Aardrijkskunde
Aardrijkskunde
Weer & klimaat
Weer en klimaat zijn echt aardrijkskundige thema’s. Deze module sluit dus ook goed aan op het curriculum, of je nu lesgeeft in de brugklas of het examenjaar. De module laat zich makkelijk in stukjes knippen – zo kun je een verwonderingsles doen met de Wolkenapp of kun je in een langlopend project het weer bij jouw school monitoren.
Aardrijkskunde
Waterkwaliteit
In Nederland leven we samen met water. Dit thema vormt dan ook een terugkerend onderdeel binnen het aardrijkskunde curriculum. In de module Waterkwaliteit onderzoeken leerlingen o.a. de relatie tussen menselijk handelen en waterkwaliteit. De module bestaat uit veel verschillende protocollen waardoor er voor iedere klas wel iets bij zit.
Aardrijkskunde
Duurzaamheid
In deze introductiemodule maken de leerlingen kennis met GLOBE en leren ze over duurzaamheid en het doen van onderzoek aan de hand van twee aansprekende voorbeelden. Ze onderzoeken de productieketen van de mobiele telefoon of van kleding aan de hand van allerlei opdrachten.
Aardrijkskunde
Fijnstof
Deze module vervangt de oude Aerosolen module van GLOBE. Leerlingen doen onderzoek naar luchtkwaliteit in hun omgeving. Dit is goed te koppelen aan lessen over de relatie tussen de mens en milieu. Ook komen er veel kaart- en datavaardigheden voorbij.
Aardrijkskunde
NO2 in de lucht
Wat is de relatie tussen verkeer en luchtvervuiling? Bij deze onderzoeksmodule gaan leerlingen onderzoeken op welke plekken er veel NO2 wordt uitgestoten en waar weinig. Zo brengen zij plekken in kaart waar de luchtkwaliteit te leiden heeft onder menselijke activiteiten. Bovendien helpen ze met hun werk onderzoekers bij het KNMI bij het kalibreren van satellieten. Zo past dit project ook bij lessen over aardobservatie.
Aardrijkskunde
Plastic Soup
Samen met de Plastic Soup Foundation heeft GLOBE lesmateriaal ontwikkeld over de plasticsoep. Onze expertdocenten hebben ook enkele challenges ontworpen voor het vak aardrijkskunde. Zo kunnen de leerlingen kijken naar de invloed van plastic op ons waterecosysteem of in debat gaan over de belangen van plastic in onze maatschappij.
Aardrijkskunde
Microplastics
Naast de Plastic Soup challenges is er ook een lesmodule over microplastics. Hierbij gaan leerlingen aan de hand van watermonsters onderzoeken hoeveel plasticdeeltjes er in het oppervlaktewater zitten. Een mooi aanknopingspunt met aardrijkskunde is natuurlijk duurzaamheid en de invloed van de mens op onze leefomgeving, maar ook kan je het koppelen aan stroming en sedimentatie.
Aardrijkskunde
Urban Heat Island Effect (UHIE)
Bij de module Urban Heat Island Effect gaan leerlingen naar buiten om metingen te doen aan de temperatuur van het aardoppervlak. Door deze metingen te doen, dragen ze bij aan de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen de luchttemperatuur en verschillende typen aardoppervlak. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meer inzicht in de rol van het Urban Heat Island Effect in klimaatverandering.
Aardrijkskunde
Levende bodem
Binnen deze module gaan leerlingen onderzoek doen aan allerlei aspecten van de bodem. Dit sluit goed aan bij Aardrijkskunde als het gaat om thema’s als landschappen, bodemkwaliteit en -gebruik.
Aardrijkskunde
SMAP
SMAP staat voor Soil Moisture Active Passive. Het is een satellietprogramma dat bodemvocht monitort en daarmee de staat van onze bodem in kaart brengt. De SMAP-satelliet van NASA helpt met het voorspellen van droogtes en overstromingen. Om beter te begrijpen wat de satelliet vanuit de ruimte meet, zijn ook waarnemingen vanaf de grond nodig die met de satellietgegevens kunnen worden vergeleken. Dit noem je kalibreren van de satelliet. Leerlingen kunnen ons daarbij helpen. Deze module sluit goed aan bij het vak Aardrijkskunde. Enkele aardrijkskundige onderwerpen die te koppelen zijn aan SMAP zijn bodemkwaliteit, hydrologische cyclus en wateroverlast.
Aardrijkskunde
Trees Around the GLOBE
Wat vertellen de bomen over onze leefomgeving? Hoe reageren de bomen op klimaatverandering? Welke data kunnen satellieten niet verzamelen? Met deze en andere vragen gaan leerlingen aan de slag. Aan de hand van de bestaande protocollen doen ze allerlei metingen aan bomen en de omgeving daaromheen.