Tijdens de GLOBE Najaarscampagne gaan leerlingen in drie maanden tijd metingen uitvoeren, data verwerken en resultaten met elkaar delen. Ze kunnen meedoen aan de GLOBE onderzoeksprojecten fijnstof en/of GrowApp. Bij ieder project is een wetenschapper betrokken die via online meetings de leerlingen traint, inspireert, feedback geeft en vragen beantwoord. Aan het eind van de campagne kunnen de leerlingen hun resultaten online presenteren.
Fijnstof
Wetenschapper Hester Volten van het RIVM betrekt de leerlingen bij haar nationale onderzoek. Elk jaar hebben wij rond de jaarwisseling in Nederland duizenden tonnen aan vuurwerk de lucht in geknald, maar is dit wel zo verstandig? Vuurwerk heeft ook een effect op de luchtkwaliteit. Wat dit effect precies is, gaan de leerlingen zelf onderzoeken!
Lees meer over het fijnstof onderzoek…
GrowApp
Wetenschapper Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit komt vrijwel wekelijks in het nieuws om te vertellen over het effect van klimaatverandering op de natuur. Samen met een student klimaatwetenschappen begeleidt hij de leerlingen tijdens dit onderzoek naar het verkleuren van bladeren aan de bomen. De timing van deze verkleuring is elk jaar weer anders, met klimaatverandering als een belangrijke aanstichter. Tegelijkertijd met scholen uit heel Eurazië gaan de leerlingen dit fenomeen verder onderzoeken.
Lees meer over het GrowApp onderzoek…
Resultaten delen
Leerlingen die meedoen aan het project delen hun resultaten door ze te uploaden in de vorm van een verslag, filmpje, Powerpoint, of ArcGIS storymap. In overleg zullen een aantal van de leerlingen hun resultaten ook laten zien op de online slotbijeenkomst van 14 januari waar ook de wetenschappers van het RIVM en Wageningen Universiteit aanwezig zijn.
11 januari 2021: deadline inleveren resultaten 23:59
14 januari 2022: slotbijeenkomst met presentaties van leerlingen 16:00-17:00
Meedoen
Meedoen met de campagne betekent dat je je leerlingen aan één of beide onderzoeken laat meedoen. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van activiteiten die beschikbaar zijn.Ook kunnen de leerlingen eventueel hun resultaten presenteren op de afsluitende online meeting of tijdens de Science Fair op Wageningen Universiteit op 22 april.
Meedoen is gratis voor scholen die lid zijn van GLOBE.