Biologie
Biologie
Waterkwaliteit
Met de module Waterkwaliteit doen leerlingen allerlei onderzoekjes in een plas, sloot of rivier in hun omgeving. Zo leren zij over fysisch-chemische processen in ecosystemen en de relatie tussen mens en milieu. Deze module combineert goed met de module Waterdiertjes, die focust op biologische waterkwaliteit.
Biologie
Waterdiertjes
Wat zegt het leven in de sloot over de waterkwaliteit? Dit bestuderen leerlingen bij de module Waterdiertjes. Leerlingen gaan waterdiertjes verzamelen in de sloot en bepalen zo met behulp van onze app de kwaliteit van het water.
Biologie
GrowApp
Met behulp van de GrowApp bestuderen leerlingen de impact van klimaatverandering op de natuur. Door de stijging van de temperatuur op aarde lopen planten in het voorjaar eerder uit en houden ze in de herfst langer blad. Door foto’s te nemen van een boom in hun omgeving, dragen de leerlingen bij aan een groter onderzoek naar de Natuurkalender.
Biologie
Levende bodem
Leerlingen gaan in deze module aan de slag met allerlei onderzoekjes naar de bodem. De bodem speelt een belangrijke rol bij allerlei biologische processen in het ecosysteem. Zo kijken leerlingen naar bodemrespiratie of de afbraak van organisch materiaal. Zo helpen ze het RIVM bij onderzoek naar de bodemkwaliteit in Nederland.
Aardrijkskunde
Microplastics
Samen met de Plastic Soup Foundation heeft GLOBE lesmateriaal ontwikkeld over de plasticsoep. Onze expertdocenten hebben ook enkele challenges ontworpen voor het vak biologie. Zo kunnen de leerlingen kijken naar de invloed van plastic op waterecosystemen of de relatie tussen plastic en dierenleed.
Biologie
Microplastics
Naast de Plastic Soup challenges is er ook een lesmodule over microplastics. Hierbij gaan leerlingen aan de hand van watermonsters onderzoeken hoeveel plasticdeeltjes er in het oppervlaktewater zitten. Microplastics zijn gevaarlijk voor het waterleven, maar ook voor mensen wanneer zij bijvoorbeeld vis eten. Dit relatief simpele veldprotocol is een leuke toevoeging voor ander ecologische veldwerk en helpt leerlingen ook bij het ontwikkelen van microscoopvaardigheden.
Biologie
Fijnstof
Deze module vervangt de oude Aerosolen module van GLOBE. Leerlingen doen onderzoek naar luchtkwaliteit in hun omgeving. Dit is goed te koppelen aan lessen over het menselijke ademhalingssysteem en de invloed van onze leefomgeving op de gezondheid.
Biologie
NO2 in de lucht
Wat is de relatie tussen verkeer en luchtwegproblemen? Bij deze onderzoeksmodule gaan leerlingen onderzoeken op welke plekken er veel NO2 wordt uitgestoten en waar weinig. Zo brengen zij plekken in kaart waar de menselijke gezondheid te leiden heeft onder de luchtkwaliteit. Bovendien helpen ze met hun werk onderzoekers bij het KNMI bij het kalibreren van satellieten.
Biologie
SMAP
SMAP staat voor Soil Moisture Active Passive. Het is een satellietprogramma dat bodemvocht monitort en daarmee de staat van onze bodem in kaart brengt. Door mee te doen met dit onderzoeksproject help je NASA beter begrijpen wat zij vanuit het heelal waarnemen. In het project gaan leerlingen met de bodem aan de slag, waardoor zij inzicht krijgen in de werking van dit belangrijke milieucompartiment.
Biologie
Trees Around the GLOBE
Wat vertellen de bomen over onze leefomgeving? Hoe reageren de bomen op klimaatverandering? Welke data kunnen satellieten niet verzamelen? Met deze en andere vragen gaan leerlingen aan de slag. Aan de hand van de bestaande protocollen doen ze allerlei metingen aan bomen en de omgeving daaromheen.