Trees Around the GLOBE
Doe metingen aan bomen en draag bij aan meer kennis over de wereldwijde koolstofcyclus
Materialen
Wat heb je nodig om het project te snappen?
Om het project te snappen, kun je de informatie doornemen die in het linker menu in de tab Achtergrondinformatie staat (Nederlandstalig), of je kunt direct naar de GLOBE Observer website (Engelstalig).
LessonUp (interactieve PowerPoints)
- Introductie (coming soon)
- Land cover (coming soon)
Activiteiten en bijlagen
- Bouw je eigen clinometer (NL)
- Build a clinometer (EN)
- Tabel met cosinus
- Tabel met tangens
- Overzicht van Biosphere Learning Activities (EN)
- Overzicht van aanvullende activiteiten voor het TAG-project (EN)
Beeldmateriaal
Er is ook allerlei beeldmateriaal te vinden op de internationale GLOBE website, zoals de webinars en tutorials van allerlei online tools. Meer uitleg over het project is te vinden op het YouTube account van The GLOBE Implementation Office of NASA GLOBE Observer
Activiteiten
- Making a map
- Pace-a-pixel
- Maak een GIF: maak een geanimeerde GIF van het landoppervlak. Leuk voor in je presentatie!
- En nog veel meer op de GLOBE Observer website.
Materialen
Wat heb je nodig om het project te snappen?
Als je de metingen van boomhoogte combineert met de andere protocollen, kun je een completer beeld krijgen van de reden waarom bomen zo een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Via de onderstaande links kun je ook gelijk de bijpassende dataformulieren vinden.
De belangrijkste protocollen
- Biometry Tree Height
- Green up/Green Down (English)
- Land Cover Classification (English)
- Carbon Cycle (English)
Basisprotocollen
Deze protocollen kunnen gebruikt worden om de omgevingsomstandigheden van de meetlocatie in kaart te brengen.
- Air Temperature (English)
- Surface Temperature (English)
- Soil Temperature (English)
- Precipitation (English)
- Soil Moisture – Gravimetric (English)
- Soil Moisture – SMAP Block Pattern (English)
NASA GLOBE Observer
Je kunt ook gebruik maken van de NASA GLOBE Observer voor het uitvoeren van de Tree Height en Land Cover protocollen, de twee belangrijkste protocollen van de campagne.
- NASA GLOBE Observer Trees (English)
- NASA GLOBE Observer Land Cover (English)
Wil je meer hulp bij de protocollen? Kijk dan op de internationale website voor e-training (Engelstalig).
Materialen
Wat heb je nodig voor de metingen?
Kijk in de protocollen om erachter te komen wat je precies nodig hebt voor elke van de losse metingen die jij zou willen doen. Voor een deel van de protocollen kun je de GLOBE Observer App gebruiken!
Een deel van de materialen kun je ook zelf maken. Bekijk bijvoorbeeld de volgende instructie:
Materialen
Online tools
Zoals je misschien al doorhebt, is een van de belangrijkste doelen van deze campagne om leerlingen zoals jij metingen te laten doen aan boomhoogte, landoppervlak, bladverkleuringen en de koolstofcyclus. Deze data kun je vervolgens gebruiken om onderzoeksvragen te beantwoorden die focussen op jouw lokale omgeving, om beter te begrijpen hoe onze planeet verandert over de tijd.
Tijdens dit project ligt de focus bij twee belangrijke online tools voor data-analyse en datavergelijking. Deze vergelijking gebeurt tussen GLOBE data en NASA-satelliet, lucht, en instrumentdata van landbedekking en boomhoogte, allemaal in de context van het begrijpen van de koolstofcyclus van onze planeet.
De twee tools
- Global Forest Canopy Height Tool: een hoogtekaart van het wereldwijde bladerdek, met een ruimtelijke resolutie van 30 meter, ontwikkeld aan de hand van de integratie van het Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI), de LiDAR metingen van bosstructuren en de Landsat analysis-ready data time-series (Landsat ARD).
- Global Land Cover Viewer Tool: een manier om de wereldwijde verandering van landbedekking met kaarten te visualiseren en met statistieken te analyseren. Ook kun je makkelijk navigeren tussen verschillende gebieden of jaren en hier vergelijkingen tussen maken.
Inspiratie
Meer achtergrondinformatie
Waarom doen we deze metingen?
Biometrie is het meten van levende dingen, zoals de hoogte van bomen en struiken, en kan waardevolle informatie toevoegen aan landoppervlakte-data die nodig zijn voor onderzoek.
Boomhoogte is de meest gebruikte indicator van het vermogen van een ecosysteem om bomen te kunnen laten groeien. Daarom kan het bijhouden van boomhoogte ons helpen om de ecologische gezondheid van een bepaald gebied te bepalen. De omtrek van bomen kan gebruikt worden door boswachters om de geschatte leeftijd van een boom te bepalen, en de metingen kunnen gebruikt worden om de hoeveelheid staand hout in een bos te bepalen. Het bijhouden van zowel boomhoogte als ook boomomtrek stelt ons in staat de biomassa te meten, dit is de totale massa van levend materiaal boven de grond van een bepaald gebied. Deze informatie is handig voor talrijke toepassingen, zoals landbouw, houtkap en natuurbeheer.
Een andere belangrijke parameter van een ecosysteem is de hoeveelheid koolstof die is opgeslagen in de planten. Het begrijpen van het proces van een terrestrisch ecosysteem van het opslaan van en doorgeven van koolstof naar de atmosfeer, is essentieel om klimaatverandering te kunnen begrijpen. Daarom worden biomassa-schattingen vaak omgezet in de netto koolstofopslag. Terrestrische ecosystemen bevatten koolstof in de vorm van planten, dieren, bodem en micro-organismen (bacteriën en schimmels), waarvan planten en bodem bij uitstek de grootste reservoirs zijn van opgeslagen koolstof. Van de verschillende soorten weefsels die planten kunnen produceren, kunnen houtige stammen (zoals van bomen) het makkelijkst grote hoeveelheden koolstof opslaan door de aanhoudende groei. Samengenomen, hebben de planten op aarde ongeveer 560 pentagram koolstof opgeslagen, waarvan het grootste gedeelte in het hout van bomen zit opgeslagen.
Het uitvoeren van metingen en observaties van boomhoogte is van essentieel belang voor de accuraatheid van wetenschap, voor de vergelijking van verzamelde data met de data van ICESat-2 en GEDI, en voor het begrijpen van lokale tot zelfs globale invloed van bomen op het milieu.
Waarom wil NASA deze data?
NASA gebruikt velddata, sensoren op satellieten en het International Space Station (ISS) om ons begrip te vergroten van de hoeveelheid koolstof in de terrestrische ecosystemen op aarde, en hoe dit kan veranderen door het verschuiven van patronen van droogte, vuur en bosecosystemen in het veranderende klimaat.
NASA heeft onder andere satellieten gelanceerd zoals de Ice, Cloud and land Elevation Satellite-2 (ICESat-2) en instrumenten op het ISS zoals de Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI), welke lasers gebruiken om de hoogte van het oppervlak van Aarde te meten terwijl ze om onze planeet draaien. Zo wordt ook deze derde dimensie van bosstructuren gemeten en kunnen schattingen worden gedaan van de hoeveelheid opgeslagen koolstof in grote bossen.
Data verzameld vanaf het aardoppervlak (“de grond”) zijn hierbij nodig om de metingen van satellieten te verifiëren, en burgerwetenschappers zoals jij kunnen helpen om de gaten in die data op te vullen! Zo kunnen de metingen van boomhoogte wetenschappers helpen die bezig zijn met NASA-missies zoals ICESat-2, die de hoogte van de bladerdekken van bossen wereldwijd meet. Door de hulp van burgerwetenschappers kunnen er op veel plaatsen grondmetingen gedaan worden, veel meer dan de ICESat-2 wetenschappers zelf hadden kunnen doen. ICESat-2 wetenschappers willen zoeken van plekken waar de metingen van burgerwetenschappers overlappen met de metingen van ICESat-2 en vervolgens vergelijkingen maken.
Deze informatie is afkomstig en vertaald van de Engelstalige GLOBE Observer website. Hier kan ook nog meer informatie gevonden worden.
Meer materialen in het Engels:
- Green-up/Green-down: Waarom veranderen bladeren van kleur?
- Video: Waarom bomen onderzoeken?
- Video: Waarom landoppervlak onderzoeken?
- Blog post: Trees in trouble