18 GLOBE scholen meten fijnstof met snuffelfiets

Achttien scholen in de provincie Utrecht en provincie Noord-Holland gaan komend schooljaar aan de slag met hypermoderne snuffelfietssensoren. Door deze op hun fiets vast te maken, kunnen leerlingen van hun volledige fietsroute de luchtkwaliteit in kaart brengen. De scholen ontvangen daarnaast begeleiding van o.a. GLOBE Nederland en het RIVM.

De scholen zijn geselecteerd op basis van de motivatie die ze hadden ingediend om te kunnen participeren in het project. Het project vindt vanaf begin schooljaar 2022/2023 plaats in 2 provincies. We hopen dit snel op te schalen naar het hele land. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor updates. 

Hypermoderne sensor

In de provincie Utrecht hebben vier scholen de afgelopen 2 jaar proefgedraaid met een bètamodel van de snuffelfiets. In het nieuwe schooljaar gaan de scholen werken met het nieuwe model, de Sodaq AIR. Dit nieuwe model kan niet alleen “mobiel” (aan de fiets) ook “stationair” gebruikt worden door het op een vaste plaats aan de school te bevestigen, wordt het hele jaar door de luchtkwaliteit gemonitord.

In onderstaande video laten leerlingen zien hoe ze werken met het oude model van de Snuffelfiets.

Visualisatie van de snuffelfietsroutes op de kaart

Provincie Utrecht

In 2020/2021 heeft GLOBE gesponsord door de provincie Utrecht een succesvolle pilot gedaan met 4 scholen met een prototype van de Snuffelfiets. Nu komen daar 8 scholen bij. 

Provincie Noord-Holland

Gesponsord door provincie Noord-Holland gaan 6 scholen aan de slag met de Snuffelfiets. Hier valt het project onder het project Hollandse Luchten waarbij vrijwilligers zelf sensoren bouwen en metingen doen omdat ze zich zorgen maken over de luchtkwaliteit. Naast scholen en vrijwilligers zijn ook diverse gemeenten, GGD, WAAG en andere partijen aangesloten. De volgende scholen doen mee:

  1. Hyperion Lyceum, Amsterdam
  2. Vellesan, IJmuiden
  3. Kennemer College, Beverwijk
  4. Sint Michaelscollege, Zaandam
  5. Blaise Pascal College, Zaandam
  6. A. Roland Holst, Hilversum

Gerelateerd nieuws