Weer & Klimaat
Doe metingen aan het weer en leer je eigen weersvoorspelling maken
Materialen
Interactieve PowerPoints
Op het moment is er nog geen LessonUp beschikbaar voor het project Weer & Klimaat. Dit staat echter wel op de planning!
Materialen
Wat heb je nodig om les te geven?
Openbaar lesmateriaal
De materialen voor het veldwerk zijn voor iedereen zonder inloggen te gebruiken.- Protocollen (pdf) (word)
- Handleiding data-invoer app (pdf) (word)
- Handleiding data-invoer website (pdf) (word)
- Handleiding datavisualisatie (pdf) (word)
- Dataformulier (pdf) (word)
Lesmateriaal voor leden
Wil je educatieve meerwaarde bereiken en voor meer verdieping zorgen, gebruik dan ook onderstaande lesmaterialen. Om ze te downloaden moet je inloggen en dus lid zijn van GLOBE.Extra verwerkingslessen
Hoe kun je jouw leerlingen extra inspireren?
NIEUW: Maak een storymap van GLOBE weerdata in ArcGIS
Opzet: In deze opdracht gebruik je ArcGIS Online om GLOBE data in kaart te brengen en te combineren met andere data. Daardoor kun je meer inzicht krijgen in de data. De context van deze opdracht is dat je de maximale en minimale temperatuur van West-Azië kan gaan vergelijken en deze op een interactieve manier kan presenteren.
Lesduur: 120 minuten
Vergelijk de luchtdruk met neerslag
Opzet: Met een simpele meting kun je leerlingen laten zien wat de relatie is tussen luchtdruk en neerslag. Laat leerlingen de lokale luchtdruk meten bij school. Reflecteer vervolgens op het weer van die dag. Is er neerslag? Hoe komt dat?
Lesduur: 1 uur
Weer vs. Klimaat
Opzet: Bij deze lesopzet maken leerlingen kennis met de concepten weer en klimaat op basis van echte gegevens. Hierbij maak je gebruik van de visualisatiewebsite van GLOBE. Laat leerlingen voor verschillende locaties in de wereld de gemeten temperatuur en neerslagdata opzoeken. Vraag ze op basis van deze gegevens een trend in het weer van deze locatie te bepalen. Kunnen ze zo uitspraken doen over het klimaat? Zijn er interessante afwijkingen? Kunnen ze die verklaren?
Lesduur: 1 uur
Mystery stations
Opzet: Speelse opdracht waarbij leerlingen aan de hand van de meetgegevens van 5 scholen over de hele wereld moeten achterhalen waar deze scholen zich bevinden. Lesduur: 1 lesuur
Binnen de GLOBE Observer App (“de Wolkenapp”, zie de leerlingenpagina) kun je NASA helpen door foto’s te maken van wolken. Leerlingen helpen NASA met deze foto’s omdat NASA zo haar satelliet gegevens beter kan interpreteren. Leerlingen die foto’s insturen, krijgen de volgende dag een mailtje van NASA met een bedankje en een link naar de wolk die ze hebben gefotografeerd, maar dan gefotografeerd door NASA vanuit de ruimte!
Lesoptie: bestudeer de relatie tussen weer en wolkenvorming.
Opzet: Leerlingen vergelijken het wolkendek met weerparameters en leren over het verband tussen het weer en de vorming van bepaalde wolkentypes. Hierbij kun je in een eenvoudige opzet leerlingen met behulp van de GLOBE Observer app wolken laten identificeren en die laten verklaren met weerdata van het KNMI. Bij een uitgebreidere opzet kun je leerlingen zelf weerdata laten verzamelen m.b.v. een weerhut en hiermee de overheersende bewolking laten verklaren.
Lesduur: Dit werkt het beste gedurende een periode van een paar weken (bij voorkeur met variërende weersomstandigheden). De eenvoudigste opzet kost per lesuur zo’n 5 tot 10 minuten.
Materialen
Wat heb je nodig voor de metingen?
Benodigde meetinstrumenten
Om mee te doen met het GLOBE Weer & Klimaat project heb je bij voorkeur onderstaande materialen nodig. Eventueel kun je ook maar een gedeelte uitvoeren.
- Weerhut (zie afbeelding rechts)
- Wolkenkaart (download), sluit aan op wolkenposter
- Min/max thermometer
- Psychrometer of digitale luchtvochtigheidsmeter
- Barometer
- Regenmeter
- Smartphone met GLOBE observer app (de Wolkenapp)
Toelichting per meetinstrument
Davis digitaal meetstation
Het is mogelijk een Davis digitaal meetstation te koppelen aan de GLOBE database zodat de gegevens automatisch worden doorgegeven. Bekijk instructies op internationale website.
Weerhut
Deze is te koop, maar kan ook zelf gemaakt worden. Er zijn Engelstalige instructies om deze weerhut zelf te bouwen.
Materialen
Internationaal lesmateriaal
Er zijn ook Engelstalige materialen over het doen van onderzoek aan het weer en het klimaat, samengevat onder de noemer Atmosphere. Zie de internationale website voor alle ondersteunende materialen in het Engels.