FAQ

Veel gestelde vragen

Wat is GLOBE?

GLOBE is een internationaal netwerk van duizenden scholen in meer dan 100 landen die allemaal natuur en milieu onderzoeken. Meetgegevens delen ze met elkaar en met wetenschappers van o.a. NASA en KNMI.

Wat betekent het om lid te zijn van GLOBE?

GLOBE scholen krijgen een account op de internationale website www.globe.gov. Daarmee kunnen ze meetgegevens doorgeven, bekijken en vergelijken. Voor docenten zijn er trainingen op deelnemende wetenschappelijke instituten. Leerlingen ontvangen feedback van de wetenschappers op hun ingestuurde resultaten en kunnen deze presenteren via (virtuele) Science Fairs. Lees meer over het lidmaatschap…

Wie zitten er achter GLOBE?

GLOBE is in 1995 bedacht door toenmalig Amerikaans vice president Al Gore. Momenteel wordt het programma internationaal geleid door NASA. In Nederland wordt samengewerkt met diverse wetenschappelijke partners zoals KNMI, Wageningen UR, RIVM, Leiden Universiteit, Universiteit Utrecht.
De Nederlandse coördinatie is in handen van Stichting GLOBE Nederland. In het bestuur zitten vertegenwoordigers van de wetenschappelijke instituten en scholen.

Voor wie is GLOBE?

GLOBE is bedoeld voor middelbare scholieren op alle niveau’s. De focus ligt op havo/vwo niveau, maar veel van het lesmateriaal is ook erg geschikt voor het (V)MBO. Er zijn onderzoeksmodules voor de onder- en bovenbouw. Het sluit aan op een aantal overkoepelende competenties uit de exameneisen zoals ‘leren onderzoeken’, ‘internationalisering’ en ‘duurzaamheid’. Daarnaast sluit het op diverse inhoudelijke vlakken aan bij de vakken bi/na/sk/ak/nlt/O&O. Meer info….

Is mijn school al lid van GLOBE?

Om te zien of uw school mee doet met GLOBE kunt u de kaart met deelnemende scholen bekijken. Om als docent daadwerkelijk deel te nemen, heeft u een docentenaccount gekoppeld aan dit schoolaccount nodig. Is uw school lid, maar heeft u nog geen persoonlijk account? Stuur dan een mail naar info@globenederland.nl.

Hoe kan ik ons lidmaatschap opzeggen?

Het GLOBE lidmaatschap geldt voor een schooljaar en wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Opzeggen kan vóór het begin van het nieuwe schooljaar (uiterlijk 1 augustus) door een mail te sturen naar info@globenederland.nl.