Fijnstof meten adviezen van een TOA in NVOX

Fijnstof meten in NVOX

 

Met het onderzoeksproject Fijnstof, ook als NLT-module, gaan leerlingen aan de slag met de SPS30 fijnstofsensor. Dit kan soms een uitdaging zijn, zeker met het goed beveiligde internet op scholen. 

Toa Jonas Maas van het Lorentz Lyceum in Arnhem heeft hiervoor een oplossing gevonden. Met de NLT-module van GLOBE fijnstof en een losse SD-kaart lezer is hij aan de slag gegaan. 
 
 Samen met Jonas Maas en Mart Mojet hebben hier een mooi artikel over geschreven in de NVOX

Fijnstof meten met GLOBE

Wil je ook met jouw leerlingen fijnstof meten met GLOBE en daarbij het RIVM helpen met data verzamelen? Het fijnstof onderzoek is zo opgezet dat leerlingen zelf een onderzoek uitvoeren via de onderzoekscyclus. Hang een stationaire fijnstofsensor op of ga rondfietsen met de snuffelfiets. Leerlingen kunnen met de NLT module FIJNSTOF in de huid kruipen van een ingenieur, medicus, data-analist of milieuactivist om zelf een onderzoek te doen naar fijnstof. 

De module is gemaakt door een team van meerdere docenten, medewerkers van GLOBE en het RIVM en andere experts en nu gecertificeerd voor havo en een versie voor vwo.

NLT en lidmaatschap GLOBE

De nlt module is zo geschreven dat je er het meeste uit haalt als je ook lid bent van GLOBE. Al lid heb je de volgende voordelen:

    • Je kunt makkelijk (en met korting) sensoren bestellen;
    • Je kunt de metingen delen via de site van het RIVM zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn een een bijdrage leveren aan kennis voor het RIVM;
    • Je krijgt support via de GLOBE helpdesk;
    • Je kunt naar GLOBE activiteiten komen zoals trainingsdagen en de Science Fair waar leerlingen hun resultaten kunnen presenteren.

Gerelateerd nieuws