Onderzoek Urban heat,
met de UU
Wanneer
Lente/zomer of tijdens campagnes gedurende het jaar
Niveau
vanaf derde klas havo/vwo
Vak
Techniek/Science, Aardrijkskunde, Natuurkunde
Hoe lang
3-4 lesuren (of langer project / pws)
Doel
Leerlingen leren over het UHIE en hoe verschillende typen aardoppervlak sneller of langzamer afkoelen.

Martijn Kuller - Universiteit Utrecht
GLOBE UHIE wetenschapper

Kevin Czajkowski - University of Toledo
GLOBE UHIE wetenschapper
Onderzoek naar UHIE
Help je mee?
Een van de voornaamste risico’s van klimaatverandering voor stedelijke gebieden is de stijging van de temperatuur. De hitte in steden heeft aanzienlijke gevolgen op het gebied van gezondheid, sociale problemen, verslechtering van het milieu en het is verbonden met andere problemen zoals droogte. Over de hele wereld wordt dit effect onderzocht.
GLOBE wetenschappers Martijn Kuller van de Universiteit Utrecht en Kevin Czajkowski van de University of Toledo (Amerika) roepen alle middelbare scholieren van Nederland op om te helpen kwetsbare gebieden te identificeren en oplossingen te bedenken. Help jij mee?
Voorjaarscampagne 2025
Lijkt het je leuk om met je leerlingen mee te doen met dit project?
In het voorjaar starten we een nieuwe campagne.
De meetperiode is van 1 april t/m 15 mei
De meetperiode zal worden afgetrapt met een offline kick-off tijdens de GLOBE ledendag (27 maart) en voor degene die daarbij niet aanwezig kunnen zijn een online kick-off (26 maart) waarbij het lesmateriaal wordt gepresenteerd en de wetenschapper achtergrondinformatie geeft.
Meld je aan via dit aanmeldformulier – uiterlijk 20 maart.
In het najaar organiseren we ook een campagne waarbij leerlingen data verzamelen van 20 augustus t/m 20 oktober. Handig om deze data alvast in je agenda te noteren. Je kan je ook meteen aanmelden voor de najaarscampagne via dit aanmeldformulier.
Nog geen lid van GLOBE?
word lid!

Onderzoek naar UHIE
Wat is het Urban Heat Island Effect?
In de zomer is het doorgaans warmer in stedelijke gebieden dan op het platteland. Op zonnige, windstille dagen kan dit temperatuurverschil in de avond zelfs oplopen tot 12 graden Celsius. Dit fenomeen staat bekend als het hitte-eiland effect of Urban Heat Island Effect (UHIE).
Planning
Tijdlijn
Meedoen kan altijd, maar is extra leuk tijdens de speciale meetcampagnes. De wetenschapper bekijkt dan de gegevens en geeft de leerlingen feedback.

De voorjaarscampagne 2025 wordt afgetrapt met een kick-off tijdens de GLOBE ledendag op 27 maart 2025. Kan je daar niet bij zijn, dan kan je de online kick-off op 26 maart van 16.15-16.45 volgen. Wetenschapper Martijn Kuller praat je bij over alles wat je moet weten over UHIE en het project.

Leerlingen kunnen data verzamelen en doorgeven van 1 april 2025 t/m 15 mei 2025.

De data wordt door de wetenschapper geanalyseerd en de leerlingen krijgen feedback.

Het beste leerlingenteam van iedere school kan hun resultaten komen presenteren aan de wetenschappers van o.a. de UU, KNMI en RIVM en aan de andere leerlingen op de GLOBE Science Fair op Wageningen Universiteit.
Aanmelden najaarscampagne 2024
Lijkt het je leuk om met je leerlingen mee te doen met dit project?
In het najaar starten we een nieuwe campagne.
De eerste campagne loopt van half augustus – 1 oktober.
Je kunt zelf in deze periode kiezen wanneer je metingen uitvoert. Onze tip: start gelijk na de zomervakantie wanneer de zon nog lekker schijnt. Het is belangrijk dat de data wordt geupload met de GLOBE Observer App of via de globe.gov website. Dan krijg je feedback van de wettenschapper Martijn Kuller.
We zijn vooral benieuwd naar metingen op het schoolplein.
Help jij mee om temperaturen op schoolpleinen in kaart te brengen?
Aanmelden kan via het aanmeldformulier
Nog geen lid van GLOBE?
word lid!
Pilot
Dit UHIE lesmateriaal is in voorjaar 2024 ontwikkeld als pilot met de Universiteit Utrecht en wordt momenteel getest. Het kan zijn dat het lesmateriaal nog iets wordt aangepast.
Meedoen?
Meedoen met het GLOBE UHIE project betekent:

Meten
Verzamel je meetinstrument
Voor het meten van de temperatuur van een oppervlak heb je een infrarood thermometer nodig.

Onderzoeken
Leren onderzoeken
Je doet je onderzoek via de GLOBE onderzoekscyclus. Zo werk je als een echte onderzoeker.

Data
Data delen
Jouw gegevens komen terecht in de internationale database. De resultaten zijn zichtbaar op een kaart waardoor iedereen het kan zien en gebruiken voor onderzoek.

Wetenschap
Bijdragen aan wetenschap
Jouw metingen dragen bij aan landelijk en internationaal onderzoek en helpt wetenschappers kwetbare gebieden te identificieren.

Delen
Delen en presenteren
Je resultaten verwerk je tot een verslag en dit kun je delen via de website of op (inter)nationale bijeenkomsten zoals de GLOBE Science Fair.



Nieuws
Het laatste nieuws
Agenda
Aankomende activiteiten

Ook bijdragen
Meedoen met het
UHIE onderzoek?
Om mee te doen met het UHIE onderzoek moet je school lid zijn van GLOBE. Check hier of jouw school lid is en zo niet, vraag je docent om lid te worden.
Partners
Wie doen er mee met dit project?

