Voorjaarscampagne GrowApp

2022 | Maak een time lapse filmpje van een boom 

Info voor docenten

Campagne GrowApp

Elk voorjaar zien we de bomen wakker worden. Hun knoppen springen open, bladeren ontplooien zich en bloemen komen tevoorschijn. Laat je leerlingen deze spectaculaire en miraculeuze transformatie overal om hen heen vast leggen en onderzoeken. Zo komen ze te weten hoe sterk de bomen in de buurt en op andere plekken in Nederland en Europa reageren op verandering in temperatuur. 

Hieronder geven we je alle info om mee te doen.

Er is ook een speciale leerlingenpagina waar het project in leerlingentaal wordt uitgelegd.

Periode10 februari – 22 april 2022
Niveauvmbo, havo/vwo onderbouw
VakBiologie, natuur, onderzoeksvaardigheden
TijdsbestedingMinimaal één introductieles en één afsluitende les. Tussendoor maken de leerlingen zelfstandig foto’s.
DoelBeter begrijpen van effect klimaatverandering op bomen en gezondheid. Je doet samen met leerlingen uit heel Europa mee aan een onderzoek van GLOBE wetenschapper Arnold van Vliet van Wageningen University.

Samenvatting 

Het onderzoek in het kort

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen die afzonderlijk of (bij voorkeur) gezamenlijk kunnen worden uitgevoerd. 

 1. GrowApp. Leerlingen downloaden de GrowApp op hun smartphone en maken foto’s van bomen. De app maakt hier automatisch time lapse animatie van. Dit onderzoek is relatief eenvoudig uit te voeren.
 2. Green-up. Leerlingen kiezen een twijg aan een boom en leggen het ontvouwen van het blad vast door hier waarnemingen over op te schrijven en deze door te geven op de internationale GLOBE website www.globe.gov.

Deelnemen aan de campagnes
Zowel in Nederland als Europa breed organiseren we een campagne rondom bovenstaande onderzoeken:

Time lapse animatie van een berk, gemaakt met de GrowApp door GLOBE wetenschapper Arnold van Vliet.
Bekijk animatie op website GrowApp.

De 7 focus soorten van de voorjaarscampagne

Stappenplan

Deelname aan de GLOBE Voorjaarscampagne doe je niet alleen. Je krijgt steun vanuit GLOBE nationaal en internationaal, vanuit Wageningen University en van de andere docenten die meedoen. Als je de onderstaande stappen doorloopt wordt jouw deelname gegarandeerd een succes.

Materialen

Wat heb je nodig?

Voor de GrowApp:

Voor Green-up waarnemingen:

 • Watervaste stift of tape
 • Geodriehoek
 • Green-up data sheet
 • GLOBE data entry app of computer om data door te geven.

Resultaten

Wat gebeurt er met de metingen?

 • De metingen die de leerlingen doorgeven staan openbaar op de kaart www.globe.gov en www.growapp.today. Ze zijn daarmee wereldwijd beschikbaar voor wetenschappers en leerlingen om onderzoek mee te doen.
 • Wetenschapper Arnold van Vliet analyseert de gegevens aan het eind van de campagne en geeft in onze nieuwsbrief een terugkoppeling op de resultaten.

Community

Resultaten delen

 1. Uploaden. Leerlingen die meedoen aan het project delen hun resultaten door ze te uploaden in de vorm van een verslag, filmpje, Powerpoint, ArcGIS storymap, etc.
  Uploaden…
 2. Science Fair. Van iedere deelnemende school kan 1 groepje leerlingen haar resultaten presenteren op de Science Fair op Wageningen Universiteit op 22 april. Deelnemen is optioneel en het is aan de docent om te bepalen welk groepje eventueel wordt afgevaardigd.

Optioneel 

Landelijke bijeenkomsten

We organiseren een aantal (optionele) activiteiten waar docenten en leerlingen kunnen aanhaken om over de campagne te leren en met elkaar te delen

 • 10 februari 2022 (16:00-17:00 uur): online kick-off bijeenkomst waar de wetenschappers toelichting geven op hun project.
 • 22 maart 2022 (16:00-17:00 uur): tussentijdse update en vragenuur.
 • 22 april 2022 (09:00-16:00): Science Fair. Evenement op Wageningen Universiteit waar leerlingen hun resultaten tonen aan de wetenschappers en elkaar.

Voorjaar 2022

Meedoen met
de GrowApp campagne?

Om mee te doen met dit onderzoeksproject moet je school lid zijn van GLOBE. Check hier of jouw school lid is.


Bekijk ook de watercampagne en de fijnstofcampagne.