Voorjaarscampagne GrowApp

2022 | Maak een time lapse filmpje van een boom 

Info voor leerlingen

Campagne GrowApp

Elk voorjaar zien we de bomen wakker worden. Hun knoppen springen open, bladeren ontplooien zich en bloemen komen tevoorschijn. Help mee om deze spectaculaire en miraculeuze transformatie overal om je heen vast te leggen en te onderzoeken. Waarom? Omdat door klimaatverandering het voorjaar snel aan het veranderen is, overal in Europa. Dat heeft gevolgen voor de bomen zelf, voor de dieren en planten rondom de bomen en voor ons mensen. Als we beter begrijpen wat er verandert en wat de gevolgen zijn kunnen we beter de natuur en ons zelf helpen de effecten zo klein mogelijk te houden.

Periode10 februari – 22 april 2022
Niveauvmbo, havo/vwo onderbouw
VakBiologie, natuur, onderzoeksvaardigheden
DoelBeter begrijpen van effect klimaatverandering op bomen en gezondheid. Je doet samen met leerlingen uit heel Europa mee aan een onderzoek van wetenschapper Arnold van Vliet van Wageningen University.

Samenvatting 

Het onderzoek in het kort

Door deelname aan het GLOBE GrowApp project onderzoek je hoe sterk de bomen bij jou in de buurt en op andere plekken in Nederland en Europa op verandering in temperatuur reageren. Je onderzoekt ook welke gevolgen dat heeft. De onderzoekers hebben nog heel veel vragen die ze met het GrowApp onderzoek willen beantwoorden: 

 • Wanneer barsten de knoppen open, hoe snel ontplooien de blaadjes zich en hoe snel openen de bloemen zich?
 • Wat zijn de verschillen in bladontplooiing en bloei tussen verschillende plaatsen en hoe verschilt dat tussen jaren?
 • Wat is de rol van temperatuur? Wat betekenen die verschillen voor de bomen, voor de natuur en voor ons mensen?
 • Hoe kunnen we de effecten beperken?

Jullie kunnen vast nog wel meer vragen bedenken!

Hiernaast zie je een time lapse animatie gemaakt met de GrowApp door wetenschapper Arnold van Vliet. Bekijk animatie op website GrowApp….

De 7 focus soorten van de voorjaarscampagne

Stappenplan

In het onderzoek doorloop je de volgende stappen:

Materialen

Wat heb je nodig?

 • Telefoon met daarop GrowApp geïnstalleerd
 • Watervaste stift of tape
 • Geodriehoek
 • Waarnemingenformulier, Green-up data sheet
 • Computer voor verwerken van de data (en bekijken instructies)

Community

Resultaten delen

 1. Uploaden. Je kunt je resultaten delen door ze te uploaden in de vorm van een verslag, filmpje, Powerpoint, ArcGIS storymap, etc.
  Uploaden…
 2. Science Fair. Van iedere deelnemende school kan 1 groepje leerlingen haar resultaten presenteren op de Science Fair op Wageningen Universiteit op 22 april

Resultaten

Wat gebeurt er met de metingen?

 • De metingen die de leerlingen doorgeven staan openbaar op de kaart www.globe.gov en www.growapp.today. Ze zijn daarmee wereldwijd beschikbaar voor wetenschappers en leerlingen om onderzoek mee te doen.
 • Wetenschapper Arnold van Vliet analyseert de gegevens aan het eind van de campagne en geeft in onze nieuwsbrief een terugkoppeling op de resultaten.

Voorjaar 2022

Meedoen met
de GrowApp campagne?

Om mee te doen met de campagne moet je school lid zijn van GLOBE. Check hier of jouw school lid is. Je docent kan zich hieronder aanmelden.