NATIONALE LICHTMETING

Onderzoek hoe duurzaam de verlichting in jouw buurt is

Niveau: vmbo, onderbouw H/V
Vakken: ak, na

LET OP: Nationale Lichtmeting stopt
Lesmateriaal blijft beschikbaar. Lees meer…

Bij de Nationale Lichtmeting onderzoek je met een (zelfgebouwde) spectroscoop welke typen lampen er in je omgeving worden gebruikt.
Zo maak je samen de Nationale Lichtkaart waarop te zien is hoe duurzaam Nederlanders hun huizen verlichten!

Waarover leer je?

 • Licht (welke soorten zijn er en welke zijn duurzaam?)
 • Spectroscopie
 • Doen van goed onderzoek
 • Informatiecampagne opzetten voor de buurt

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door:

Gluren bij de buren!

Leuk dat je mee doet met de Nationale Lichtmeting. Dit is een project van het internationale GLOBE programma.

Je gaat zelf een spectroscoop bouwen en daarmee ga je onderzoeken in jouw buurt wat voor soort verlichting de mensen gebruiken om hun huis te verlichten.

>> download blad met spectra verschillende lampen <<

Hieronder kun je het werkboek downloaden dat je digitaal kunt invullen. Je docent zal uitleggen welke delen jullie gebruiken.

Je volgt bij het doen van je onderzoek de GLOBE onderzoekscyclus (zie afbeelding rechts). Dit is een stappenplan dat wetenschappers ook gebruiken voor hun onderzoek.  Lees eventueel meer informatie over de onderzoekscyclus.

Inspiratiefilm

Film gemaakt door leerlingen van het Rembrandt College in Veenendaal.

Voor wie?

De Nationale Lichtmeting is er voor het vmbo en onderbouw havo/vwo:

 • Natuurkunde/science/techniek de nadruk ligt op de fysische achtergrond van licht en spectroscopie en het doen van metingen.
 • Aardrijkskunde de spectroscoop als middel om sociaal geografische patronen in de gebruikte verlichting tussen verschillende wijken te onderzoeken. Als kers op de taart kunnen leerlingen (optioneel) een campagne over duurzame verlichting bedenken en uitvoeren om bewoners te informeren over verschillende soorten verlichting.

Jelle Kabbes
Docent aardrijkskunde Rembrandt College Veenendaal
Educatieve vragen? Neem contact op: J.Kabbes@rembrandt-college.nl

Hoe?

Bovenstaand schema is een suggestie voor de uitvoering van de Nationale Lichtmeting. Het leerlingen werkboek is opgesteld in Word formaat zodat u makkelijk kunt knippen en plakken. U kunt het project naar eigen inzicht verbreden of aanpassen en geheel of gedeeltelijk in uw ELO plaatsen. Meer gedetailleerde info vindt u in docentenhandleiding en de toelichting hieronder.

Onderzoekscyclus

Rode draad gedurende de 4 lessen zijn de 8 stappen van de onderzoekscyclus die bij ieder onderzoeksproject van GLOBE wordt gebruikt.

Mee doen?

Voor deelname aan dit project is het niet nodig lid te zijn van GLOBE. Deelname is kosteloos. GLOBE heeft nog veel meer onderzoeksprojecten. Daarbij is het wel nodig om eerst lid te worden.

Toelichting op de lessen

Hieronder staat per les kort aangegeven wat het idee is (klik op + voor meer info). Meer uitleg vindt u in de docentenhandleiding. Aanvullende documenten kunt u eventueel hieronder nog downloaden.

Les 1. oriëntatie: bouwen spectroscoop en oefenen

spectroscoop zonder achtergrondVoorbereiding docent:
Bestellen van spectroscopen kan niet meer (zijn allemaal verstuurd). Je kunt ze echter ook heel simpel maken met een wc-rol en cd….

Leerlingen: bouwen een spectroscoop en doen daarmee enkele proefjes.

>> download blad met spectra verschillende lampen <<

Optionele aanvulling op standaard les (voor natuurkunde en aardrijkskunde)

Les 2: onderzoek doen met de spectroscoop

Leerlingen:

 1. Bedenken een onderzoeksvraag, maken een plan en bereiden het doen van metingen voor.
 2. Selecteren de huizenblokken waar ze de metingen willen doen (u moet hiervoor een account aanmaken voor de leerlingen, zie onder).
 3. Voeren de metingen (zelfstandig) uit als het buiten donker is.

Downloads

Les 3: verwerken resultaten

Leerlingen:

 • Geven hun metingen door via de website zodat ze op de Nationale Lichtkaart komen te staan.
 • Ze bekijken hun resultaten, vergelijken die met anderen en trekken conclusies.

Les 4: campagne in de wijk

Leerlingen zetten een campagne op in de wijk om aandacht te vragen voor duurzame verlichting.

Download uitleg campagne…

Persbericht voorbeeld te gebruiken door school

Het is natuurlijk leuk als iedereen weet van jullie project. Daarvoor kun je onderstaande persberichten als basis gebruiken.

Hier vindt u alle downloads overzichtelijk bij elkaar. Dit zijn dezelfde documenten die in de tabs hiernaast worden toegelicht.

Nieuwsberichten

Nationale Lichtmeting stopt

Nationale Lichtmeting eindigt door succes LED lampIn 2015 werd tijdens het Jaar van het licht de Nationale Lichtmeting gelanceerd. Vier winters hebben leerlingen met veel succes met zelfgebouwde spectroscopen..

Science Fair 2020

Op de GLOBE Science Fair presenteren leerlingen hun GLOBE onderzoek in het Engels aan een jury van wetenschappers en aan elkaar. Ze maken daarmee kans..

Ring van Putten verzamelt meeste data met de spectroscoop

Leerlingen van De Ring van Putten waren het meest actief met het in kaart brengen van de typen verlichting die in hun buurt gebruikt worden,..

Gomarus verzamelt meeste gegevens

In 2017 zijn tot nu toe door scholen uit het hele land 13.000 metingen gedaan tijdens de Nationale Lichtmeting. Leerlingen van het Gomarus uit Gorinchem..

Videoreactie Milieu Centraal Nationale Lichtmeting

In deze video geeft Mariken Stolk van Milieu Centraal feedback op de 13.000 metingen die tot nu toe 2017 zijn verzameld voor de Nationale Lichtmeting...

Inspiratievideo Nationale Lichtmeting

Leerlingen van het Rembrandt College in Veenendaal maakten deze inspirerende introductievideo voor de Nationale Lichtmeting. Zie hoe makkelijk het is om zelf spectroscopen te maken..

Nationale Lichtmeting: scholieren gluren bij de buren

Met het begin van de wintertijd gaat dit weekend de GLOBE Nationale Lichtmeting van start. Middelbare scholieren brengen deze winter met een zelfgebouwde spectroscoop in..