Donderdag 7 september is de Internationale Dag van de Schone Lucht. Daar weet Bas Mijling, onderzoeker bij het KNMI en GLOBE-wetenschapper, alles van. Hij was te gast bij het programma ‘De Nacht Van…’ op NPO1 om het over het meten van luchtkwaliteit te hebben.
Luchtkwaliteit: meten is weten
Elke dag ademen we 18,000 liter lucht in. Toch staan we daar alleen bij stil als we op onze adem moeten letten bij de yoga, of als we een dikke rookpluim uit een vrachtwagen zien komen. Juist door menselijke activiteit zit de lucht vol onzichtbare stofjes die ongezond kunnen zijn. En dat terwijl we niet echt een keuze hebben over wat we inademen. Hoe schoon is onze lucht eigenlijk, en hoe brengen we dat beter in kaart?
Daarover ging presentator Stijn Goossens in gesprek met Bas Mijling. Bas is onderzoeker luchtkwaliteit bij het KNMI en onderzoekt het schadelijke gas stikstofdioxide. Hij ontwikkelt een algoritme om satellietmetingen vanuit de ruimte te combineren met lokale metingen met Palmesbuisjes. En voor die lokale metingen zet hij middelbare scholieren in heel Nederland in: leerlingen van GLOBE-scholen!
Bekijk en beluister het interview hier.
Leerlingen meten stikstofdioxide
Bas werkt samen met leerlingen van GLOBE-scholen om stikstofdioxide te meten. Daar schreef het KNMI eerder al een mooi artikel over. Afgelopen voorjaar hebben leerlingen van tien GLOBE-scholen vespreid door het land Palmes buisjes opgehangen. Deze meetinstrumenten meten gedurende vier weken de hoeveelheid stikstofdioxide. De resultaten van deze metingen gebruikt Bas om de data van de Nederlandse TROPOMI-satelliet te ground-truthen: controleren of wat de satelliet meet ook klopt op het niveau van het aardoppervlak.
Met bijbehorend lesmateriaal leren leerlingen meer over dit onderwerp, trainen ze hun onderzoeksvaardigheden én dragen ze bij aan echt wetenschappelijk onderzoek.
Doe mee!
Wil jij meer weten over hoe het zit met het stikstofdioxidegehalte in jouw omgeving? Word GLOBE-lid en ga als echte citizen scientist aan de slag. Kijk voor meer informatie op de onderzoekspagina van het project ‘NO2 in de lucht’.
Ben je al lid? Meld je dan snel aan voor de volgende voorjaarscampagne die in maart 2024 van start gaat.