Urban Heat Island Effect
Doe metingen aan het aardoppervlak en help bij de bestrijding van klimaatverandering
Lesopzet
Hoe sluit het aan op mijn vak?
Aardrijkskunde
Bij de module Urban Heat Island Effect gaan leerlingen naar buiten om metingen te doen aan de temperatuur van het aardoppervlak. Door deze metingen te doen, dragen ze bij aan de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen de luchttemperatuur en verschillende typen aardoppervlak. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meer inzicht in de rol van het Urban Heat Island Effect in klimaatverandering. Dit past bijvoorbeeld goed bij het onderwerp stralingsbalans in de bovenbouw van het vwo.
Natuurkunde
Je kan deze module ook bij natuurkunde inzetten. Hierbij kan je meer ingaan op de theorie achter straling in relatie tot de kleur van het oppervlak.
Lesopzet
Hoeveel lessen heb je te besteden?
Één les
In één les kan je een eenvoudige introductie geven van het UHIE. Dit kan aan de hand van onze LessonUp.
Twee lessen
Na de introles kunnen leerlingen vervolgens buiten de lestijd een kort onderzoekje doen naar de oppervlaktetemperatuur in hun eigen omgeving. Als het doen van veldonderzoek geen optie is, kan je ook aan de slag met de data-visualisatie website van GLOBE (zie tab Inspiratie).
Drie of meer lessen (kort project)
Als je meer tijd tot je beschikking hebt, kan je ervoor kiezen om leerlingen het onderzoekje tijdens de lestijd uit te laten voeren. Ook kan het interessant zijn om het onderwerp UHIE verder uit te diepen bijvoorbeeld door in te gaan op stralingstheorie.
Lesopzet
Meer dan het standaard lesmateriaal
Internationale campagne
Er worden incidenteel campagnes georganiseerd door Dr. Kevin Czajkowski vanuit het international GLOBE programma. Meer info over de internationale campagne (Engelstalige site!).
Profielwerkstuk
Het onderwerp UHIE leent zich goed voor een profielwerkstuk.
ArcGIS
Er is ook een Engelstalige ArcGIS module ontwikkeld waarin leerlingen aan de slag gaan met data van oppervlaktetemperatuur en vegetatie. Studenten gaan de processen onderzoeken die de verschillen in oppervlaktetemperatuuur veroorzaken, en hoe menselijke activiteiten hebben geleid tot het ontstaan van stedelijke hitte eilanden. Lees hier meer over de mogelijkheden van ArcGIS.