Nederlandse GLOBE Najaarscampagne

Nederlandse GLOBE Najaarscampagne

Nederlandse GLOBE Najaarscampagne

Gepubliceerd op 29 September 2021

Tijdens de GLOBE Najaarscampagne gaan leerlingen in drie maanden tijd metingen uitvoeren, data verwerken en resultaten met elkaar delen. Ze kunnen meedoen aan de GLOBE onderzoeksprojecten fijnstof en/of GrowApp. Bij ieder project is een wetenschapper betrokken die via online meetings de leerlingen traint, inspireert, feedback geeft en vragen beantwoord. Aan het eind van de campagne kunnen de leerlingen hun resultaten online presenteren.

Fijnstof
Wetenschapper Hester Volten van het RIVM betrekt de leerlingen bij haar nationale onderzoek. Elk jaar hebben wij rond de jaarwisseling in Nederland duizenden tonnen aan vuurwerk de lucht in geknald, maar is dit wel zo verstandig? Vuurwerk heeft ook een effect op de luchtkwaliteit. Wat dit effect precies is, gaan de leerlingen zelf onderzoeken!
Lees meer over het fijnstof onderzoek…

GrowApp
Wetenschapper Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit komt vrijwel wekelijks in het nieuws om te vertellen over het effect van klimaatverandering op de natuur. Samen met een student klimaatwetenschappen begeleidt hij de leerlingen tijdens dit onderzoek naar het verkleuren van bladeren aan de bomen. De timing van deze verkleuring is elk jaar weer anders, met klimaatverandering als een belangrijke aanstichter. Tegelijkertijd met scholen uit heel Eurazië gaan de leerlingen dit fenomeen verder onderzoeken.
Lees meer over het GrowApp onderzoek…

Belangrijke data

Er zijn enkele belangrijke data, zet deze alvast in je agenda! De meetings worden ook opgenomen, zodat je deze (of een deel ervan) kunt laten zien in de les.

26 oktober 2021: kick-off bijeenkomst 16:00-17:00

26 november 2021: tussentijdse bijeenkomst en vragenuurtje 16:00-17:00

11 januari 2021: deadline inleveren resultaten 23:59

14 januari 2022: slotbijeenkomst met presentaties van leerlingen 16:00-17:00

Inleveren resultaten


Fijnstof
Het inleveren van de resultaten van het fijnstofproject zal via een Survey123 zijn van het ArcGIS platform. Iedereen kan deze Survey123 invullen, ook zonder een ArcGIS account. Als je zelf ook met de data aan de slag wilt, dan moet je wel een account aanmaken (gratis voor scholen). Tijdens de meetings zal hier meer informatie over worden verschaft.

GrowApp
Het inleveren van de resultaten doe je met de GrowApp (app voor smartphone) via de internationale GLOBE website. Hierdoor kun jij met je klas de verkregen data ook in een internationaal kader plaatsen! Tijdens de meetings zal hier meer informatie over worden verschaft.

Meedoen

Meedoen met de campagne betekent dat je je leerlingen aan één of beide onderzoeken laat meedoen. Ze kunnen daarbij aan één of meer van bovenstaande online meetings deelnemen of jij laat ze de opgenomen versie zien.
Ook kunnen de leerlingen eventueel hun resultaten presenteren op de afsluitende online meeting of tijdens de Science Fair op Wageningen Universiteit op 22 april.
Meedoen is gratis voor scholen die lid zijn van GLOBE.
Nog geen lid? Klik hier voor meer info over het lidmaatschap.

Comments are closed.