PLASTIC SOUP

Onderzoek het verband tussen plastic bij jou op de stoep en de plasticsoep

Niveau: vmbo, onderbouw H/V
Vakken: biologie, scheikunde, aardrijkskunde

Doe je mee?

Samen met de Plastic Soup Foundation heeft GLOBE lesmateriaal ontwikkeld over de plasticsoep. Tijdens de introles leer je wat de plasticsoep is en waarom dit zo’n groot probleem is. Daarna kan je kiezen uit 14 challenges die elk op een andere manier met de plasticsoep aan de slag gaan. Elke challenge bestaat uit een praktische opdracht, bijvoorbeeld in de vorm van een veldwerk of een practicum. Hierbij doorlopen ze de GLOBE onderzoekscyclus. Dit maakt de lessen erg interactief en activerend. En voor ieder vak is er wel een passende challenge te vinden!
Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je info voor scholen die mee willen doen.

De challenges

Hieronder vind je een greep uit de verschillende challenges:

 • Tijdens de Trash Hunt analyseren leerlingen zwerfafval en classificeren ze het op soort en gebruiksdoel. Door het gevonden afval in kaart te brengen met de Litterati-app, helpen ze de Plastic Soup Foundation met het wereldwijde onderzoek naar zwerfafval.
 • Leerlingen doen bij Save your Butt onderzoek naar sigarettenfilters en leggen dit vast. Deze les bestaat uit een theoretisch onderzoek ter voorbereiding, een veldonderzoek en een labonderzoek. Ze beantwoorden o.a. de vragen: waar worden sigarettenfilters van gemaakt? Zijn ze vervuilend voor ons milieu?
 • In de challenge Plasticdieet onderzoeken leerlingen hoeveel plastic hun huis in één week binnenkomt. Ze leren onderzoek te doen in de eigen leefomgeving en bedenken manieren om hun plasticgebruik te verminderen.

Voor een volledig overzicht, zie de website van de Plastic Soup Foundation.

Wanneer?

Je kunt het hele jaar door je waarnemingen doorgeven!

Waarom meedoen met deze challenges?

De plasticsoep begint bij jou voor de deur. Elk beetje plastic dat bij jou op school of thuis naast de afvalbak belandt, komt in de natuur terecht. Zo vindt het uiteindelijk via sloten en rivieren zijn weg naar de oceaan, waar het onderdeel wordt van de plasticsoep.

Door met dit onderzoek mee te doen kun je onderzoekers helpen om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het plasticprobleem. Zij kunnen dan beter bepalen waar ze maatregelen moeten nemen om de plasticsoep te bestrijden. Ook draag je bij aan het bewustzijn bij jou op school en in jouw omgeving.

Niveau

 • vmbo
 • onderbouw h/v

Vakken

 • Biologie
 • Scheikunde
 • Aardrijkskunde
 • Science/NLT
 • Mens & Maatschappij
 • Mens & Natuur
 • Maatschappijleer

En nog veel meer!

Realisatie

De plasticsoup challenges zijn gemaakt i.s.m. de Plastic Soup Foundation.

Wat heb je nodig?

Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je de links naar de introles en alle challenges. Elke les is vormgegeven in LessonUp. Hier vind je ook de docentenhandleidingen, het leerlingenwerkblad en eventuele bijlagen.

GLOBE activiteiten komend schooljaar

Komend schooljaar hebben we allerlei online en offline evenementen voor leerlingen en docenten gepland. Zie voor een overzicht de afbeelding hieronder. Wat highlights van komend..

Science Fair 2022

Op de GLOBE Science Fair presenteren leerlingen hun GLOBE onderzoek in het Engels aan een jury van wetenschappers en aan elkaar. Ze maken daarmee kans..

Water community-bijeenkomst [13 april]

Al enige tijd zijn er drie watermodules actief: Waterdiertjes Waterkwaliteit Plastic Soup Omdat het weer het steeds vaker toelaat dat we naar buiten gaan, organiseren..

GLOBE en de Plastic Soup Foundation lanceren lesmateriaal over de plasticsoep

De plasticsoep is een groot probleem en jij kan er wat aan doen! Dit is de boodschap van Ruben Dingemans en Hassan Slebi waarmee ze..

Meer doen met GLOBE?