NO2 Voorjaarscampagne
Verspreid over heel Nederland heeft dit voorjaar een recordaantal scholen deelgenomen aan de voorjaarscampagne van het NO2 onderzoeksproject. Hiermee helpen zij het KNMI bij het valideren van de TROPOMI-satellietmetingen.
Op het kaartje zie je de gemiddelde NO2-concentratie herleid uit TROPOMI metingen. De stipjes zijn de concentraties gemeten door de leerlingen met de Palmesbuisjes.
Resultaten
Bas Mijling, wetenschapper bij het KNMI, heeft de data grondig geanalyseerd en hierover een rapport geschreven en een brief aan de leerlingen opgesteld die hebben geholpen.
De laagste reële waarden (6-8 μg/m3) zijn in deze campagne gevonden in de landelijke gebieden van:
- Noord-Gelderland (tussen Zutphen en Deventer)
- Drenthe (ten noorden van Emmen)
De hoogste metingen werden gedaan dicht bij sterke NO2 bronnen van verkeer en industrie. Er zijn 3 (geldige) metingen hoger dan 23 μg/m3, die werden gedaan bij:
- Een drukke weg in Amsterdam
- Een snelwegafslag in Uden
- In de buurt van Tata steel in Velsen-Noord
Hoewel de gemeten concentraties waarschijnlijk niet de jaarlijkse EU-limiet van 40 μg/m3 zullen overschrijden, voldoen ze op de meeste plaatsen niet aan de nieuwe, strengere WHO-advieswaarde van 10 μg/m3 op jaarbasis (1). Het is daarom belangrijk om de NO2-concentraties in kaart te blijven brengen zodat de TROPOMI metingen steeds beter geïnterpreteerd kunnen worden. Hierdoor kunnen we ook op plekken zonder NO2-meetnet beter inzicht krijgen in de hoeveelheid NO2.
Alle resultaten vind je op www.globenederland.nl/NO2. Ook heeft het KNMI er een interessant artikel over geschreven op hun website.
Doe je mee?
Om de correlatie tussen de TROPOMI-satellietmetingen en de Palmesbuisjesmetingen verder te verbeteren, is het essentieel om op zoveel mogelijk locaties door het land te meten. Daar hebben we jullie hulp voor nodig!
Dankzij de samenwerking met het KNMI, het RIVM, het NSO en het SLA pakken we dit najaar de NO2-campagne groots aan en willen we opnieuw een recordaantal scholen betrekken door 500 buisjes door heel Nederland te verspreiden.
Verschillende provincies en gemeentes hebben zich in het kader van het Schone Lucht Akkoord al aangemeld voor deze campagne. Scholieren in deze gemeentes en provinces zullen zich inzetten om de luchtkwaliteit in kaart te brengen.
Doe mee en draag met jouw school bij aan dit belangrijke onderzoek!