Onderzoek
naar fijnstof,
help je mee?
- Hoe onderzoek ik plastic soup?
- 1. ORIËNTEER
- 2. STEL ONDERZOEKSVRAAG
- 3. ONTWIKKEL ONDERZOEKSPLAN
- 4. VERZAMEL GEGEVENS
- 5. ANALYSEER GEGEVENS
- 6. TREK CONCLUSIES
- 7. DEEL JE BEVINDINGEN
- 8. BEDENK NIEUWE VRAGEN
Onderzoeken
Hoe onderzoek ik de plastic soup?
Om je onderzoek naar plastic soup goed uit te voeren ga je kiezen uit 14 verschillende challenges. Elke opdracht bestaat uit een praktische opdracht, bijvoorbeeld in de vorm van een veldwerk of een practicum. Hierbij doorloop je de GLOBE onderzoekscyclus.
Stap 1
Oriënteer
Voor je onderzoek kan doen naar een onderwerp, moet je eerst weten waar het precies om gaat. In deze eerste stap ga je daarom van alles uitzoeken over de plastic soup. Hieronder vind je een paar tips om meer te weten te komen over dit onderwerp. Heb je vragen, schrijf ze dan op!
LessonUp
Voor dit project zijn alleen de LessonUps nodig. Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je de links naar de introles en alle challenges. Elke les is vormgegeven in LessonUp, dus met interactieve powerpoints. Per challenge zal je je anders oriënteren, maar dat wordt allemaal uitgelegd in de LessonUp!
Maak een keuze:
YouTube video’s
Plastic Soup Foundation – de grootste soep ter wereld
Plastic soup – Plastic Health Summit 2021
NOS op 3 – Hoe we verzuipen in plastic
Nog meer tips
- Heb je iets gevonden waar je graag verder in zou willen verdiepen? Maak een lijst met allerlei vragen die jou leuk lijken om te onderzoeken.
- Een goed onderzoek kijkt naar iets wat nog niet bekend is. Dus zoek naar de ‘gaten’ in de (wetenschappelijke) kennis.
- Een onderzoek moet ook een maatschappelijk nut dienen. Waarom is het belangrijk dat jouw onderwerp onderzocht wordt?
Handige websites
- Nieuws Plastic Soup – Kijk bij het nieuws op de plastic soup pagina. Hier komen regelmatig nieuwe interessante updates voorbij.
- WWF – Plastic Soep.
- UU – Alles over de Plastic Soep.
- Deltares – Plastic Soep terugdringen.
- Columbia Climate School – Plastic Soup.
- Nature – The Mediterranean Plastic Soup.
- Greenbiz – Microplastic Particles.
- European Research Media Center – Preventing Oceans of Plastic Soup.
Stap 2
Stel onderzoeksvraag
Tijdens de oriëntatefase zijn er hopelijk al veel vragen bij je opgekomen die je hebt genoteerd. Op basis van de vragen die bedacht zijn, kan een onderzoeksvraag geformuleerd worden voor de rest van het onderzoek.
Hoofdvraag en deelvragen:
Voor een onderzoek is er één hoofdvraag met een aantal deelvragen nodig. Deelvragen zijn alle vragen waar eerst het antwoord op moet komen om je hoofdvraag te kunnen beantwoorden.
Voor het stellen van goede vragen is een lijst met ‘eigenschappen’. Kijk op de pagina van de onderzoekscyclus waaraan een goede vraag moet voldoen.
Stap 3
Ontwikkel onderzoeksplan
In stap 2 is een onderzoeksvraag bedacht. Nu komt het erop aan dat die vraag beantwoord gaat worden door onderzoek te doen. Elk onderzoek begint met het maken van een onderzoeksplan.
Per challenge zal het verschillend zijn wat je precies gaat doen. Maar er zijn een aantal standaard vragen die je jezelf kan stellen:
- Wat is de locatie van mijn onderzoek?
- Wanneer voer ik het uit?
- Wat heb ik daarvoor nodig?
- Met hoeveel mensen voer ik het onderzoek uit?
- Wat zijn de taken?
Al deze vragen beantwoord je in je onderzoeksplan. Kijk op de pagina van de onderzoekscyclus waaraan een goede vraag moet voldoen.
Stap 4
Verzamel gegevens
Nu ga je echt aan de slag! Verzamel al je gegevens volgens je onderzoekplan.
Het ligt eraan welke challenge je gaat doen. Voor de ene challenge ga je onderzoek doen in je eigen huis, voor de andere challenge ga je de straat op.
Tip! Maak foto’s en video’s tijdens het voorbereiden en uitvoeren van je onderzoek.
Er is geen manier om de data door te geven, omdat het zoveel verschillende challenges zijn. Maar je kan wel jouw verslag of onderzoek met ons delen als je wilt.
Stap 5
Analyseer gegevens
Analyseren is je gegevens zo bewerken en verwerken dat je er conclusies uit kunt trekken en je uiteindelijk jouw onderzoeksvraag ermee kunt beantwoorden. Hoe je dat moet doen hangt af van je onderzoek.
Voor de challenges is er geen speciale website waar je de gegevens kunt bekijken. Maar je kan wel jouw verslag of onderzoek met ons delen als je wilt.
Stap 6
Trek conclusies
Nu je jouw gegevens hebt geanalyseerd, kan je je onderzoeksvraag gaan beantwoorden. Is jouw challenge geslaagd? Waarom wel of waarom niet?
Je kijkt bij een conclusie ook naar de toekomst. Kun je een oplossing bedenken voor het probleem? Wat zou jij of anderen aan dit probleem kunnen doen?
Stap 7
Deel je bevindingen
Onderzoek deel je met anderen zodat zij je resultaten en conclusies kunnen controleren, gebruiken voor nieuw onderzoek of gebruiken voor toepassingen. Er zijn verschillende manieren om je onderzoek te delen:
- Upload hier jouw onderzoeksrapport na akkoord van de docenten uploaden naar de GLOBE website. Wie weet zie je je eigen resultaten wel terug op de website.
Stap 8
Bedenk nieuwe vragen
Er nog geen genoeg van? Onderzoek werkt vaak zo dat je tijdens het onderzoeken weer op nieuwe vragen komt. Door nieuwe resultaten of technologische ontwikkelingen kunnen er weer andere dingen onderzocht worden. Je begint weer bij stap 1 van de onderzoekscyclus.
En zijn er misschien nieuwe vragen bij je opgekomen tijdens het onderzoek? Het kan zijn dat je nu precies weet hoe het zit met een bepaalde fenofasen maar zou je graag willen weten hoe dit in een andere situatie zou zijn. Dat kan dan een vervolg onderzoek worden.