Fijnstof
Onderzoek de luchtkwaliteit in je (school) omgeving met een fijnstofsensorkit
Lesopzet
Hoe sluit het aan op mijn vak?
De lesmaterialen zelf staan bij het tabje materialen.
Aardrijkskunde
Leerlingen doen onderzoek naar luchtkwaliteit in hun omgeving. Dit is goed te koppelen aan lessen over de relatie tussen de mens en milieu. Ook is deze module goed te koppelen aan lessen over weer en de atmosfeer.
Biologie
Fijnstof heeft een belangrijke impact op de menselijke gezondheid. Het zorgt voor ademhalingsproblemen, maar ook hart- en vaataandoeningen. Deze module sluit dan ook goed aan bij lessen over de luchtwegen en de ademhaling, of bij lessen over de bredere relatie tussen leefomgeving en gezondheid.
NLT
De nieuwe NLT fijnstof module is sinds schooljaar 2021-2022 beschikbaar voor havo en vwo 4. Leerlingen onderzoeken de luchtkwaliteit in hun omgeving. Ze kunnen kiezen uit 4 rollen (ingenieur, data analist, milieu activist of medicus). De module vervangt de verouderde NLT Aerosolen module van GLOBE.
Scheikunde
Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei chemische stoffen die als vaste deeltjes in de lucht zweven. Hier kan je op een scheikundige manier naar kijken. Bovendien is secundaire fijnstof een belangrijke component binnen de luchtkwaliteit. Deze soort fijnstof ontstaat door chemische reacties met o.a. stikstofoxiden, zwaveldioxide en ammoniak tot zouten. Deze reacties zijn interessant om te bestuderen, net als de reacties in de technieken die deze soort fijnstof moet voorkomen.
Technasium (O&O)
De module over Fijnstof is ontstaan in samenwerking met docenten van diverse Technasia in Nederland. Deze modules is nog volop in ontwikkeling, maar er komt voor Technasia binnenkort materiaal beschikbaar op onze website.
Lesopzet
Hoeveel lessen heb je te besteden?
De module Fijnstof biedt allerlei mogelijkheden. Centraal staat onderzoek doen en het doen van metingen met de fijnstofsensor. Deze basis kan worden uitgebreid met vakinhoudelijke of meer thematische lessen.
Één les
Als je weinig tijd hebt, is de introductieles een mooie samenvatting van alles wat een leerling zou moeten leren over fijnstof.
Twee lessen
Je kunt de introductieles uitbereiden met een van de verdiepende lessen. Deze zijn te vinden op de LessonUp van GLOBE, met bijpassende opdrachten. Bekijk hiervoor het tabblad Materialen.
Drie of meer lessen (kort project)
Voor een kort project start je met de introductieles. Daarna kan je kiezen voor een vakinhoudelijke les of een thematische les, over bijvoorbeeld data analyse. Tijdens deze les of als huiswerk gaan de leerlingen een klein onderzoekje doen naar fijnstof met een fijnstofsensor. De laatste les kan worden gebruikt om de resultaten te presenteren.
Lesopzet
Meer dan het standaard lesmateriaal
Internationale campagne
Momenteel is er nog geen internationale campagne voor fijnstof. Wel is de Samen Meten website van het RIVM in het Engels te gebruiken!
Profielwerkstuk
Het onderwerp fijnstof leent zich goed voor een profielwerkstuk, bijvoorbeeld over de fijnstofuitstoot rondom de sportlocatie van de leerling.
NLT
De NLT-module Fijnstof duurt ongeveer 10 weken.
ArcGIS
Er is ook een ArcGIS module ontwikkeld waarin de leerlingen fijnstofdata visualiseren op een kaart en hieruit conclusies trekken. Lees hier meer over de mogelijkheden van ArcGIS.