GLOBE dag

25 jarig jubileum!

15 april 2020

RIVM

GLOBE dag – 2020


Datum
: 15 april 2020
Locatie: RIVM, Bilthoven
Op deze dag vertellen wetenschappers en ervaren GLOBE docenten hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Leerlingen doen met GLOBE metingen in de schoolomgeving en leren zo zelf onderzoek te doen en dragen gelijk bij aan meer kennis over natuur en milieu. Lees meer over GLOBE…

Dit jaar organiseren we een speciale editie, want we bestaan 25 jaar! Op de GLOBE dag zullen we dat uitgebreid vieren door terug te blikken op de vorige jaren en vooruit te kijken naar de toekomst met o.a. de lancering van een nieuwe lesmodule.

Programma

We openen de dag met een ontvangstspeech van prof. dr. ir. Hans Brug, directeur van het RIVM. Daarna neemt Matthijs Begheyn van GLOBE het stokje over voor een terugblik op 25 jaar GLOBE. Daarna zal Hester Volten van het RIVM de nieuwe fijnstofcampagne voor middelbare scholen lanceren. Leerlingen in het hele land gaan met een Arduino-sensorkit de luchtkwaliteit in de schoolomgeving onderzoeken.

Daarna volgen twee rondes met workshops en andere activiteiten. Tussen de rondes zal er tijd zijn voor een verzorgde lunch.

Lezing Guus Velders

Ter ere van het 25 jarig bestaan van GLOBE hebben we een bijzondere lezing gepland van Guus Velders. Deze klimaatwetenschapper werd door het tijdschrift Nature genoemd als een van de meest veelbetekenende wetenschappers van 2016. Met zijn onderzoek naar fluorkoolwaterstoffen, een sterk broeikasgas, draagt hij bij aan degelijk en wetenschappelijk onderbouwd klimaatbeleid. Lees hier meer…

Waarom het RIVM?

Het RIVM is partner van GLOBE Nederland. Voor diverse modules werken we samen met wetenschappers van het instituut. Op de GLOBE dag 2020 lanceren we samen met het RIVM onze nieuwe module over fijnstof.