Urban Heat Island Effect

Onderzoek waarom steden bij de klimaatverandering sneller opwarmen dan het platteland

Najaarsampagne 2022

Op 5 september is de GLOBE Najaarscampagne 2022 van start gegaan. Hier kan wetenschapper Kevin Czajkowski jouw hulp goed bij gebruiken!

Onderzoek naar temperaturen

Waarom dit onderzoek?

Je gaat de temperatuur van het oppervlak van de aarde meten. Deze warmt op door de straling van de zon. Maar deze opwarming is niet overal gelijk! Zo warmt asfalt snel op, maar vers besneeuwde oppervlakken niet. Dit ga je verder onderzoeken. Zo kun je de temperatuur in de stad vergelijken met die op het platteland. Dit verschil noemen we het Urban Heat Island Effect (UHIE).

Wanneer uitvoeren Het hele jaar, maar het meest interessant zijn: einde van de lente, begin zomer of wanneer er sneeuw ligt
Welk niveau havo/vwo bb
Vak Techniek/Science, Natuurkunde, Aardrijkskunde
Hoe lang duurt het Minimaal 1 à 2 lesuren
Wat is het algehele doel Leerlingen leren over de relatie tussen straling en de temperatuur van de atmosfeer, waarbij ze verschillende typen aardoppervlak vergelijken

Wat is het UHIE?

Agenda

Activiteiten

Duurzaamheid

SDG’s

Deze module sluit aan bij de volgende Sustainable Development Goals

9

Industry, innovation and infrastructure

11

Sustainable cities
and communities

13

Climate
action

Engelstalig lesmateriaal

Internationale campagne

Drie keer per jaar is er een internationale campagne voor het UHIE project: in oktober, december en maart. Lees hierover meer op de internationale Engelstalige GLOBE website. Je vindt hier meer info over de wetenschapper achter dit project. Ook worden er webinars aangekondigd waarin de campagne wordt besproken. Je vindt hier bovendien allerlei Engelstalige ondersteuning. Ook is er een speciale website voor leerlingen!

Ook bijdragen

Meedoen met
het UHIE-project?

Om mee te doen met dit onderzoeksproject moet je school lid zijn van GLOBE. Check hier of jouw school lid is en zo niet, vraag je docent om lid te worden.

Partners

Wie doen er mee met dit project?