Weer & Klimaat
Doe metingen aan het weer en leer je eigen weersvoorspelling maken
Lesopzet
Hoe sluit het aan op mijn vak?
Aardrijkskunde
Weer en klimaat zijn echt aardrijkskundige thema’s. Deze module sluit dus ook goed aan op het curriculum, of je nu lesgeeft in de brugklas of het examenjaar. De module laat zich makkelijk in stukjes knippen – zo kun je een verwonderingsles doen met de Wolkenapp of kun je in een langlopend project het weer bij jouw school monitoren.
Natuurkunde
Een les over weer lijkt heel aardrijkskundig. Maar je kunt er bij natuurkunde, zeker in de bovenbouw, hele interessante projecten aan koppelen. Zo kun je met leerlingen kijken naar luchtdruk of instraling van de zon.
Lesopzet
Hoeveel lessen heb je te besteden?
Het Weer & Klimaat-project biedt allerlei mogelijkheden. Centraal staat onderzoek doen en het doen van metingen aan het weer.
Één les
Een verwonderingsles over wolken met de Wolkenapp, luchtdruk vergelijken met neerslag of werken met de data-visualisatie website van GLOBE internationaal. Of de ArcGIS module.
Twee of meer lessen (kort project)
In twee à drie lessen kunnen leerlingen aan de slag met de ArcGIS opdracht over Weer & Klimaat. Ook kunnen leerlingen een volledig onderzoekje uitvoeren naar keuze.
Lesopzet
Meer dan het standaard lesmateriaal
Internationale campagne
Er is Engelstalig lesmateriaal te vinden op de internationale GLOBE website.
Profielwerkstuk
Leerlingen kunnen ook zelfstandig met de protocollen aan de slag en daar hun eigen profielwerkstuk omheen bouwen.
ArcGIS
Er is ook een ArcGIS module waarbij leerlingen aan de slag gaan emt data van het Weer & klimaat project. Lees hier meer over de mogelijkheden van ArcGIS Online.