URBAN HEAT ISLAND-EFFECT

Doe metingen aan het aardoppervlak en help bij de bestrijding van klimaatverandering

Niveau: bovenbouw H/V Vakken: ak (na)

Doe je mee?

Je gaat de temperatuur van het oppervlak van de aarde meten. Deze warmt op door de straling van de zon. Maar deze opwarming is niet overal gelijk! Zo warmt asfalt snel op, maar vers besneeuwde oppervlakken niet. Dit ga je verder onderzoeken. Zo kun je de temperatuur in de stad vergelijken met die op het platteland. Dit verschil noemen we het Urban Heat Island-effect (UHIE).

Wanneer?
Je kunt het hele jaar door je waarnemingen doorgeven! Er worden incidenteel ook campagnes georganiseerd door Dr. Kevin Czajkowski van het international GLOBE programma. Meer info over de internationale campagne (Engelstalige site!)…

Waarom meedoen met dit onderzoeksproject?
Klimaatverandering wordt veroorzaakt door veranderingen in de zogeheten stralingsbalans – het verschil tussen inkomende zonnestraling en uitgaande warmte. Het aardoppervlak speelt daarbij een belangrijke rol. Zo kan bepaalde bodembedekking de atmosfeer helpen afkoelen, terwijl andere juist bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Door met dit onderzoek mee te doen kun je onderzoekers helpen om een beter beeld te krijgen van de relatie tussen klimaatverandering en de temperatuur van het aardoppervlak. Zij kunnen dan beter bepalen welke maatregelen moeten worden genomen om klimaatverandering te bestrijden. Ook draag je bij aan bewustzijn bij jou op school en in jouw omgeving.

Dr. Kevin Czajkowski van de Universiteit van Toledo is als wetenschapper verbonden aan de UHIE campagne. Bekijk zijn Engelstalig introductiefilmpje op de internationale campagne website.

Niveau
Bovenbouw h/v

Vakken
– Aardrijkskunde
– Science/NLT
– Natuurkunde

Benodigde meetinstrumenten

Om mee te doen met het GLOBE UHIE project heb je bij voorkeur onderstaande materialen nodig. Eventueel kun je ook maar een gedeelte uitvoeren.

 • Dataformulieren of een smartphone met GLOBE Data Entry app (zie tab metingen)
 • De meetprotocollen (zie tab metingen)
 • Een draagbare infrarood thermometer (IRT) [zie specificaties onderaan]
 • Een isolerende thermische ‘handschoen’ voor om de thermometer [optioneel]
 • GLOBE wolkenkaart
 • Meetlint
 • Een goedwerkend horloge
 • Pen of potlood

Bestellen
De wolkenposter kunnen GLOBE scholen gratis bestellen door een mail te sturen (max 10 per school).
GLOBE verkoopt zelf geen meetinstrumtenten.

Hieronder volgt een tip voor handige webshop:
www.veldwerkwinkel.nl: GLOBE scholen ontvangen 10% korting. Hier vind je o.a. de GLOBE wolkenkaart

Specificaties IRT
Een draagbare infrarood thermometer is te koop bij allerlei webshops. De wetenschapper Dr. Kevin Czajkowski raadt de volgende instrumenten aan: Fluke 63, en anders Fluke 561 and Etekcity 774. Deze zijn echter vrij prijzig. Wij raden aan een zo accuraat mogelijke thermometer aan te schaffen als uw budget toelaat. Bij winkels zoals Conrad zijn betaalbare IRTs aan te schaffen. Belangrijk: Vermeld bij het doorgeven van de data altijd welke IRT je hebt gebruikt.
Voor verdere specificaties zie de internationale website.

Draagbare infrarood thermometer

Wolkenposter als ondersteuningsmateriaal (gratis voor GLOBE scholen)

Download de app voor het doorgeven van GLOBE metingen (data)

1. Metingen doen
In de Protocollen wordt uitgelegd hoe de metingen uitgevoerd moeten worden.

​2. Metingen doorgeven
Verzend je metingen naar de GLOBE database zodat iedereen ze kan zien en gebruiken voor onderzoek. Voor het doorgeven heb je een account nodig.
Er zijn twee manieren om de metingen door te geven (wij raden de app aan!):

 1. Data Entry App: Android | iPhone
  Voor het direct invoeren van alle data. Zie handleiding app.
 2. Website: noteer je metingen op het dataformulier en geef ze daarna door via website. Zie handleiding website.

​3. Metingen bekijken
Alle metingen komen in de internationale database van GLOBE zodat ze voor leerlingen en wetenschappers wereldwijd beschikbaar zijn. Ga naar het visualisatiewebsite om de data te bekijken. Handleiding visualisatie.

Hoe gebruik je GLOBE UHIE in de klas?

De basis van GLOBE UHIE is het doen van verschillende temperatuurmetingen en deze invoeren in de database zodat ze te visualiseren zijn en te vergelijken met andere scholen over de hele wereld.
Scholen gaan hier verschillend mee om. Sommige scholen doen een eenmalig project of een eenmalige les. Andere scholen organiseren een roulatiesysteem waarbij leerlingen in groepjes ombeurten een week verantwoordelijk zijn voor de metingen en zo dagelijks metingen doen. Zo krijg je een mooie meetreeks waar je goed verwerkingsopdrachten mee kunt doen.

Stappenplan

Wil je meedoen met GLOBE Urban Heat Island-effect? Volg dan onderstaand stappenplan:

 1. Word lid van GLOBE.
 2. Kijk in de tab meetinstrumenten wat je eventueel nog nodig hebt en bestel dit.
 3. Download de docentenhandleiding (gebruik je GLOBE wachtwoord)​ en gebruik deze om een goede les op te zetten.  Informatie over het gebruik van de verschillende GLOBE-accounts vind je in de handleiding.
 4. Print de protocollen uit.
 5. Print de leerlingenhandleiding.
 6. Laat de leerlingen de metingen doen en deze noteren op het dataformulier of doorgeven via de app (zie tab metingen). Voor meer informatie, zie de handleiding over data invoer.

Internationale campagne (Engelstalig lesmateriaal)
Op de internationale Engelstalige GLOBE website is meer info te vinden over de wetenschapper achter dit project. Ook worden er webinars aangekondigd waarin de campagne wordt besproken. Er is allerlei Engelstalig het lesmateriaal (tip voor tto scholen!).

Lesinspiratie
Kijk voor meer inspiratie op de tab lesinspiratie.

Lesideeën en inspiratie

Platteland vs. de stad
Opzet: leerlingen gaan met de IRT naar verschillende locaties in hun leefomgeving. Sommigen gaan naar buitengebied, waar anderen juist in de stad of het dorp blijven. Hier doen zij op verschillende punten metingen aan de oppervlakte temperatuur. In een tweede les worden de metingen van de verschillende locaties vergeleken. Deze opzet is het meest geschikt in grotere steden.
Lesduur: 2 lesuren (+ metingen als huiswerk)
Moment van onderzoek: hele jaar door, maar het meest geschikt op een warme zomerdag
Vakken: Aardrijkskunde, Natuurkunde
Wat gebeurt er met de informatie?: Data die wordt doorgegeven via de GLOBE-database wordt gebruikt voor onderzoek naar de relatie tussen klimaatverandering en de temperatuur van het aardoppervlak. Dr. Kevin Czajkowski van de Universiteit van Toledo is als wetenschapper verbonden aan de UHIE campagne.

Andere opties
Heb je niet zoveel tijd voor een uitgebreid onderzoek of heb je geen IRT tot je beschikking? We hebben voor deze en alle andere modules en een korte, maar interessante lesopzet. Zo kun je met behulp van de data visualisatie website van GLOBE de temperatuur bij jouw school vergelijken met die op andere plekken! Wijkt jullie data af? Wat zou dit kunnen verklaren? Is er sprake van het UHIE denk je?

Om mee te doen moet je lid zijn van GLOBE