Organisatie
Organisatie
Over GLOBE
In Nederland wordt het GLOBE programma gecoördineerd door Stichting GLOBE Nederland.
Doelstelling
Citizen Science (burgerwetenschap) inzetten als middel om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap, natuur, milieu, internationalisering en duurzaamheid.
Citizen science heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt; waar eerst alleen de focus lag op het verzamelen van meer data door hulp te vragen aan burgers, is er nu een tweede focus bijgekomen, namelijk op het onderwijzen van de burgers. Dit dubbele doel van citizen science is ook het streven van GLOBE. Ieder project is erop ingesteld dat de leerlingen nieuwe informatie en vaardigheden leren, terwijl ze data verzamelen die gebruikt kan worden door belangrijke instituten.
GLOBE inzetten in de klas
Er zijn verschillende onderzoeksprojecten waarbij leerlingen een onderzoek uitvoeren in de schoolomgeving. Ze verzamelen daarbij meetgegevens die ze kunnen delen met andere leerlingen wereldwijd en met de GLOBE wetenschappers. Bij iedere onderzoeksmodule wordt samengewerkt met een wetenschapper van een instituut zoals het KNMI, het RIVM en Wageningen UR.
Iedere module bestaat uit een leerling- en een docentendeel en is flexibel uit te voeren en af te stemmen op uw leerlingen, doordat er gekozen kan worden uit verschillende onderdelen.
Het lesmateriaal kan worden gebruikt in de reguliere les, maar zijn ook een uitermate geschikte invulling voor projectweken, plusklassen, profielwerkstukken. Ook past het goed bij bijzonder onderwijsconcepten als Technasium, tweetalig onderwijs, of WON. Meer informatie over GLOBE en onderwijs.
Onderzoeksvaardigheden
Door onderzoek te doen dat een échte bijdrage levert aan onderzoeken van instituten als NASA, KNMI, RIVM en WUR, raken leerlingen betrokken en ontwikkelen ze hun onderzoeksvaardigheden.
Internationalisering
GLOBE biedt met een netwerk van 32.000 scholen in 121 landen veel kansen voor uitwisseling en samenwerking. Lees meer over internationalisering.
Milieu en duurzaamheid
Leerlingen onderzoeken bodem, water, atmosfeer en natuur en leren zo een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde mening te vormen. Door te doen raken ze betrokken bij de uitdagingen en kansen die bestaan rondom milieu en duurzaamheid.
Sustainable Development Goals
In 2015 werden de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) aangenomen door alle lidstaten van de Verenigde Naties. Sindsdien worden deze doelen steeds meer geïntegreerd in de dagelijkse beleidsvoering en de projecten die worden opgezet rondom de thema’s van de SDGs, zo ook bij GLOBE. Bij ieder onderzoeksproject staat op de informatiepagina aangegeven met welk doel er samenhang is.
Organisatie
Stichting
Het Nederlandse deel van het internationale GLOBE netwerk wordt gecoördineerd door Stichting GLOBE Nederland. Het bestuur komt 5x per jaar bijeen en bestuurt de stichting op hoofdlijnen.
Bestuursleden
- Karel Hermans, voorzitter (plaatsvervangend rector Griftlandcollege)
- Dr.ir. Arnold van Vliet, secretaris (wetenschapper Wageningen UR)
- Drs. Frank van Doorn, penningmeester (SME Advies, ViaFinancieel)
- Dr. Hester Volten (wetenschapper luchtkwaliteit en citizen science RIVM)
- Dr. Bas Mijling (wetenschapper luchtkwaliteit KNMI)
- Drs. Ton Reckman (gepensioneerd docent natuurkunde Damstede Lyceum)
- Drs. Antoine Heideveld (directeur Het Groene Brein)
- Maaike Vollebregt (docent biologie, Helen Parkhurst College)
Beloningsbeleid
Overeenkomstig artikel 3.5 van de statuten ontvangt het bestuur geen beloning voor de door hen verrichte werkzaamheden. Wel ontvangen ze een vergoeding voor gemaakte onkosten zoals reiskosten.
Contact overheid
GLOBE staat ook in sterk contact met de overheid, gemeenten en provincies. Het centrale aanspreekpunt vanuit de Nederlandse overheid is Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office (NSO).
Statuten
Lees meer over onze doelstellingen in de statuten.
Organisatie
GLOBE team
Het GLOBE team houdt het programma draaiende en verbindt leerlingen, docenten en wetenschappers met elkaar.
Matthijs Begheyn
Coördinator GLOBE Nederland (Country Coordinator)
Telefoon: 06 14819095
E-mail: matthijs@globenederland.nl
Matthijs is de spin in het web van het GLOBE netwerk van wetenschappers, docenten en leerlingen. Hij zorgt voor de dagelijkse coördinatie van bestaande projecten en initieert nieuwe projecten.
Dorien Dorresteijn
Projectleider en scholencoördinator
Telefoon: 06 41612023
E-mail: dorien@globenederland.nl
Dorien maakt na 17 jaar als docent te hebben gewerkt de switch naar GLOBE. Graag gebruikt ze haar ervaring als docent ANW, NLT, biologie en O&O om de projecten verder vorm te geven. Tevens zal ze haar ervaring in het opbouwen van een netwerk als technator inzetten voor GLOBE.
Willie Kerkhof
Projectleider en scholencoördinator
E-mail: willie@globenederland.nl
Willie heeft als docent biologie, mens & natuur, science, O&O, NLT en als onderwijsontwikkelaar alle hoeken van het onderwijslandschap verkend. Bij GLOBE werkt hij aan de ontwikkeling en uitvoering van projecten en bouwt hij het GLOBE-netwerk verder uit.
Marcella van Steenbergen
Contactpersoon scholen en lesmateriaal (Education Officer)
E-mail: marcella@globenederland.nl
Marcella werkt sinds 2017 bij GLOBE Nederland. Met een achtergrond in de milieuwetenschappen heeft zij ervaring met de vakinhoud van het lesmateriaal. Bovendien weet zij als docent Aardrijkskunde de link te leggen tussen het GLOBE lesmateriaal en de dagelijkse lespraktijk.
Jet Kramer
Educatieve ondersteuner
E-mail: jet@globenederland.nl
Vanuit haar interesse in duurzaamheid en educatie is Jet bij GLOBE terechtgekomen. Ze biedt ondersteuning bij het ontwikkelen van lesmateriaal en lopende projecten. Ze heeft een achtergrond in culturele antropologie en sociale geografie en werkt naast GLOBE ook in het onderwijs als docent Aardrijkskunde
Anton Gerritsen
Expert waterdiertjes
E-mail: anton@globenederland.nl
Anton heeft een brede achtergrond in de waterkwaliteit vanuit zijn vorige functies bij o.a. Rijkswaterstaat en Deltares. Momenteel is hij coördinator waterdiertjes.nl bij GLOBE en docent waterkwaliteit bij Yuverta.
Rosa Lizanzu
Stagiair
E-mail: rosa@globenederland.nl
Als onderdeel van haar opleiding biologie met een specialisatie in wetenschapscommunicatie loopt Rosa stage bij GLOBE Nederland. Ze zal onderzoek doen naar de impact van de GLOBE onderzoeksprojecten. Daarnaast zal ze ondersteuning bieden bij de lopende projecten.
Organisatie
Wetenschappers
Bij GLOBE zijn diverse Nederlandse en internationale wetenschappers betrokken.
Arnold van Vliet (WUR)
Arnold is een bioloog die je waarschijnlijk wel in het nieuws voorbij hebt zien komen. Hij is gespecialiseerd in de reactie van de natuur op klimaatverandering en de impact die dit heeft op de mens en is de GLOBE wetenschapper van het GrowApp project.
Hester Volten (RIVM)
Hester is als natuurkundige gespecialiseerd in fijnstof en in het betrekken van burgers bij onderzoek. Ze coördineert voor het RIVM het GLOBE fijnstof onderzoeksproject.
Edwin Peeters (WUR)
Edwin is universitair hoofddocent op de WUR met al meer dan 220 wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Hij heeft een grote interesse in de ecologie van kleine wateren met nadruk op ongewervelde dieren en waterplanten. Het is dan vast geen verrassing dat het Waterdiertjesproject in samenwerking met Edwin is opgezet!
Bas Mijling (KNMI)
Bas is expert op het gebied van luchtvervuiling. Bij GLOBE werkt hij mee aan het stikstofproject waarbij hij satellietdata combineert met meetgegevens van de grond om uitspraken te doen over luchtkwaliteit.
Ton Schouten (RIVM)
Ton is een werkzaam bij het RIVM waar hij het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) coördineert. Hij heeft een sterke interesse in de biologische bodemkwaliteit, ecologie en biodiversiteit. Andere projecten waar hij aan meewerkt zijn onder andere gefocust op de effecten van bodemvervuiling en het ontwikkelen van tools voor het beoordelen van de bodem.
Bernou Boven (UvA)
Bernou is een echte expert op het gebied van mircoplastics. Ze is werkzaam als junior onderzoeker Microvezels bij het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de Universiteit van Amsertdam. Samen met de Plastic Soup Foundation en GLOBE ontwikkelt ze lesmateriaal voor leerlingen om microplastics in het water te onderzoeken.
Martijn Kuller (Universiteit van Utrecht)
Martijn, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht, doet onderzoek naar hoe nature-based solutions onze steden duurzamer en leefbaarder kunnen maken. Bij GLOBE is hij betrokken bij het onderzoeksproject Urban Heat Island Effect. Hij is geïnteresseerd in hoe natuur-gebaseerde oplossingen kunnen bijdragen aan het verminderen van dit phenomeen.
Kevin Czajkowski (University of Toledo)
Kevin is een professor op de Universiteit van Toledo (Ohio, USA) met een achtergrond in meteorologie en atmosferische wetenschappen. Hoewel zijn interesses enorm divers zijn, ligt de focus toch wel op geospatial technologies. Hij werkt bijvoorbeeld veel met GIS data. Jij kan met je leerlingen bijvoorbeeld meedoen met het project Urban Heat Island Effect.
Brian Campbell (NASA)
Brian heeft een achtergrond in de aardwetenschappen. Hij is al sinds 2014 werkzaam bij NASA, waar hij de coördinatie van verscheidene GLOBE projecten ondersteunt. Hij is het onderwijs in gegaan, omdat hij altijd al geïnteresseerd is geweest in onze planeet en dit enthousiasme graag wil overbrengen op leerlingen van over de hele wereld.
Ook GLOBE wetenschapper worden?
GLOBE is altijd op zoek naar wetenschappers om samen een project mee op te zetten of voor samenwerking bij bestaande projecten. Ben je daar in geïnteresseerd, neem dan contact op met matthijs@globenederland.nl
Organisatie
Expertdocenten
Enkele docenten hebben over de jaren veel ervaring met GLOBE opgedaan. Dit zijn onze expertdocenten. Zij delen deze kennis graag met andere docenten en leerlingen.
Maaike Vollebregt (Helen Parkhurst, Almere)
Maaike is voornamelijk werkzaam als docent biologie op de middelbare school Helen Parkhurst. Ze heeft ook les gegeven in scheikunde, natuurkunde en Research & Design (R&D). Behalve haar jarenlange ervaring met GLOBE als organisatie, is Maaike expertdocent van het GLOBE onderzoeksproject GrowApp.
Ook expertdocent worden?
Heb jij ervaring met GLOBE en zou jij ook willen bijdragen als expertdocent? Neem dan contact op met matthijs@globenederland.nl.
Organisatie
Nationale partners
Het internationale GLOBE netwerk is opgezet door NASA. Stichting GLOBE Nederland werkt o.a. samen met het KNMI, het RIVM, Wageningen UR, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden. Voor meer informatie zie alle GLOBE partners hieronder.
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)
Het KNMI is het nationale data- en kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie, maar iedereen zal de organisatie vooral kennen van de weersverwachtingen.
Wageningen University & Research (WUR)
Behalve een universiteit, opgericht in 1876, zijn er ook meerdere zelfstandige onderzoeksinstituten onderdeel van de WUR. De WUR is bij GLOBE betrokken bij de GrowApp, Waterdiertjestelling, en Chemische Waterkwaliteit.
Universiteit Utrecht (UU)
De UU, opgericht in 1634, is een van de grootste universiteiten van Nederland. Bij GLOBE is de UU betrokken bij het GLOBE Science School concept.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Het RIVM zet zich in voor een gezonde bevolking en een gezonde leefomgeving, hiervoor verrichten zij onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Het RIVM is onder andere betrokken bij het voorkomen en bestrijden van infectieziektes, zoals het coronavirus. Bij GLOBE is het RIVM betrokken bij de onderzoeksprojecten Fijnstof en de Levende Bodem.
STOWA
STOWA staat voor Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, de naam voor het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders. De STOWA is bij GLOBE betrokken bij de Waterdiertjestelling.
Universiteit Leiden
Universiteit Leiden is betrokken via bestuurslid Frans Snik. Expert op het gebied van Citizen Science en initiator van het iSpex project.
NASA
NASA, maakt niet alleen ruimtereizen, maar doet ook onderzoek naar de aarde en diens klimaat. Behalve dat NASA een financier is voor de internationale GLOBE organisatie, is het o.a. betrokken bij het SMAP project.
Projectpartners
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat | |
---|---|
Provincie Utrecht | |
PhotonicsNL | |
Prins Bernard Cultuurfonds | |
Ambassade van Verenigde Staten |
Bedrijfspartner
Ook partner worden?
GLOBE is zeer geïnteresseerd in organisaties die het programma inhoudelijk en/of financieel kunnen ondersteunen, zie ons partnerplan. Neem bij interesse s.v.p. contact op met info@globenederland.nl.
Organisatie
Ambassadeurs
Onze ambassadeurs dragen GLOBE een warm hart toe en ondersteunen GLOBE met hun netwerk en expertise
- Prof.dr.ir. Hans Brug, directeur-generaal RIVM
- Prof.dr.ir. Arthur Mol, rector magnificus Wageningen UR
- Prof. dr. Maarten van Aalst, hoofddirecteur KNMI
- Em.Prof.dr. André van der Zande, voormalig directeur RIVM
- Prof.dr.ir. Arjen Wals, Hoogleraar Sociaal Leren & Duurzame Ontwikkeling/Unesco Chair
- Helga van Leur, meteoroloog
- Prof. Jacqueline Cramer, voormalig minister van milieu, voormalig voorzitter Stichting GLOBE Nederland
Organisatie
Werken bij GLOBE
Op dit moment heeft GLOBE geen vacatures.
Wel zijn wij zijn altijd op zoek naar:
- Stagiair(e)s met inhoudelijke kennis die aansluit op de onderzoeksprojecten
- Educatiestagiair(e)s om didactische ondersteuning te bieden
- Vrijwilligers
- Zzp’ers of organisaties met ideeën die GLOBE kunnen versterken
Neem bij interesse contact op met info@globenederland.nl.
Organisatie
Contact opnemen met GLOBE
E-mailadres algemeen
info@globenederland.nl
Neem contact op met een specifieke medewerker…
Postadres
Jan van Scorelstraat 104
3583 CS Utrecht
Bezoekadres
Europalaan 2b, UTRECHT
(kantoorlocatie De Vechtclub)
Financiële gegevens
IBAN: NL58 TRIO 0197 912265
BTW: NL853864135B01
KvK: 60336471
RSIN: 853864135