Weer & Klimaat

Doe metingen aan het weer en leer je eigen weersvoorspelling maken

Onderzoek naar klimaat

Waarom dit onderzoek?

Weer en (met name) klimaat zijn zeer actuele onderwerpen. Deze module omvat diverse protocollen waaronder de luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is een internationaal project, wat betekent dat leerlingen via de GLOBE website toegang hebben tot data van scholen over de hele wereld. Ze kunnen ook zelf een onderzoek opzetten en leren een weerbericht te maken!

Wanneer uitvoerenHet hele jaar
Welk niveauvmbo, havo/vwo ob
VakAardrijkskunde, Natuurkunde
Hoe lang duurt het?Minimaal 1 lesuur
Wat is het algehele doel Leerlingen kennis laten maken met de verschillende parameters achter het weer en het verschil tussen weer en klimaat laten verkennen.

Metingen doen

Weerhut

In een weerhut kun je alle losse meetinstrumenten op een makkelijke en stabiele manier opbergen. Deze hut is te koop, maar kan ook zelf gemaakt worden.Er is een Engelstalige instructie voor het bouwen van een weerhut.

Planning

Tijdlijn

10 maart
2023
Workshop

Op 10 maart vond de GLOBE ledendag plaats met een workshop over Weer en Klimaat. De powerpint vind je op:  GLOBE ledendag.

maart-mei
2023
Data verzamelen en analyseren

In de maanden maart, april en mei kun je het veld in gaan om data verzamelen. In de klas analyseren de leerlingen hun eigen verzamelde data en gaan ze opzoek naar antwoorden op hun eigen onderzoeksvraag. 

Wanneer precies en hoe vaak je data verzamelt, kan dus zelf worden ingedeeld.

9 juni
2023
Science Fair

Optioneel kunnen de beste leerlingen van iedere school hun resultaten komen presenteren aan de wetenschappers en andere leerlingen/docenten op de GLOBE Science Fair op Wageningen Universiteit

Nieuws

Het laatste nieuws

Agenda

Activiteiten

Duurzaamheid

SDG

Deze module sluit aan bij het volgende Sustainable Development Goal

13

Climate
action

Ook bijdragen

Meedoen met
het project Weer & Klimaat?

Om mee te doen met dit onderzoeksproject moet je school lid zijn van GLOBE. Check hier of jouw school lid is en zo niet, bekijk meer info over het lidmaatschap.

Partners

Wie doen er mee met dit project?