Wat is GLOBE?
GLOBE is
Samenwerken met de wetenschap
Door GLOBE onderzoek te doen, lever je een bijdrage aan onderzoeken van bekende instituten als NASA, KNMI, RIVM en WUR. Je kunt via (online) meetings met deze wetenschappers in contact komen.
Tijdens een GLOBE onderzoeksproject verzamel jij als leerling data voor grote organisaties, om te zorgen dat zij meer gegevens hebben om uitspraken over te doen of om beleid op aan te passen. Terwijl je dit doet, kom jij meer te weten over de achtergrond van het onderwerp.
Een overzicht van de Nederlandse GLOBE wetenschappers
Arnold van Vliet (WUR)
Arnold is een bioloog die je waarschijnlijk wel in het nieuws voorbij hebt zien komen. Hij is gespecialiseerd wetenschapscommunicatie en in de ontwikkeling en coördinatie van citizen science netwerken. GLOBE staat hem dus op het lijf geschreven.
Hester Volten (RIVM)
Hester is als natuurkundige gespecialiseerd in fijnstof en in het betrekken van burgers bij onderzoek. Ze coördineert voor het RIVM het GLOBE fijnstof onderzoeksproject.
Edwin Peeters (WUR)
Edwin is universitair hoofddocent op de WUR met al meer dan 220 wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Hij heeft een grote interesse in de ecologie van kleine wateren met nadruk op ongewervelde dieren en waterplanten. Het Waterdiertjesproject is dan ook in samenwerking met Edwin is opgezet!
Bas Mijling (KNMI)
Bas is expert op het gbied van luchtvervuiling. Bij GLOBE werkt hij mee aan het stikstofproject waarbij hij satellietdata combineert met meetgegevens van de grond om uitspraken te doen over luchtkwaliteit.
Ton Schouten (RIVM)
Ton is een werkzaam bij het RIVM waar hij het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) coördineert. Hij heeft een sterke interesse in de biologische bodemkwaliteit, ecologie en biodiversiteit. Andere projecten waar hij aan meewerkt zijn onder andere gefocust op de effecten van bodemvervuiling en het ontwikkelen van tools voor het beoordelen van de bodem.
Bernou Boven (UvA)
Bernou is een echte expert op het gebied van mircoplastics. Ze is werkzaam als junior onderzoeker Microvezels bij het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de Universiteit van Amsertdam. Samen met de Plastic Soup Foundation en GLOBE ontwikkelt ze lesmateriaal voor leerlingen om microplastics in het water te onderzoeken.
Enkele internationale GLOBE wetenschappers
Kevin Czajkowski (University of Toledo)
Kevin is een professor op de Universiteit van Toledo (Ohio, USA) met een achtergrond in meteorologie en atmosferische wetenschappen. Hij organiseert wereldwijde onderzoekscampagnes over het Urban Heat Island Effect.
Brian Campbell (NASA)
Brian heeft een achtergrond in de aardwetenschappen. Hij coördineert verschillende internationale GLOBE onderzoeken. Hij is het onderwijs in gegaan, omdat hij altijd al geïnteresseerd is geweest in onze planeet en dit enthousiasme graag wil overbrengen op leerlingen van over de hele wereld.
GLOBE is
Meedoen met campagnes
Enkele keren per jaar organiseren wij GLOBE campagnes. Dit zijn momenten dat leerlingen door heel Nederland tegelijkertijd metingen doen.
Aan elke campagne is een wetenschapper verbonden die in een filmpje of online bijeenkomst uitlegt waar de campagne over gaat en hoe je mee kunt doen. Aan het eind van de campagne kun je zelf ook je resultaten delen en vertelt de wetenschapper over de resultaten in het hele land.
Bekijk de agenda voor actuele campagnes.
Kijk voor internationale campagnes op onze internationale website.
GLOBE is
Bijdragen aan een schone wereld
Jij onderzoekt bodem, water, atmosfeer en natuur en leert zo een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde mening te vormen. Door te doen raak je betrokken bij de uitdagingen en kansen die bestaan rondom milieu en duurzaamheid.
Sustainable Development Goals
Met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDGs) willen de lidstaten van de Verenigde Naties in 2030 grote stappen hebben gemaakt in de richting van een duurzame wereld. Je bent de icoontjes van deze SDGs vast al ergens tegengekomen, misschien in een lesboek, of op een poster van een grote organisatie. Bij de GLOBE onderzoeksprojecten zul je ze ook weer terugvinden, om je een idee te geven hoe jij met dat project bijdraagt aan een betere wereld.
GLOBE is
Deel uitmaken van een wereldwijde community
GLOBE is een internationaal netwerk van wetenschappers en scholieren. Een mooie manier dus om in contact te komen met leerlingen elders op de wereld. Je leert over natuur en milieu in andere landen en leert ondertussen andere culturen kennen en vreemde talen spreken. Zie voor meer informatie de community pagina.
GLOBE is
Interessant voor je PWS of PO
GLOBE biedt allerlei leuke mogelijkheden voor een profielwerkstuk of praktische opdracht. Je kunt kiezen uit alle verschillende GLOBE onderzoeksprojecten. Waarom zou je een PWS schrijven met behulp van GLOBE?
- Er is veel keuze uit allerlei maatschappelijk relevante onderwerpen rondom natuur & milieu, maar ook gezondheid en techniek.
- Wij kunnen jou verbinden met expertdocenten of wetenschappers die je tips kunnen geven voor jouw onderzoek.
- GLOBE biedt kant-en-klare wetenschappelijk bewezen meetmethodes voor jouw onderzoek. Bij elk project staat beschreven welke meetinstrumenten je nodig hebt en hoe je het onderzoek uitvoert.
- We hebben een database van enorme hoeveelheden openbare data uit Nederland en de rest van de wereld. Ook kan je gebruik maken van diverse analysetools om al deze data mee te analyseren.
- Met jouw onderzoek kan bijdragen aan onderzoek van bijvoorbeeld NASA, RIVM of Wageningen Universiteit. Daarmee wordt jouw PWS échte wetenschap en dus veel meer dan alleen een schoolopdracht!
Om je te helpen bij het doen van je onderzoek, kun je de onderzoekscyclus gebruiken. Daarin wordt stap voor stap beschreven hoe je een goed onderwerp uitkiest en daar vervolgens een sterk onderzoek rondom opbouwt en uitvoert.
Benieuwd naar de manier waarop andere leerlingen de GLOBE protocollen toepassen in hun verslagen? Bekijk dan de leerlingen community pagina!
GLOBE is
Jaarlijks een Science Fair
Ieder jaar organiseert GLOBE een Science Fair waar leerlingen uit het hele land hun resultaten (in het Engels) komen presenteren aan elkaar en aan de GLOBE wetenschappers. Het is een dag met een inspirerend en afwisselend programma, waar je leert over wetenschap, maar ook lol hebt met elkaar.
Lees meer over de Science Fair
GLOBE is
Internationaal Science Symposium
Elk jaar kun je deelnemen aan het International Virtual Science Symposium (IVSS)! Tijdens het IVSS kunnen leerlingen van over de hele wereld hun eigen onderzoek uploaden om het zo met leerlingen en wetenschappers wereldwijd te delen. Ieder onderzoek dat wordt geüpload krijgt een reactie van een internationale GLOBE wetenschapper. Kijk in de agenda voor actuele info over het Science Symposium.
GLOBE Nederland is
Een team
De volgende personen coördineren samen het netwerk van Nederlandse wetenschappers en scholen.
Coördinator GLOBE
[email protected]
Matthijs is de spin in het web van het GLOBE netwerk van wetenschappers, docenten en leerlingen. Hij coördineert bestaande projecten en zet nieuwe projecten op.
Dorien Dorresteijn
Projectleider en scholencoördinator
[email protected]
Dorien gebruikt haar ervaring als docent ANW, NLT, biologie en O&O om de projecten verder vorm te geven. Tevens zal ze haar ervaring in het opbouwen van een netwerk als technator inzetten voor GLOBE.
Contactpersoon scholen en lesmateriaal
[email protected]
Marcella is docent aardrijkskunde en werkt daarnaast bij GLOBE. Ze maakt lesmateriaal en helpt scholen.
Jet Kramer
Educatieve ondersteuning
[email protected]Jet helpt bij het ontwikkelen van lesmateriaal en projecten waar nodig. Naast GLOBE werkt ze als docent Aardrijkskunde.
Anton Gerritsen
Expert waterdiertjes
a[email protected]
Anton heeft een brede achtergrond in de waterkwaliteit vanuit zijn vorige functies bij o.a. Rijkswaterstaat en Deltares. Momenteel is hij coördinator waterdiertjes.nl bij GLOBE en docent waterkwaliteit bij Yuverta.