Fijnstof
Onderzoek de luchtkwaliteit in je (school) omgeving met een fijnstofsensorkit
Hoe?
Het project
Fijnstof wordt o.a. uitgestoten door industrie, landbouw en verkeer. In ons land heeft dit een grote invloed op onze gezondheid. Onze levensverwachting is naar schatting door de luchtvervuiling gemiddeld 9 maanden tot een jaar korter. Door hier onderzoek naar te doen leer je meer over fijnstof, help je de wetenschap om dit onderwerp beter te begrijpen en draag je bij aan het Schone Lucht Akkoord.
De data wordt ook gebruikt door het RIVM voor het verfijnen van luchtkwaliteitsmodellen. De leerlingen leveren dus een zinvolle bijdrage en dat motiveert!
Om goed onderzoek te doen, gebruik je de onderzoekscyclus. Wil je stap voor stap door de cyclus heen geleid worden, gebruik dan deze tool.
Hoe?
De metingen
Fijnstof meet je met een fijnstofsensorkit. Deze kit kan je docent bestellen bij GLOBE. Als de fijnstofsensorkit eenmaal is geïnstalleerd, hoef je niks meer te doen om de fijnstof in de lucht te meten, dit doet de sensor dan automatisch, continu, dag en nacht voor jou.
Sensorkit in elkaar zetten
Jouw docent kan ervoor kiezen om de sensorkit in elkaar gezet te bestellen, of alle losse onderdelen. Als je de sensorkit nog in elkaar moet zetten, bekijk dan het filmpje hieronder:
Hoe?
Data doorgeven
Als de fijnstofsensorkit eenmaal is aangesloten op het wifinetwerk van de school, gaat het doorgeven van de data automatisch! In de handleiding van de kit staat beschreven hoe je de aansluiting maakt en wat je verder moet instellen. Deze handleiding heeft jouw docent. De data wordt naar het Samen Meten dataportaal van het RIVM gestuurd.
Bij voorkeur geeft de sensorkit het hele jaar door data door vanaf een vaste plek. Zo is de data het meest betrouwbaar en daarmee bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Eventueel kan je de sensorkit tijdelijk aan een externe accu koppelen (bijv. micro-usb powerbank) en mobiel gebruiken om bijvoorbeeld verschillende plaatsen met elkaar te vergelijken.
Hoe?
Data bekijken
Je kunt de data bekijken op de Samen Meten Dataportaal van het RIVM. Hier wordt ook de data verzameld van andere fijnstofsensoren, onder andere van officiële meetstations van het RIVM zelf.