De Coronacrisis biedt ook kansen. Doordat het fysieke onderwijs vaak niet door kon en kan gaan, zijn er veel tools beschikbaar gekomen of opnieuw ontdekt die bijdragen aan zinvolle online lessen. Een goed voorbeeld is LessonUp, een combinatie van PowerPoint en kahoot! Dit programma maakt de lessen interactief waardoor de leerlingen hun aandacht er makkelijker bij kunnen houden. De komende dagen maken de regenbuien het binnenzitten iets minder erg, dus maak vooral gebruik van onderstaande online GLOBE lessen.
Veel succes in deze uitdagende tijd!
GLOBE mogelijkheden in Coronatijd

Gebruik de actualiteit van fijnstof
Fijnstof komt nog steeds veel in het nieuws, ook vaak in combinatie met het Coronavirus en de getroffen maatregelen. Het GLOBE lesmateriaal over fijnstof kan dus makkelijk gecombineerd worden met de actualiteit! GLOBE biedt verschillende LessonUp lessen aan, met informatie over fijnstof en de gevolgen ervan.
Bekijk het Fijnstof project

Hoe verandert de natuur?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door nu al de eerste foto te nemen van een boom met de GrowApp, zal er aan het eind van het jaar een prachtige animatie zijn ontstaan, zoals deze van een beuk. Geef een introductie met de LessonUp en laat de leerlingen daarna een boom in hun omgeving fotograferen.
Met dit project worden leerlingen niet alleen bewuster van de verandering van de natuur, maar dragen ze ook bij aan het onderzoek van wetenschapper Arnold van Vliet!
Bekijk het GrowApp project

Plastic soup challenges
Samen met de Plastic Soup Foundation heeft GLOBE 14 challenges ontwikkeld over de plasticsoep. Op LessonUp worden deze allemaal uitgelegd en is er een introductieles over het onderwerp beschikbaar. Veel van deze challenges kunnen leerlingen ook thuis doen!
Bekijk het Plastic Soup project

Internationale GLOBE lesmaterialen
GLOBE Nederland is onderdeel van het internationale GLOBE programma van NASA. Veel internationale campagnes en bijeenkomsten zijn uitgesteld, maar er zijn ook nog steeds veel uitdagende mogelijkheden voor leerlingen die goed in Engels zijn (perfect voor tto!).
Kijk dus voor nog meer lesinspiratie op de internationale website van GLOBE. Veel van de activiteiten voor in de les zijn voor de leerlingen ook vanuit huis te doen.
Bekijk de GLOBE Corona pagina

PWS of Praktische Opdracht
Het materiaal van GLOBE kan ook uitstekend worden ingezet om leerlingen te leren onderzoeken. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden, bekijk bijvoorbeeld de volgende pagina:
Webtool onderzoekscyclus: stapsgewijze toelichting voor leerlingen over het doen van onderzoek.
Bekijk de webtool

Join the GLOBE community
Wil je ook mee doen met de GLOBE onderzoeksprojecten, deel worden van een (inter)nationaal netwerk en naar onze bijeenkomsten komen?
We hebben nu een proeflidmaatschap. Als bonus krijg je een kosteloze (online) start-up workshop op je school waar we je helpen om GLOBE op je school in te zetten. We kunnen de start-up uiteraard ook online doen!
En zoals hierboven uiteengezet: je kunt GLOBE prachtig inzetten om leerlingen zelfstandig wetenschap te laten doen in hun huisomgeving!
Bekijk meer info over het lidmaatschap