Fijnstof
Onderzoek de luchtkwaliteit in je (school) omgeving met een fijnstofsensorkit
Lesmateriaal
Hoe sluit het aan op aardrijkskunde?
Leerlingen doen onderzoek naar luchtkwaliteit in hun omgeving. Dit is goed te koppelen aan lessen over de relatie tussen de mens en milieu. Ook is deze module goed te koppelen aan lessen over weer en de atmosfeer.
Voor aardrijkskunde is een lessonup en zijn er een aantal werkbladen. Het werkblad ‘bronnen van fijnstof’ is speciaal voor de ontwikkeling van atlasvaardigheden. De leerlingen gaan aan de slag met de atlas om de ruimtelijke patronen in fijnstof in Nederland te bestuderen en verklaren.
Lesmateriaal
Lesmateriaal
Hoe sluit het aan op biologie?
Fijnstof heeft een belangrijke impact op de menselijke gezondheid. Het zorgt voor ademhalingsproblemen, maar ook hart- en vaataandoeningen. Deze module sluit dan ook goed aan bij lessen over de luchtwegen en de ademhaling, of bij lessen over de bredere relatie tussen leefomgeving en gezondheid.
Voor biologie is er een LessonUp, zijn er een aantal werkbladen en een practicum. De werkbladen ‘Fijnstof en Volksgezondheid’ en ‘Fijnstof in je Lijf’ zijn speciaal voor biologie ontwikkeld. Ze gaan op de invloed van fijnstof op je lichaam en de volksgezondheid.
Lesmateriaal
- LessonUp BIO
Werkblad Fijnstof en Volksgezondheid
Werkblad Fijnstof in je Lijf
Werkblad Hoe helpen we fijnstof de lucht uit
Maak een filmpje over de fijntofcampagne
- Practicumhandleiding Longfunctie meten
- ArcGIS module: ArcGIS Storymap Fijnstof… niet zo fijn
Filmpje 1: Invloed van luchtvervuiling op de gezondheid van de Nederlandse bevolking
Filmpje 2: Invloed van fijnstof op de gezondheid van jouw lijf
Filmpje: Grafana data omzetten
Hieronder zie je een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je data van Grafana omzet in een grafiek m.b.v. Excel (met dank aan het St. Michaël College).
Lesmateriaal
Hoe sluit het aan op Onderzoek en Ontwerpen – Technasium?
Het technasium is een onderwijsstroom voor vwo en havo. De modules over Fijnstof zijn ontstaan in samenwerking met docenten van diverse Technasia in Nederland. Deze modules blijven in ontwikkeling en zijn ook beschikbaar in de online projecten bibliotheek van mijnTechnasium.
O&O opdracht
- Fijnstof onderzoeksopdracht (met dank aan Helen Parkhurst)
- Fijnstofproblematiek in Nederland (met dank aan het St. Michaël College)
- Fijnstof gemeente Woerden (met dank aan het Minkema College)
Lesmateriaal
Hoe sluit het aan op scheikunde?
Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei chemische stoffen die als vaste deeltjes in de lucht zweven. Hier kan je op een scheikundige manier naar kijken. Bovendien is secundaire fijnstof een belangrijke component binnen de luchtkwaliteit. Deze soort fijnstof ontstaat door chemische reacties met o.a. stikstofoxiden, zwaveldioxide en ammoniak tot zouten. Deze reacties zijn interessant om te bestuderen, net als de reacties in de technieken die deze soort fijnstof moet voorkomen.
Voor scheikunde is er een LessonUp en zijn er een aantal werkbladen.
Lesmateriaal
Lesmateriaal
Hoe sluit het aan op Technologie en Toepassing (vmbo)?
Technologie & Toepassing is een nieuw examenvak voor de nieuwe leerweg in het vmbo-gtl. In samenwerking met de HU en het Globe college is lesmateriaal ontwikkeld.
Lesmateriaal
VMBO 3/4:
Lesmateriaal
NLT-Module
De nieuwe NLT fijnstof module is sinds schooljaar 2021-2022 beschikbaar voor havo en vwo 4 en duurt ongeveer 10 weken. Leerlingen onderzoeken de luchtkwaliteit in hun omgeving. Nederlanders overlijden gemiddeld 9 maanden te vroeg door fijnstof. Hoe zit het met de luchtkwaliteit rondom de school? Leerlingen kunnen kiezen uit 4 rollen (ingenieur, data analist, milieu activist of medicus).
De module vervangt de verouderde NLT Aerosolen module van GLOBE.
Sensorkit – problemen grafana
Grafana is op dit moment niet te gebruiken. Als tijdelijke oplossing kun je de laatste 48 uur aan data van een sensor inzien en downloaden (klik rechts op de drie horizontale streepjes) via: https://samenmeten.rivm.nl/globe/sensordata/
Lesmateriaal
Docentenhandleiding
Deze website is zo opgezet dat leerlingen er zoveel mogelijk zelfstandig mee kunnen werken.
Door mee te doen aan de fijnstofcampagne leren de leerlingen over het concept “onderzoek doen” binnen de context van de “fijnstofproblematiek”.
Voor docenten is er de:
GLOBE lidmaatschap
Om mee te doen met het project moet je lid zijn van GLOBE. Je kunt dan:
- Meetinstrumenten bestellen;
- Lesmateriaal met een slotje ervoor downloaden;
- Naar GLOBE (trainings)dagen komen;
- Ondersteuning krijgen.
Hoe zet je het fijnstof project op?
De module Fijnstof biedt allerlei mogelijkheden. Centraal staat onderzoek doen en het doen van metingen met een fijnstofsensor (zie materialen). Deze basis kan worden uitgebreid met vakinhoudelijke of meer thematische lessen.
Hoeveel tijd heb je?
Één les
Als je weinig tijd hebt, is de introductieles een mooie samenvatting van alles wat een leerling zou moeten leren over fijnstof. Lesmateriaal vind je onder de tab: introductieles
Twee lessen
Je kunt de introductieles uitbereiden met een vakinhoudelijke verdiepende lessen. Lesmateriaal vind je onder de tab van het vak.
Drie of meer lessen (kort project)
Voor een kort project start je met de introductieles. Daarna kan je kiezen voor een vakinhoudelijke les of een thematische les, over bijvoorbeeld data analyse. Tijdens deze les of als huiswerk gaan de leerlingen een klein onderzoekje doen naar fijnstof met een fijnstofsensor. De laatste les kan worden gebruikt om de resultaten te presenteren. Lesmateriaal vind je onder de tab onderzoek doen en onder de tab van een vak