Onderzoek
naar fijnstof,
help je mee?

Onderzoeken

Hoe onderzoek ik de plastic soup?

Om je onderzoek naar plastic soup goed uit te voeren ga je kiezen uit 14 verschillende challenges. Elke opdracht bestaat uit een praktische opdracht, bijvoorbeeld in de vorm van een veldwerk of een practicum. Hierbij doorloop je de GLOBE onderzoekscyclus.

 

Stap 1

Oriënteer

Voor je onderzoek kan doen naar een onderwerp, moet je eerst weten waar het precies om gaat. In deze eerste stap ga je daarom van alles uitzoeken over de plastic soup. Hieronder vind je een paar tips om meer te weten te komen over dit onderwerp. Heb je vragen, schrijf ze dan op!

LessonUp

Voor dit project zijn alleen de LessonUps nodig. Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je de links naar de introles en alle challenges. Elke les is vormgegeven in LessonUp, dus met interactieve powerpoints. Per challenge zal je je anders oriënteren, maar dat wordt allemaal uitgelegd in de LessonUp!

Maak een keuze: 

YouTube video’s

Plastic Soup Foundation – de grootste soep ter wereld

Plastic soup – Plastic Health Summit 2021

NOS op 3 – Hoe we verzuipen in plastic

 

Nog meer tips

  • Heb je iets gevonden waar je graag verder in zou willen verdiepen? Maak een lijst met allerlei vragen die jou leuk lijken om te onderzoeken. 
  • Een goed onderzoek kijkt naar iets wat nog niet bekend is. Dus zoek naar de ‘gaten’ in de (wetenschappelijke) kennis.
  • Een onderzoek moet ook een maatschappelijk nut dienen. Waarom is het belangrijk dat jouw onderwerp onderzocht wordt?

Handige websites

 

Stap 2

Stel onderzoeksvraag

Tijdens de oriëntatefase zijn er hopelijk al veel vragen bij je opgekomen die je hebt genoteerd. Op basis van de vragen die bedacht zijn, kan een onderzoeksvraag geformuleerd worden voor de rest van het onderzoek.

Hoofdvraag en deelvragen:

Voor een onderzoek is er één hoofdvraag met een aantal deelvragen nodig.  Deelvragen zijn alle vragen waar  eerst het antwoord op moet komen om je hoofdvraag te kunnen beantwoorden. 

Voor het stellen van goede vragen is een lijst met ‘eigenschappen’. Kijk op de pagina van de onderzoekscyclus waaraan een goede vraag moet voldoen. 

Stap 3

Ontwikkel onderzoeksplan

In stap 2 is een onderzoeksvraag bedacht. Nu komt het erop aan dat die vraag beantwoord gaat worden door onderzoek te doen. Elk onderzoek begint met het maken van een onderzoeksplan. 

Per challenge zal het verschillend zijn wat je precies gaat doen. Maar er zijn een aantal standaard vragen die je jezelf kan stellen: 

  • Wat is de locatie van mijn onderzoek?
  • Wanneer voer ik het uit? 
  • Wat heb ik daarvoor nodig? 
  • Met hoeveel mensen voer ik het onderzoek uit? 
  • Wat zijn de taken? 

Al deze vragen beantwoord je in je onderzoeksplan.  Kijk op de pagina van de onderzoekscyclus waaraan een goede vraag moet voldoen. 

Stap 4

Verzamel gegevens

Nu ga je echt aan de slag! Verzamel al je gegevens volgens je onderzoekplan.

Het ligt eraan welke challenge je gaat doen. Voor de ene challenge ga je onderzoek doen in je eigen huis, voor de andere challenge ga je de straat op. 

Tip! Maak foto’s en video’s tijdens het voorbereiden en uitvoeren van je onderzoek. 

Er is geen manier om de data door te geven, omdat het zoveel verschillende challenges zijn. Maar je kan wel jouw verslag of onderzoek met ons delen als je wilt.

Stap 5

Analyseer gegevens

Analyseren is je gegevens zo bewerken en verwerken dat je er conclusies uit kunt trekken en je uiteindelijk jouw onderzoeksvraag ermee kunt beantwoorden. Hoe je dat moet doen hangt af van je onderzoek. 

Voor de challenges is er geen speciale website waar je de gegevens kunt bekijken. Maar je kan wel jouw verslag of onderzoek met ons delen als je wilt.Stap 6

Trek conclusies

Nu je jouw gegevens hebt geanalyseerd, kan je je onderzoeksvraag gaan beantwoorden. Is jouw challenge geslaagd? Waarom wel of waarom niet? 

Je kijkt bij een conclusie ook naar de toekomst. Kun je een oplossing bedenken voor het probleem? Wat zou jij of anderen aan dit probleem kunnen doen? 

Stap 7

Deel je bevindingen

Onderzoek deel je met anderen zodat zij je resultaten en conclusies kunnen controleren, gebruiken voor nieuw onderzoek of gebruiken voor toepassingen. Er zijn verschillende manieren om je onderzoek te delen: 

  • Upload hier jouw onderzoeksrapport na akkoord van de docenten uploaden naar de GLOBE website. Wie weet zie je je eigen resultaten wel terug op de website. 

Stap 8

Bedenk nieuwe vragen

Er nog geen genoeg van? Onderzoek werkt vaak zo dat je tijdens het onderzoeken weer op nieuwe vragen komt. Door nieuwe resultaten of technologische ontwikkelingen kunnen er weer andere dingen onderzocht worden. Je begint weer bij stap 1 van de onderzoekscyclus. 

En zijn er misschien nieuwe vragen bij je opgekomen tijdens het onderzoek? Het kan zijn dat je nu precies weet hoe het zit met een bepaalde fenofasen maar zou je graag willen weten hoe dit in een andere situatie zou zijn. Dat kan dan een vervolg onderzoek worden.