Waterdiertjes
Tel de waterdiertjes en help de wetenschap en de waterschappen
Hoe?
Het project
Voor dit project kun je de natuur in. Bij het project Waterdiertjes vang je waterdiertjes en geef je je waarnemingen door op www.waterdiertjes.nl. De website berekent op basis van de doorgegeven dieren de waterkwaliteit. Dit is niet alleen leerzaam voor scholen, maar kan ook als indicator dienen voor wetenschappers en waterbeheerders.
Waarom waterdiertjes tellen?
Het gaat op veel plekken niet goed met biodiversiteit aan waterdiertjes! Veel mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Door met dit onderzoek mee te doen kun je onderzoekers en waterbeheerders helpen om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het waterleven. De data wordt onder andere gebruikt door Edwin Peeters, wateronderzoeker aan de Wageningen UR. Met de verzamelde data monitort hij veranderingen in waterkwaliteit in Nederland over de tijd. Waterbeheerders kunnen hiermee beter bepalen waar ze maatregelen moeten nemen om de waterkwaliteit te verbeteren.
Om goed onderzoek te doen, gebruik je de onderzoekscyclus. Wil je stap voor stap door de cyclus heen geleid worden, gebruik dan deze tool.
Hoe?
De metingen
- Verzamel de benodigde materialen.
- Ga naar een watertje dat je wilt onderzoeken. Dat mag overal zijn, je eigen vijver is bijvoorbeeld erg leuk, maar een vieze of schone sloot mag ook!
- Vang minstens 50 diertjes met je schepnet
- Doe ze in de witte bak om de namen te achterhalen en ze te tellen.
Of bekijk de uitleg van Ernst’s OnderWaterWereld:
Meer uitleg vind je op Waterdiertjes.nl en in de folder met achtergrondinformatie.
Hoe?
Data doorgeven
Geef je waarnemingen door met je smartphone op www.waterdiertjes.nl.
De website toont je het rapportcijfer die jouw onderzoeksplek voor de waterkwaliteit krijgt op basis van de gevangen diertjes.
Hoe?
Data bekijken
Jouw waarnemingen staan voor iedereen zichtbaar op de kaart en worden gebruikt door onderzoekers. Ook kun je de ruwe data in een excel sheet downloaden (zie “Metingen dowloaden” op de waterdiertjeswebsite).