De leerlingen van de tweede klas VWO Tweetalig hebben een onderzoek gedaan naar de NO2-concentraties in hun dorp, Best. Ook hebben ze hun resultaten gedeeld met een school in Ierland. Het project was niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk. Charlotte en Maaike vertellen erover.
“We hebben gekeken hoeveel stikstof er op verschillende plekken in Best is,” zegt Maaike. “En waar het meeste en het minste is,” vult Charlotte aan. De klas werkte in groepjes, elk met hun eigen meetlocatie. Charlotte’s groep hing hun meetbuisje langs de drukke Oirschotseweg, terwijl Maaike’s groep dit deed bij het treinstation. Vervolgens gingen ze hun locatie vergelijken met het gemiddelde van Best.
“We gingen naar de Oirschotseweg en hingen het buisje aan een lantaarnpaal, op neushoogte, zodat we konden meten hoeveel we inademen,” legt Charlotte uit. “We lieten het buisje een tijdje hangen, haalden het op en leverden het in voor analyse.” Maaike’s groep deed hetzelfde bij het treinstation.
Drukte in Best
Charlotte vond het erg interessant om de resultaten te ontvangen. “Langs de Oirschotseweg was de NO2-concentratie veel hoger dan het gemiddelde in Best,” vertelt Charlotte. “Bij het treinstation was het ook hoger dan gemiddeld, maar niet zo hoog als bij de Oirschotseweg,” zegt Maaike. De gemeten waarden waren respectievelijk 19,8 en 18,2, terwijl het gemiddelde in Best rond de 12 tot 15 ligt. “Best is maar een klein dorp en we hebben ook niet heel veel plek,” zegt Charlotte. “Nou, het wordt steeds groter hoor,” voegt Maaike toe. “Maar we hebben niet veel plek en er komen steeds meer mensen in de buurt wonen en dat is ook niet het beste,” zegt Charlotte. Ook komt er steeds meer verkeer richting het dorp. “Er komt steeds meer verkeer die kant op. Allemaal toeristen en mensen die bijvoorbeeld voor Lakedance naar Best komen, en werknemers van ASML in Veldhoven.”
We moeten iets doen
“Het is interessant om bezig te zijn met onderzoek naar je eigen omgeving,” zegt Charlotte. “Het is een stuk boeiender dan bijvoorbeeld leren over hoe een dier zich gedraagt.” Maaike waardeert vooral het praktische aspect van het project: “Het is fijn dat je niet de hele tijd achter je laptop hoeft te zitten.” Door het project zijn ze zich meer bewust geworden van de stikstofproblematiek in hun omgeving. “Er moet iets gedaan worden aan de hoeveelheid stikstof. Dat moeten we samen met Europa regelen, want Nederland kan dit niet alleen oplossen,” benadrukt Charlotte.
Ook onderzoek doen naar NO2?
Meld je dan nu aan voor de NO2 najaarscampagne. Dankzij de samenwerking met het KNMI, het RIVM, het NSO en het SLA pakken we dit najaar de NO2-campagne groots aan en willen we een recordaantal scholen betrekken door 500 buisjes door heel Nederland te verspreiden.
Verschillende provincies en gemeentes hebben zich in het kader van het Schone Lucht Akkoord al aangemeld voor deze campagne. Scholieren in deze gemeentes en provinces zullen zich inzetten om de luchtkwaliteit in kaart te brengen.
Doe mee en draag met jouw school bij aan dit belangrijke onderzoek!