Kom rondkijken op het KNMI
Datum: 10 maart 2023
Locatie: KNMI, De Bilt
Kosten: gratis
Doelgroep: docenten van Nederlandse GLOBE scholen
Inhoud: jaarlijkse netwerkdag met trainingen en uitwisselsessies rondom nieuwe en bestaande onderzoeksprojecten van GLOBE die aansluiten bij de bètavakken en aardrijkskunde, maar ook mooi passen bij internationalisering, TTO, O&O, PWS en PO.
Programma
9:15 inloop met koffie/thee en markt
10:00 welkom en intro
10:45 workshopronde 1.
12:15 lunch met rondleiding over het KNMI
13:45 workshopronde 2.
15:15 Borrel met uitwisselactiviteiten.
16:30 einde
Workshops
Er zijn 2 workshopronden met in iedere ronde 4 parallelle sessies.
Tijdens een workshop leggen wetenschappers, medewerkers van GLOBE en ervaren docenten uit hoe je met je leerlingen mee kunt doen aan de onderzoeksprojecten van GLOBE.
Kom je ook?
Dit is een leerzame en inspirerende dag op het KNMI met beperkt plek, dus meld je snel aan!
Workshops
Ronde 1
KNMI
Klimaat en leefomgeving
Scholen krijgen steeds meer te maken met de impact van klimaatverandering. Leerlingen kunnen dit met GLOBE op verschillende manieren onderzoeken. We bespreken het Urban Heat Island Effect, wateroverlast en de wolkenapp.
RIVM
Fijnstof en snuffelfiets
We hadden al de stationaire fijnstof sensor. In de provincie Utrecht en Noord-Holland hebben we met 18 scholen geëxperimenteerd met de snuffelfiets. Leerlingen kunnen daarmee hun volledige fietsroute de luchtkwaliteit in kaart brengen. Op de GLOBE dag lanceren we dit project ook voor alle andere scholen in Nederland.
In deze workshop leer je van een wetenschapper van het RIVM en ervaren docent hoe je stationair en mobiel met je leerlingen fijnstof kunt meten.
NASA
Trees around the globe
NASA weet precies waar bomen op de aarde staan, maar wat de satellieten niet kunnen meten is hoe hoog deze bomen zijn. Dit is wel essentieel voor onderzoek naar het effect van klimaatverandering op de natuur. Bij het project Trees Around The Globe geven de leerlingen met een app de hoogte van bomen door. Een leuk project waarbij 21-eeuwse vaardigheden en kennis worden gecombineerd
Workshops
Ronde 2
Wageningen Universiteit
Waterdiertjes
Wat is er leuker dan waterdiertjes vangen en determineren met je leerlingen? Wetenschapper Edwin Peeters van Wageningen Universiteit ontwikkelde samen met GLOBE de webapp waterdiertjes.nl waarmee je leerlingen meteen kunnen zien wat deze diertjes zeggen over de waterkwaliteit. De gegevens van leerlingen worden niet alleen door wetenschapper Edwin, maar ook door waterschappen in het hele land gebruikt om een beter beeld te krijgen van de waterkwaliteit! Gaaf als je leerlingen daar aan kunnen bijdragen, toch?!
GLOBE
Data analyse
Op de internationale website www.globe.gov waar 37.000 scholen op te vinden zijn uit 127 landen staan miljoenen metingen van leerlingen. Maar hoe tover je die op een mooie manier tevoorschijn? De website heeft tools om kaarten en grafieken te maken.
KNMI en RIVM
NO2 in de lucht
Voor de 10 scholen die zich als eerst aanmelden voor het nieuwe project NO2 in de lucht, hebben we elk 10 speciale Palmes meetbuisjes om NO2 te meten. Deze hangen leerlingen op in de schoolomgeving. Ze leren daarmee niet alleen over de luchtkwaliteit in de eigen schoolomgeving, maar gaan het ook vergelijken met andere scholen en zelfs met de Tropomi satelliet. Onder leiding van wetenschapper Bas Mijling van het KNMI dragen ze op die manier bij aan de kalibratie van deze satelliet.
UvA
Microplastics
Het nieuwe Microplastics project is internationaal gestart vanuit GLOBE Italië en GLOBE Australië. Op de GLOBE dag lanceren we in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Plastic Soup Foundation dit onderzoeksproject ook in Nederland. Microplastics zijn bijna overal. Maar zijn ze ook te vinden in de wateren in de omgeving van jullie school. Met een filter en een microscoop en begeleidend lesmateriaal, gaan je leerlingen het uitvinden.
Meer info?
Sfeerimpressie eerdere GLOBE ledendagen
Tijdens de GLOBE dag zijn er plenaire sessies, maar vooral ook veel praktische sessies waarbij je in kleine groepjes onder leiding van een wetenschapper en/of ervaren docent naar buiten gaat om het onderzoek in de praktijk uit te proberen.
Deelnemen?
Om deel te nemen moet je school zijn aangesloten bij het internationale GLOBE Programma.
Check of je school al lid is…
Nog geen lid?
Probeer het proefabonnement en je kunt kosteloos met alle docenten van je school naar de GLOBE ledendag komen!