DUURZAAMHEID

Intro module: Wat is GLOBE? Wat is duurzaamheid? Hoe doe je onderzoek naar duurzaamheid?

Niveau: vmbo, onderbouw H/V
Vakken
: ak, ma

Waar gaat deze module over?

In deze introductiemodule maken de leerlingen kennis met GLOBE en leren ze over duurzaamheid en onderzoeken aan de hand van 2 aansprekende voorbeelden:

  1. Kleding
  2. Mobieltjes

De fairphone. Smartphone met een bijzonder verhaal

Bij dit onderzoek zijn geen meetinstrumenten nodig. Het is een theoretische introductie.
Als vervolg op deze introductie kunnen de overige GLOBE modules worden gedaan waarbij altijd een praktische onderzoek in de schoolomgeving wordt gedaan.

Wat leuk dat je met GLOBE aan de slag gaat! GLOBE is een netwerk van duizenden scholen in meer dan 100 landen die natuur en milieu onderzoeken. Daar kun jij ook aan bijdragen!
Meer info over GLOBE…

Mobieltjes?
Zie je de bovenkant van deze pagina?
Dat zijn mobieltjes die weg worden gegooid. In deze les leer je o.a. wat de invloed is van mobieltjes op het milieu en op het leven van mensen die de mobieltjes maken.

​Lesmateriaal

Bloed, zweet en luxeproblemen

Zes jongeren zeggen in het BNN programma Bloed, Zweet en Luxeproblemen hun luxeleventje gedag en gaan naar Afrika en Azië en leven net als de lokale arbeiders onder extreme omstandigheden. Daar zoeken ze uit hoe zwaar het is om de producten te maken die wij gebruiken.

Deze uitzendingen sluiten mooi aan bij de GLOBE module Duurzame Ontwikkeling.

​Hoe gebruik je GLOBE Duurzame ontwikkeling in de klas?

Download docentenhandleiding (school moet lid zijn en docent moet wachtwoord hebben voor www.globe.gov)​

Praktische toelichting
Deze module kan gebruikt worden als eerste introductie met GLOBE en het doen van onderzoek. Er worden geen metingen gedaan, maar er wordt gewerkt met  theoretische cases over kleding en smartphones.

Uitzending “Bloed, zweet en luxeproblemen” als introductie
In Bloed, zweet en luxeproblemen zeggen 6 jongeren hun luxeleventje gedag en gaan naar Afrika en Azië en leven net als de lokale arbeiders onder extreme omstandigheden. De uitzending van 16 augustus over kledingproductie in Bangladesh is een mooie introductie om in de les op aansprekende wijze de problematiek neer te zetten.

Onderzoekscyclus

Om een gedegen onderzoek te doen volg je de onderzoekscyclus. Dit betekent o.a. dat je van te voren goed nadenkt over een onderzoeksvraag en vervolgens een plan opstelt.

Lees meer over de onderzoekscyclus…

Mee doen?