Doe GLOBE!

Doe GLOBE!

Wat is GLOBE?

GLOBE is een wereldwijd netwerk van meer dan 42.000 scholen in 127 landen. Samen doen we onderzoek naar natuur en milieu. De gegevens die jij verzamelt, dragen bij aan oplossingen voor maatschappelijke én wetenschappelijke vraagstukken.

Je voert zelf metingen uit – bijvoorbeeld in de atmosfeer, in het water, in de bodem en in de biosfeer – en stuurt die in via de GLOBE-website. Zo kunnen wetenschappers én leerlingen jouw data gebruiken voor hun eigen onderzoek.

Benieuwd waarom jij mee moet doen aan GLOBE? Bekijk de video van 1 minuut en 37 seconden waarin de GLOBE-coördinator dat uitlegt.

Deel uitmaken van een wereldwijde community

GLOBE is een internationaal netwerk van wetenschappers en scholieren. Dat betekent dat je niet alleen met je eigen klas bezig bent, maar ook kunt samenwerken met leerlingen uit andere landen. Zo ontdek je hoe het er in het buitenland aan toe gaat op het gebied van natuur en milieu. Ondertussen leer je ook meer over andere culturen en oefen je misschien zelfs met een andere taal. Wil je weten welke scholen er allemaal meedoen? Kijk dan op de community-pagina van GLOBE.

Doe GLOBE!

Samenwerken met wetenschappers

Als je meedoet aan GLOBE, werk je samen met bekende organisaties zoals het KNMI, RIVM, NASA en verschillende universiteiten. Jij verzamelt data die deze instituten gebruiken in hun onderzoeken. Dat betekent: jouw werk doet ertoe! Nederlandse GLOBE-wetenschappers
Arnold van Vliet
Arnold van Vliet (WUR) Arnold is bioloog en gespecialiseerd in wetenschapscommunicatie. Hij is dan ook vaak te zien op tv of in de media. Je kan hem helpen onderzoeken hoe de natuur reageert op klimaatverandering via het GrowApp onderzoeksproject.
Hester Volten
Hester Volten (RIVM) Hester is natuurkundige en weet alles over fijnstof. Ze zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen aan luchtkwaliteitsonderzoek en coördineert voor GLOBE het fijnstof onderzoeksproject.
Edwin Peeters
Edwin Peeters (WUR) Edwin is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en weet superveel over slootjes, vijvers en andere wateren. Hij bestudeert vooral de dieren die daarin leven en ook de waterplanten. Hij zette samen met GLOBE het Waterdiertjesproject op.
Bas Mijling
Bas Mijling (KNMI) Bas is expert op het gebied van luchtvervuiling. Bij GLOBE werkt hij mee aan het stikstofproject waarbij hij satellietdata combineert met meetgegevens van de grond om uitspraken te doen over luchtkwaliteit.
Merel Kooi en Joris Quik
Merel Kooi (WUR) en Joris Quik (RIVM) Merel en Joris zijn experts op het gebied van microplastics. Door mee te doen aan het microplasticsproject help je hen onderzoeken hoeveel microplastics er in het water zitten.
Martijn Kuller
Martijn Kuller (Universiteit van Utrecht) Martijn, universitair hoofddocent, doet onderzoek naar hoe nature-based solutions onze steden duurzamer en leefbaarder kunnen maken. Bij GLOBE is hij betrokken bij het Urban Heat Island Effect-project.
Internationale GLOBE-wetenschappers
Kevin Czajkowski
Kevin Czajkowski (University of Toledo) Kevin is doet onderzoek naar het weer en de atmosfeer. Hij richt zich op de temperatuur, wolken en hoe steden warmer worden dan het platteland. Voor GLOBE organiseert hij de wereldwijde campagnes van het Urban Heat Island Effect onderzoeksproject.
Brian Campbell
Brian Campbell (NASA) Brian werkt bij NASA en wilt alles weten over onze planeet. Hij helpt mee met grote internationale GLOBE-onderzoeken en vindt het belangrijk dat jij meer leert over de aarde.

Doe GLOBE!

De onderzoeksprojecten

Met GLOBE kun je meedoen aan echte onderzoeksprojecten over natuur en milieu. Je verzamelt gegevens in je eigen omgeving, werkt met meetinstrumenten en leert hoe wetenschappelijk onderzoek in de praktijk werkt door de stappen van de onderzoekscyclus te doorlopen. De informatie die jij verzamelt gebruik je niet alleen om je eigen onderzoeksvraag te beantwoorden, maar wordt ook gebruikt door wetenschappers – in Nederland en wereldwijd.

Bij GLOBE kun je meedoen aan verschillende onderzoeksprojecten, elk met een ander onderwerp. Zo kun je zelf kiezen wat je interessant vindt om te onderzoeken.

  • NO₂ in de lucht – meet hoeveel NO₂ er op bepaalde plekken in jouw omgeving in de lucht zit.
  • Microplastics – onderzoek welke plasticdeeltjes er voorkomen in oppervlaktewater.
  • Fijnstof – meet de fijnstofconcentraties in jouw omgeving.
  • GrowApp – volg de seizoensveranderingen aan bomen door foto’s te maken en kijk hoe de natuur reageert op klimaatverandering.
  • Waterdiertjes – onderzoek welke diertjes in sloot of vijver leven en wat dat zegt over de waterkwaliteit.
  • Urban Heat Island Effect – onderzoek waarom het in steden vaak warmer is dan op het platteland.
  • Levende bodem – onderzoek hoe gezond de bodem is bij jouw school of in de buurt.
  • Weer en klimaat – meet temperatuur, bewolking, neerslag en meer.
  • Waterkwaliteit – test het water op plekken bij jou in de buurt.
  • Trees Around the GLOBE – meet de hoogte van bomen en leer meer over het effect van CO₂ op de bomen.

Krijg feedback van de wetenschapper

Bij elk onderzoeksproject is een wetenschapper betrokken die werkt met de gegevens die jij en andere leerlingen verzamelen. Voor sommige onderzoeksprojecten organiseren we een campagne: dan vraagt de wetenschapper om in een bepaalde periode metingen te doen. Als je in die periode data verzamelt, krijg je daarna ook te horen wat er met de gegevens is gedaan en wat eruit is gekomen.

Op de verschillende projectpagina’s kun je zien wanneer er campagnes zijn.

Doe GLOBE!

Profielwerkstuk

Wil je je profielwerkstuk schrijven over een actueel en relevant onderwerp? Dan zijn de onderzoeksprojecten van GLOBE een goede keuze. Je werkt met betrouwbare meetmethodes, onderzoekt actuele thema’s en draagt bij aan echt wetenschappelijk onderzoek.

Voordelen van het schrijven van een PWS met GLOBE?

  1. Je onderzoek sluit aan bij projecten van organisaties zoals NASA, het RIVM of de Wageningen Universiteit.
    Daarmee wordt jouw profielwerkstuk onderdeel van echt lopend onderzoek.
  2. Je kunt kiezen uit veel verschillende onderwerpen die te maken hebben met natuur en milieu.
  3. Elk project biedt een duidelijke opzet en wetenschappelijk onderbouwde meetmethodes. Je ziet precies wat je nodig hebt en hoe je het onderzoek uitvoert.
  4. Je kunt jouw resultaten vergelijken met data van andere leerlingen in Nederland en de rest van de wereld.
  5. GLOBE biedt handige analysetools waarmee je je data kunt bekijken en verwerken.
  6. Je kunt je onderzoek en resultaten delen tijdens (online) bijeenkomsten. Kijk daarvoor in de agenda.

Bij elk project vind je een onderzoekscyclus die je helpt bij het opzetten van je onderzoek. Daarin lees je hoe je een onderwerp kiest, een goede onderzoeksvraag formuleert en hoe je het onderzoek stap voor stap uitvoert. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van de tips bij de algemene onderzoekscyclus.

GLOBE onderzoekscyclus

Doe GLOBE!

Science Fair

Elk jaar komen leerlingen van GLOBE-scholen uit heel Nederland samen voor de Science Fair. Daar presenteer je je onderzoek aan andere leerlingen én aan wetenschappers die betrokken zijn bij GLOBE. Misschien win je wel de prijs voor het beste onderzoeksproject!

Het is een leuke en leerzame dag met presentaties en activiteiten. Je leert meer over wetenschap, hoort wat anderen hebben onderzocht, en maakt kennis met leerlingen van andere scholen.

Lees hier meer over de Science Fair

Internationaal Science Symposium

Wil je jouw onderzoek delen met leerlingen en wetenschappers van over de hele wereld? Dat kan tijdens het International Virtual Science Symposium (IVSS).

Elk jaar kun je je onderzoek uploaden op het online platform van GLOBE. Je krijgt dan een reactie van een internationale wetenschapper én je ziet wat andere scholieren wereldwijd hebben onderzocht.

Bekijk de agenda voor de actuele informatie over het symposium en hoe je mee kunt doen.

Andere mogelijkheden om je onderzoek te presenteren

Naast de jaarlijkse Science Fair en het IVSS zijn er soms ook andere momenten waarbij je jouw onderzoek kunt laten zien aan andere scholen, in Nederland en internationaal. Deze bijeenkomsten worden aangekondigd in de agenda. Hou die dus goed in de gaten als je graag je resultaten wilt delen!

Doe GLOBE!

Deel je resultaten

Naast het presenteren kun je je resultaten ook delen door je onderzoeksverslag of poster in te sturen. Je kunt deze insturen via deze pagina.