Docenten

Docenten

GLOBE Lidmaatschap

Welkom op de website van GLOBE Nederland! Of je nu al bekend bent met GLOBE of voor het eerst van ons hoort, op deze pagina vind je informatie over wat GLOBE is en hoe het een waardevolle toevoeging kan zijn aan je lessen.

Wat is GLOBE?

In meer dan 120 landen werken middelbare scholieren mee aan wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke vooruitgang door gegevens te verzamelen voor onderzoekers. Dit gebeurt via het wereldwijde GLOBE-programma van NASA, dat scholen betrekt bij verschillende ‘citizen science’-projecten, waarbij middelbare scholieren deel kunnen nemen aan onderzoek naar natuur en milieu.

Scholieren treden op als wetenschappers en leveren waardevolle data aan verschillende wetenschappelijke instituten zoals het KNMI, RIVM, Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht. Door onderzoek te doen in hun eigen omgeving leren ze niet alleen over de natuur, maar ontwikkelen ze ook kritisch denkvermogen en een beter begrip van hun leefwereld.

Wat kun je doen als lid?

Om mee te doen aan de GLOBE projecten moet je lid zijn van GLOBE. Met een lidmaatschap kun je:

  • Lesmateriaal downloaden: Als een school lid is van GLOBE kunnen alle geïnteresseerde docenten van de school een GLOBE account krijgen waarmee ze al het lesmateriaal kunnen downloaden.
  • Deelnemen aan onderzoeksprojecten: Je kunt met je leerlingen meedoen aan zowel wereldwijde als Nederlandse onderzoeksprojecten over natuur en milieu. Voor alle projecten is docenten- en leerlingenmateriaal beschikbaar.
  • Meedoen aan bijeenkomsten en campagnes: GLOBE Nederland organiseert nationale bijeenkomsten en meetcampagnes waarbij docenten, scholieren en wetenschappers elkaar ontmoeten en samenwerken.
  • Internationaal netwerken: Via het internationale GLOBE-programma kun je aan de slag met data, contact leggen met andere docenten en wetenschappers wereldwijd, en deelnemen aan internationale bijeenkomsten.
  • Leren onderzoeken in de les: GLOBE biedt ondersteuning bij het integreren van onderzoekend leren in je lessen. Als een school een nieuw lid wordt van GLOBE komen we langs voor een startbijeenkomst. Heb je deze nog niet gehad neem dan contact op met info@globenederland.nl.

Meer informatie over het lidmaatschap kun je vinden op https://globenederland.nl/lidmaatschap/

Docenten

Onderzoeksprojecten

Er zijn zowel internationale als Nederlandse onderzoeksprojecten beschikbaar. Hieronder leggen we uit wat het verschil is.

Nederlandse projecten

GLOBE Nederland heeft unieke projecten ontwikkeld die zijn toegespitst op lokale thema’s. Deze zijn niet op de internationale website te vinden. De Nederlandse projecten zijn:

Bij sommige projecten, zoals GrowApp, Microplastics en NO₂, is het lesmateriaal ook in het Engels beschikbaar.

Internationale projecten

Het internationale GLOBE-programma wordt beheerd via de website www.globe.gov. Hier vind je een schat aan Engelstalig lesmateriaal, door leerlingen verzamelde data, en toegang tot de wereldwijde GLOBE-community. Er zijn veel internationale GLOBE projecten waarvan er een aantal door GLOBE Nederland vertaald zijn en in de Nederlandse context zijn geplaatst, zoals:

Op de Engelstalige site kun je ook:

Voor meer informatie kun je terecht op de pagina’s van de individuele onderzoeksprojecten. Meer informatie over hoe je aan de slag kan met de internationale website vind je op deze pagina onder het kopje globe.gov.

Docenten

De internationale website GLOBE.gov

De internationale GLOBE website bevat een schat aan lesmateriaal, trainingen, opties om te netwerken en nog veel meer. Hier volgen een paar tips om wegwijs te worden op deze website.

Roadmap en Tutorials

Een goed startpunt voor een nieuwe GLOBE docent is de Teachers Roadmap. Dit stappenplan toont een samenvatting van de belangrijkste acties die een nieuwe docent kan ondernemen. Denk hierbij aan accounts aanmaken (zie onder), lesmaterialen downloaden en data invoeren. Om bij de Roadmap te komen, moet je ingelogd zijn bij jouw docentenaccount.

Naast de Roadmap, vind je ook veel Tutorials op de website. Hier wordt een breed scala aan activiteiten verder toegelicht. Blader hier vooral eens door als je het meeste uit je account wil halen, of even niet meer weet hoe je data invoert. Hieronder hebben we alvast wat uitgelegd over het werken met de verschillende GLOBE.gov accounts

GLOBE.gov accounts

Als GLOBE-lid maak je gebruik van drie soorten accounts bij het gebruiken van de internationale website:

  1. Het schoolaccount
  2. Het docentenaccount
  3. Het leerlingenaccount

Handleiding – Werken met GLOBE account (Nederlandstalig Word document)

1. GLOBE schoolaccount
Met het GLOBE schoolaccount op www.globe.gov staat de school vindbaar op de kaart tussen de 37.000 andere GLOBE scholen. Metingen die je doorgeeft via deze site zijn door andere scholen en wetenschappers wereldwijd te raadplegen.

De metingen die door de leerlingen worden gedaan worden altijd ingevoerd in de database gekoppeld aan een meetlocatie behorend bij de school. Je kunt zoveel meetlocaties aanmaken als je wil.

Bekijk de Engelstalige introductiepagina over het GLOBE schoolaccount.

2. GLOBE docentenaccount
Buiten een schoolaccount krijgt iedere docent van de school die meedoet een eigen docentenaccount. Een docentenaccount wordt aangemaakt door GLOBE Nederland op basis van gegevens over deelnemende docenten die gemaild zijn naar GLOBE. Via het docentenaccount heb je toegang tot Engelstalig lesmateriaal op de internationale website en alle andere faciliteiten van het .gov website.  

Aan dit account zit ook een profiel gekoppeld. Je kunt je profiel verder compleet maken met een pasfoto en verdere informatie over jezelf zodat andere docenten je op basis van jouw interesses kunnen vinden. Ook kun je vrienden maken met GLOBE wetenschappers en docenten (vergelijkbaar met Facebook).

Meer docenten toevoegen?
Het is altijd inspirerend om met vakgenoten of juist vakoverstijgend aan GLOBE te werken. Wil je meer docenten betrekken? Wij kunnen ze kosteloos toevoegen. Stuur s.v.p. een mail naar info@globenederland.nl met de volgende gegevens van deze docenten: voornaam, achternaam, geslacht, e-mail en functie.

3. Leerlingenaccount
Om leerlingen de metingen die zij doen door te laten geven, hebben zij toegang tot een leerlingenaccount nodig. Ze voeren de data dus niet in mijn jouw inloggegevens, maar krijgen een eigen inlognaam en wachtwoord. Deze worden automatisch gegenereerd, maar kan je ook aanpassen.

Er zit een maximum aan het aantal leerlingenaccounts per docent, dus we raden aan om per klas één account aan te maken die alle leerlingen dan kunnen gebruiken. Dit is ook handig voor de data – zo bouw je namelijk een database op aan meetgegevens van elk jaar dat je een project doet op school. Hier kunnen leerlingen weer leuke analyses mee doen!

Werken met de data van GLOBE.gov

De internationale GLOBE website biedt allerlei opties voor het werken met data.

Data invoeren
Voor vrijwel alle internationale projecten kunnen leerlingen data invoeren op de internationale website. Dit is belangrijk, omdat de data zo bij de wetenschappers terechtkomen, maar ook zodat leerlingen een database opbouwen. Hier kunnen zij zelf allerlei analyses op loslaten (zie hieronder het kopje visualisatie tool).

  1. Data invoeren kan via de computer via de website: Data Entry.
    Er is hier ook een tutorial voor: Data Entry tutorial.
  2.  Handiger is om gebruik te maken van de GLOBE Observer app op een telefoon. Dit kan ook als leerlingen niet verbonden zijn met het internet. Ook hier is een tutorial voor: GLOBE Observer app tutorial

Visualisatie tool
De GLOBE visualisatie tool, vis.globe.gov, bevat miljoenen door leerlingen verzamelde meetgegevens. Die kunnen met de ingebouwde tools gevisualiseerd worden op de kaart of in een grafiek. Zo kan je leerlingen ook allerlei analyses laten uitvoeren op hun eigen data of die van andere GLOBE scholen. Bij ieder onderzoeksproject waarbij je de data kan uploaden naar de international GLOBE website vind je een handleiding voor de visualisatie tool gespecificeerd op dat project. 

Algemene oefening: Oefening gegevens visualiseren op www.globe.gov

Praktische lestoepassing

Hoe zet ik GLOBE in? 

De GLOBE modules zijn zo opgezet dat deze op diverse manieren in het curriculum passen. Zo kun je als docent de module zo aanpassen dat deze in jouw lespraktijk past. Hieronder is een kort overzicht van hoe je GLOBE kunt inpassen in het curriculum.

In de reguliere les

Als afwisseling op een reguliere les kun je ervoor kiezen om GLOBE in te zetten tijdens een lesuur. Zo kan je eenvoudig naar buiten met de GrowApp of de Wolkenapp. Blijf je liever in het klaslokaal, dan kun je een les geven over dataverwerking of statistiek met de GLOBE database. Dit is geschikt voor ieder vak.

Projectdag of -week

Op veel scholen zijn er één of meer projectweken op school. De GLOBE modules zijn uitermate geschikt voor dergelijke activiteiten. Je kunt een veldwerkdag of -week voor leerlingen organiseren zoals op het Rembrandt College, waar groepjes leerlingen in alle verschillende ‘sferen’ (water, bodem, weer & biosfeer) onderzoekjes uitvoeren. Ook kun je een projectweek organiseren rondom de Plastic Soup challenges.

Profielwerkstuk of onderzoeksmodule

Leerlingen in de bovenbouw HAVO/VWO moeten een profielwerkstuk schrijven. Ook moeten ze voor diverse vakken zelfstandig onderzoekjes uitvoeren. De GLOBE modules zijn zo opgezet dat leerlingen hierbij altijd de GLOBE onderzoekscyclus doorlopen. Dit is een vertaling van de empirische cyclus zoals deze in wetenschappelijke methoden wordt gebruikt. Dit maakt de modules zeer geschikt voor het geven van sturing aan dergelijke onderzoeksprojecten. Meer informatie over hoe GLOBE kan helpen bij het uitvoeren van een PWS vind je onder het kopje onderzoeksvaardigheden & PWS.

Meer informatie over de aansluiting per vak

Op de pagina’s van de onderzoeksprojecten onder het kopje docenten vind je meer informatie over de lesopzet van het project. Als je lid bent van GLOBE kun je in de docentenhandleiding hier ook uitgebreidere informatie over vinden.

Praktische lestoepassting

Bij welke vakken past GLOBE?

Deze tabel bestaat uit de meest voor de hand liggende suggesties. De lesmodules zijn uiteraard ook breder inzetbaar, wanneer dit in het curriculum bij jou op school past vakken.

*Bij het project Trees Around the GLOBE kun je ook aan de slag bij het vak wiskunde. Onderzoek samen met de leerlingen de wiskundige formule achter het meten van boomhoogte en ga aan de slag gaan met een zelfgemaakte clinometer om zo de leerlingen in de praktijk te leren over driehoeksmetingen en de stelling van Pythagoras

Staat jouw vak er niet bij?

GLOBE is natuurlijk bij veel meer vakken in te zetten. Denk bijvoorbeeld bij Nederlands (het schrijven van een krantenartikel over fijnstof, een debat of het geven van een presentatie), maatschappijleer (discussie over plasticsoep) of techniek (het bouwen van een weerhut). Bekijk voor inspiratie de onderzoeksprojecten of neem contact op met het GLOBE team.

Meer informatie over de aansluiting per vak

Op de pagina’s van de onderzoeksprojecten onder het kopje docenten vind je meer informatie over hoe de onderzoeksprojecten aansluiten op de vakken.

Praktische lestoepassing

Wanneer doe ik metingen?

Wanneer je meting uitvoert, verschilt per project. Sommige projecten kunnen het hele jaar door gedaan worden, zoals de Fijnstofcampagne. Andere projecten kunnen het beste tijdens de lente gedaan worden, zoals de Waterdiertjestelling en het Waterkwaliteitproject. Kijk in het schema hieronder wat de beste momenten zijn voor elk project. De donkergroene maanden zijn optimaal voor het veldwerk, maar in de lichtgroene maanden kan je ook heel goed aan de slag. Het project NO2 in de lucht vindt als enige op een vast moment plaats. Kijk hiervoor bij de pagina van dit onderzoeksproject.

Hoe vaak doe je metingen?

Hoe vaak je de leerlingen metingen wilt laten doen, is vooral afhankelijk van de beschikbare tijd. Bij de GLOBE onderzoeksprojecten vind je hiervoor diverse suggesties. Ook verschilt het per project. Bij de Waterdiertjestelling is het bijvoorbeeld genoeg om één keer met de hele klas naar een waterlichaam te gaan en in kleinere groepjes metingen te doen. Voor de Fijnstofcampagne geldt: als de fijnstofsensor eenmaal geïnstalleerd is, blijft deze constant data verzamelen.

Een aantal mogelijkheden:

  • Vergelijk metingen in de tijd. Hiervoor moeten over een langere periode metingen gedaan worden (bij voorkeur jaarlijks rond dezelfde periode). Hierdoor kunnen data worden vergeleken en veranderingen worden waargenomen. Een goede gelegenheid hiervoor is een jaarlijks(e) GLOBE project(week). Dit kan voor een enkel vak, maar ook vakoverstijgend.
  • Vergelijk metingen tussen locaties. Hiervoor hoeft slechts gedurende een korte periode onderzoek gedaan te worden. Eventueel kan het beperkt worden tot een eenmalige meting. Hierbij kan de school zelf op meerdere locaties metingen doen en/of de metingen vergelijken met metingen van een andere school (elders op de wereld).

Onderwijs

Onderzoeksvaardigheden

GLOBE doen is wetenschap bedrijven. Dat betekent: onderzoeksvragen bedenken, een onderzoeksopzet maken, data verzamelen, data analyseren, concluderen, rapporteren en nieuwe vragen bedenken. In onze lesmodules gaan leerlingen aan de slag met echt veldonderzoek dat toegankelijk is gemaakt voor hun niveau. Leerlingen volgen daarbij wetenschappelijke methodes waardoor zij hun onderzoeksvaardigheden kunnen ontwikkelen.

Naast het werken met de onderzoekscyclus in de werkbladen, kunnen leerlingen op de projectpagina’s ook een specifieke onderzoekscyclus per onderzoeksproject vinden, deze is openbaar toegankelijk.

Oefenen met onderzoeken: Onderzoekscyclus webtool

De GLOBE onderzoekscyclus wordt stap voor stap uitgelegd in de webtool. Deze tool is niet alleen voor GLOBE, maar voor alle onderzoeksprojecten op school bruikbaar. Ga naar de webtool.

Om te zien hoe de onderzoekscyclus in de praktijk kan worden toegepast, is er een voorbeelduitwerking gemaakt van het onderzoeksproject ‘Vallende Zaadjes’. Ga naar de webtool ‘Vallende Zaadjes’.

Figuur: GLOBE onderzoekscyclus: Basis van ieder onderzoek. Bijbehorende poster is kosteloos te bestellen voor GLOBE scholen.

 

Profielwerkstuk

Je kunt de verschillende GLOBE onderzoeksprojecten gebruiken om jouw leerlingen te inspireren voor hun PWS. Ze kunnen met hun onderzoek bijvoorbeeld bijdragen aan onderzoek van het KNMI, RIVM of de Wageningen Universiteit. Bij elk onderzoeksproject zit een werkblad onderzoek doen en je vindt op de pagina van het onderzoeksproject ook een onderzoekscyclus specifiek voor dat onderwerp. Beide kunnen gebruikt worden als basis voor het PWS.

Om extra ondersteuning te krijgen bij het doen van onderzoek, kunnen leerlingen daarnaast ook gebruik maken van de algemene onderzoekscyclus en het algemene werkblad onderzoek doen. Ook voor andere onderwerpen dan de GLOBE project. Daarin wordt stap voor stap beschreven hoe ze een leuk onderwerp kunnen uitkiezen en daar vervolgens een goed onderzoek naar kunnen doen. 

GLOBE Science School

Scholen die het ‘leren onderzoeken’ willen inbedden in een (bèta)brede leerlijn kunnen deelnemen aan de GLOBE Science School. Hierbij maken de leerlingen vanaf de brugklas tot het eindexamen gebruik van de onderzoekscyclus. Zo kun je onderzoeksvaardigheden echt verweven in het gehele curriculum – van de brugklas tot het eindexamen.

Onderwijs

Duurzaamheid en milieu

Duurzaamheid en milieu 

Alle onderzoeksprojecten van GLOBE hebben duurzaamheid en/of het milieu als uitgangspunt. Er wordt veel aandacht besteed aan de effecten die wij als mensen hebben op onze planeet, aan de gevolgen van klimaatverandering op de organismen die op aarde leven, maar ook aan de acties die de leerlingen zelf kunnen ondernemen om iets aan de huidige situatie te veranderen. Bij GLOBE wordt er dan ook uitgegaan van een realistisch wereldbeeld, maar wel vanuit een hoopvolle blik naar de toekomst. 

Digitale geletterdheid 

Bij GLOBE leren leerlingen via onderzoeksprojecten hoe ze data verzamelen, analyseren en interpreteren, en hoe ze deze data kunnen delen en vergelijken met andere scholen in Nederland en wereldwijd. Tijdens hun onderzoek navigeren ze doelgericht in digitale media- en informatielandschappen, waarbij ze leren betrouwbare bronnen te vinden en de juiste zoektermen te gebruiken. 

Bovendien krijgen leerlingen inzicht in hoe data wordt gebruikt binnen wetenschappelijk onderzoek en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren via citizen science. Het verzamelen, verwerken en delen van data via GLOBE laat hen ervaren hoe burgerwetenschap kan bijdragen aan maatschappelijke en wetenschappelijke kennisontwikkeling. Ze leren dus ook hoe de data die zij verzamelen in een bredere context kan worden geplaatst. Daarnaast kunnen leerlingen onder andere sociale media gebruiken om maatschappelijke inzichten te delen en geven de projecten gelegenheid om met de klas te reflecteren op het verzamelen van data door burgers voor wetenschappelijke doeleinden. 

Burgerschap 

GLOBE-projecten dragen actief bij aan burgerschapsvorming door leerlingen te betrekken bij actuele milieuproblemen zoals klimaatverandering, luchtkwaliteit en biodiversiteit. Tijdens deze projecten onderzoeken leerlingen hun eigen omgeving, identificeren ze verbeterpunten en denken ze na over mogelijke oplossingen. Daarbij worden ze aangemoedigd om binnen hun eigen mogelijkheden te reflecteren: wat kunnen zij zelf doen om een maatschappelijk vraagstuk aan te pakken? Dit helpt hen afwegingen te maken over haalbare en impactvolle oplossingen. 

In het Snuffelfiets-project (fijnstof onderzoeksproject) werken leerlingen vaak in opdracht van de gemeente of provincie. Ze verzamelen data over luchtkwaliteit, waarbij ze niet alleen leren hoe deze gegevens bijdragen aan beleidsvorming, maar ook worden gestimuleerd om hun resultaten te delen en in gesprek te gaan met deze overheden. Door de interactie met beleidsvoerders ervaren ze hoe veranderingen in de praktijk worden gerealiseerd en hoe hun bijdrage hieraan kan helpen. 

Onderwijs

(Inter)nationalisering & tto

Door het (inter)nationale scholennetwerk van GLOBE kan er op een laagdrempelige manier contact gezocht worden met scholen binnen Nederland en in andere landen. Zo kan er bijvoorbeeld een uitwisseling opgezet worden. Enkele projecten van GLOBE zijn internationaal opgezet, waardoor het ook mogelijk is om met een school uit het buitenland samen te werken aan hetzelfde project en de data vervolgens met elkaar te vergelijken. 

Lees meer over GLOBE en internationalisering 

Tweetalig onderwijs 

GLOBE biedt een leuke invulling voor het tweetalig (bèta)onderwijs. Zo hebben we een netwerk van duizenden scholen in meer dan 126 landen (EIO) en heel veel Engelstalige content (CLIL). Op www.globe.gov is een schat aan Engelstalig lesmateriaal, filmpjes, e-learningtools en quizes te vinden. De jaarlijkse Science Fair is ook interessant voor tto-scholen, omdat  leerlingen hier kunnen kiezen om hun resultaten in het Engels te presenteren.

Lees meer over GLOBE en TTO 

Praktisch

Benodigdheden & kosten

Je hebt ten eerste een GLOBE lidmaatschap nodig waarmee je een account krijgt en aan alle projecten mee kan doen.  

Vervolgens verschilt wat je aan materialen nodig hebt per project. Bij elk project staat een lijst met benodigdheden. Je vindt deze onder meetinstrumenten op de onderzoeksprojecten pagina’s. Per project zijn er meerdere protocollen die gedaan kunnen worden, per protocol staat er ook weer een lijst met benodigdheden. Over het algemeen zijn het voorwerpen dat in elk scheikunde/natuurkunde/technieklokaal wel te vinden zijn. Zo niet vind je veel materialen bij de bouwmarkt of tuincentrum.

Sommige onderzoeksprojecten vragen om zeer specifieke materialen, bijvoorbeeld een fijnstofsensor voor de fijnstofproject of een filtratieset voor het microplasticsproject. Deze materialen kan je bij ons tegen kostprijs bestellen. Een bestelformulier vind je bij het specifieke onderzoeksproject onder het tabje meetinstrumenten.  

Praktisch

Ondersteuning

Vanuit GLOBE bieden we voor zowel startende als ervaren docenten diverse vormen van training en ondersteuning.

  • GLOBE dag: jaarlijks evenement waar docenten door expertdocenten en wetenschappers getraind worden in het doen van GLOBE onderzoek.
  • Training op school: wij kunnen ook een training verzorgen op school. Bij deze training kun je zelf bepalen welk(e) onderzoeksproject(en) jouw voorkeur hebben.
    • Start-up bijeenkomst: om te beginnen met GLOBE of deelname te intensiveren (gratis voor proefleden excl. reiskosten).
    • Ondersteuningsaanbod: workshops over de onderzoeksprojecten van GLOBE en de bijbehorende thema’s zoals internationalisering en onderzoeksvaardigheden.
  • GLOBE Science School: je kunt als school ook een GLOBE Science School worden. Je krijgt dan meer ondersteuning van GLOBE. Lees er hier meer over.

Wil je graag hulp bij een concrete vraag of project? Stuur ons dan gerust een mail!