Door de Coronacrisis kunnen leerlingen helaas niet naar school! Maar ze kunnen wel zelfstandig naar buiten om GLOBE onderzoek te doen in de omgeving van hun huis. De komende dagen wordt het mooi weer, dus hieronder wat suggesties voor educatieve GLOBE activiteiten.
Veel succes in deze uitdagende tijd!
GLOBE Coronatijd projecten

Maak een animatie van de ontluikende lente
Dit is het perfecte moment om te beginnen met de GrowApp. Laat je leerlingen allemaal een kale boom in de omgeving van hun huis fotograferen met de GrowApp. Door die boom wekelijks te fotograferen ontstaat een prachtige time lapse animatie van het groen worden van de boom zoals bijvoorbeeld deze berk. Een mooie manier om de natuur te zien veranderen en tegelijkertijd mee te helpen aan wetenschappelijk onderzoek.
Leerlingen helpen daarmee namelijk ook wetenschapper Arnold van Vliet die onderzoek doet naar de invloed van klimaatverandering op de natuur.
Bekijk het GrowApp project

Wat leeft er in het water?
Het leven in het water wordt weer actiever. Paddensnoeren zijn afgezet, salamanders zijn druk aan het paren en ook de ongewervelde dieren zijn als vanouds te vinden...
Met de Nationale waterdiertjestelling kunnen je leerlingen met slechts een schepnet, een plastic bak en een smartphone de waterkwaliteit van de vijver in de tuin of een watertje in de buurt checken. Zo helpen zij wetenschapper Edwin Peeters en waterschappen aan meer kennis over de biologische waterkwaliteit.
Bekijk het Waterdiertjesproject

Fotografeer wolken voor NASA
Stap met je smartphone je huis uit en help NASA door van wolken in te sturen. De volgende dag ontvang je een bedankmailtje van NASA met een link naar de wolk die je hebt gefotografeerd, maar dan gefotografeerd door NASA vanuit de ruimte!
Leerlingen helpen NASA met deze foto’s omdat NASA zo haar satelliet gegevens beter kan interpreteren.
Bekijk info over de Wolkenapp

Plastic soup challenges
Samen met de Plastic Soup Foundation heeft GLOBE 14 challenges ontwikkeld over de plasticsoep. Op LessonUp worden deze allemaal uitgelegd en is er een introductieles over het onderwerp beschikbaar. Veel van deze challenges kunnen leerlingen ook thuis doen!
Bekijk het Plastic Soup project

PWS of Praktische Opdracht
Het materiaal van GLOBE kan ook uitstekend worden ingezet om leerlingen te leren onderzoeken. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden, bekijk bijvoorbeeld de volgende pagina:
Webtool onderzoekscyclus: stapsgewijze toelichting voor leerlingen over het doen van onderzoek.
Bekijk de webtool

Internationale GLOBE lesmaterialen
GLOBE Nederland is onderdeel van het internationale GLOBE programma van NASA. Veel internationale campagnes en bijeenkomsten zijn uitgesteld, maar er zijn ook nog steeds veel uitdagende mogelijkheden voor leerlingen die goed in Engels zijn (perfect voor tto!).
Kijk dus voor nog meer lesinspiratie op de internationale website van GLOBE. Veel van de activiteiten voor in de les zijn voor de leerlingen ook vanuit huis te doen.
Bekijk de GLOBE Corona pagina

Join the GLOBE community
Wil je ook mee doen met de GLOBE onderzoeksprojecten, deel worden van een (inter)nationaal netwerk en naar onze bijeenkomsten komen?
We hebben nu een proeflidmaatschap. Als bonus krijg je een kosteloze (online) start-up workshop op je school waar we je helpen om GLOBE op je school in te zetten. We kunnen de start-up uiteraard ook online doen!
En zoals hierboven uiteengezet: je kunt GLOBE prachtig inzetten om leerlingen zelfstandig wetenschap te laten doen in hun huisomgeving!
Bekijk meer info over het lidmaatschap