Aanmelding nieuwe NO2 meetcampagne gestart

10 scholen testen nieuw NO2 project

Door scholen verspreid over heel Nederland zijn Palmes meetbuisjes opgehangen om gedurende 4 weken de NO2-concentratie in kaart te brengen.

Scholen hebben gratis buisjes kunnen ontvangen en hebben deze op het schoolplein en andere plekken rondom school opgehangen. Hiernaast zijn de locaties te zien. 

In dit unieke project werken KNMI en RIVM samen met scholieren aan meer kennis over de luchtkwaliteit. De resultaten komen beschikbaar in een online portaal waarin de resultaten van de buisjes van de scholen zichtbaar zijn samen met de resultaten van TROPOMI. Leerlingen hebben hierdoor toegang tot alle data en zullen in verwerkingsopdrachten de resultaten van hun eigen buisjes vergelijken met de buisjes elders in Nederland en met de resultaten van TROPOMI. 

KNMI enthousiast

De wetenschapper bij dit project, Bas Mijling (KNMI), is erg enthousiast over deze spreiding van de Palmes buisjes.

Hij zal de resultaten vergelijken met de NO2-concentratie die in deze periode gemeten is vanuit de ruimte door de TROPOMI satelliet.

Meld je aan voor nieuwe meetperiode!

Vanwege het succes organiseren we opnieuw een meetcampagne in september. 
De eerste 10 scholen zullen op basis van hun motivatie kans maken op 10 gratis buisjes ter beschikking gesteld door het Netherlands Space Office, dus meld je snel aan

Foto’s

Hierboven zie je bij de foto’s dat een docent een wel hele unieke locatie heeft uitgezocht voor het Palmes buisje: een eiland in de Vinkeveense plassen.
Ook bijzonder om te zien dat een verkeerd geplaatst buisje kan dienen als peukenbak. 

Als test hebben het GLOBE-team en wetenschapper Bas Mijling ook buisjes opgehangen. Het buisje boven de A27 (zie foto hieronder) had duidelijk de hoogste waarde.

Ook zo nieuwsgierig naar de resultaten van de buisjes van de 10 scholen? Na de meivakantie weten we meer.

Partners

Gerelateerd nieuws