Ik ben lid, wat nu?
Ik ben lid, wat nu?
Start
Je school is lid van GLOBE! Wat kun je nu doen?
- Met je leerlingen deelnemen aan wereldwijde en Nederlandse onderzoeksprojecten over natuur en milieu, waarbij docenten- en leerlingenmateriaal beschikbaar is.
- Deelnemen aan nationale bijeenkomsten en meetcampagnes van GLOBE Nederland, waarbij docenten, scholieren en wetenschappers betrokken worden.
- Internationaal aan de slag met data binnen the GLOBE program of contact leggen met andere docenten en wetenschappers wereldwijd.
- Ondersteuning krijgen in het implementeren van ‘leren onderzoeken’ in de les.
De GLOBE onderzoeksprojecten
Je kan meedoen aan de onderstaande onderzoeksprojecten. De projecten links zijn onderdeel van het internationale GLOBE programma. Deze zijn dus zowel Engelstalig op www.globe.gov te vinden als Nederlandstalig op www.globenederland.nl.
De NL projecten zijn in Nederland ontwikkeld en dus Nederlandstalig. Als uitzondering is er bij de GrowApp ook Engelstalig lesmateriaal. Op de pagina onderzoeksprojecten vind je meer informatie en kan je al het lesmateriaal vinden.
The GLOBE program
Het international GLOBE program werkt via onze internationale website www.globe.gov. Op deze Engelstalige site kun je o.a.:
- Metingen invoeren en visualiseren
- 37.000 scholen in 123 landen bekijken en contacten leggen
- Engelstalige lesmaterialen downloaden
- Informatie vinden over de diverse internationale GLOBE bijeenkomsten waar docenten welkom zijn.
Ik ben lid, wat nu?
GLOBE.gov accounts
Als GLOBE-lid maak je gebruik van drie soorten accounts bij het gebruiken van de internationale website:
- Het schoolaccount
- Het docentenaccount
- Het leerlingenaccount
GLOBE schoolaccount
Met het GLOBE schoolaccount op www.globe.gov staat de school vindbaar op de kaart tussen de 37.000 andere GLOBE scholen. Metingen die je doorgeeft via deze site zijn door andere scholen en wetenschappers wereldwijd te raadplegen.
De metingen die door de leerlingen worden gedaan worden altijd ingevoerd in de database gekoppeld aan een meetlocatie behorend bij de school. Je kunt zoveel meetlocaties aanmaken als je wil.
Bekijk de Engelstalige introductiepagina over het GLOBE schoolaccount.
GLOBE docentenaccount
Gekoppeld aan het schoolaccount zijn de docentenaccounts. Dit account geeft je toegang tot de Data Entry en allerlei administratieve functies van de website.
Aan dit account zit ook een profiel gekoppeld. Je kunt je profiel verder compleet maken met een pasfoto en verdere informatie over jezelf zodat andere docenten je op basis van jouw interesses kunnen vinden. Ook kun je vrienden maken met GLOBE wetenschappers en docenten (vergelijkbaar met Facebook).
Handleidingen
- Werken met GLOBE account (Nederlandstalig Word document)
- Using the GLOBE website (Engelstalige video instructie)
Meer docenten toevoegen?
Het is altijd inspirerend om met vakgenoten of juist vakoverstijgend aan GLOBE te werken. Wil je meer docenten betrekken? Wij kunnen ze kosteloos toevoegen. Stuur s.v.p. een mail naar [email protected] met de volgende gegevens van deze docenten: voornaam, achternaam, geslacht, e-mail en functie.
Leerlingenaccount
Om leerlingen de metingen die zij doen door te laten geven kun je een leerlingenaccount maken met een eigen paswoord. Er zit een maximum aan het aantal leerlingenaccounts per docent, dus we raden aan om per klas één account aan te maken die alle leerlingen dan kunnen gebruiken. Dit is ook handig voor de data – zo bouw je namelijk een database op aan meetgegevens van elk jaar dat je een project doet op school. Hier kunnen leerlingen weer leuke analyses mee doen!
Ik ben lid, wat nu?
GLOBE NL
Nederlandstalig lesmateriaal downloaden
Voor deze website ontvang je ook een docentenaccount. Met dit account kan je alle Nederlandstalige docentenhandleidingen en leerlingenmaterialen downloaden. Deze zijn voor leerlingen ontoegankelijk. Alle protocollen zijn zonder inloggen te bekijken bij het betreffende onderzoeksproject.
Bijeenkomsten
- Ieder jaar organiseert GLOBE de GLOBE dag waar wetenschappers en medewerkers van GLOBE docenten en TOA’s trainen in het werken met GLOBE.
- Jaarlijks organiseren we voor TTO scholen de GLOBE Science Fair.
- Digitale meetcampagnes waar leerlingen door heel Nederland met hetzelfde project aan de slag gaan.
Check de agenda.
Op de hoogte blijven?
Docenten van GLOBE scholen ontvangen automatisch onze Nederlandse nieuwsbrief. Wil je ook de internationale Engelstalige nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan voor de internationale nieuwsbrief.
Vragen?
Neem dan contact op.
Ik ben lid, wat nu?
Data visualiseren
De GLOBE website vis.globe.gov bevat miljoenen door leerlingen verzamelde meetgegevens. Die kunnen met de ingebouwde tools gevisualiseerd worden op de kaart of in grafiekvorm. Zo kan je leerlingen ook allerlei analyses laten uitvoeren op hun eigen data of die van andere GLOBE scholen. Bij ieder onderzoeksproject staat uitgelegd hoe dit werkt.
Ik ben lid, wat nu?
Zichtbaarheid van GLOBE vergroten binnen jouw school
Jij bent zelf vast enorm enthousiast over GLOBE en alle mogelijkheden, maar hoe breng je dat over op je collega’s? Op deze pagina vind je allerlei communicatiemiddelen die je direct kunt downloaden en overnemen, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken!
Posters
Bij jouw lidmaatschap krijg je ook enkele posters, daar weet de GLOBE coördinator van jouw school meer over. Maar je kunt die posters ook hier downloaden en zelf in het klein afdrukken, of ze nabestellen door een email te sturen naar [email protected].
Template teksten
We hebben ook al enkele teksten voorbereid die jij direct in de nieuwsbrief van jouw school kunt zetten, of in een email naar collega’s, of op de website, ga zo maar door!
- We zijn GLOBE lid!
- Meer teksten volgen binnenkort…