GLOBE meeting in Praag – GLOBE NL was er ook bij

Het regiokantoor voor GLOBE Europa en Eurasië is gevestigd in het centrum van Praag. Afgelopen week was er een meeting in dit regiokantoor met GLOBE coördinatoren en GLOBE docenten uit o.a. Noord-Macedonië, Kroatië, Malta, Ierland, Israël en Frankrijk.

We hebben gesproken over het trainen van GLOBE docenten, het inzetten van GLOBE projecten om vaardigheden op het gebied van data analyse te trainen en samenwerking op het gebied van luchtkwaliteit is aan bod gekomen.

Data analyse

Alle regiokantoren wereldwijd zijn aan de slag gegaan om projecten te ontwikkelen met als doel het verbeteren van de vaardigheden van leerlingen op het gebied van data analyse. Tijdens de meeting hebben we de projecten deels zelf mogen ervaren door 2 methodes te testen om boomhoogte te meten: GLOBE observer app en de clinometer. Welke conclusie kun je trekken over de betrouwbaarheid van beide methodes? Ook andere onderwerpen kwam en aan bod: Welke verschillen zijn er in de lengte van de groene periodes van een limoenboom op verschillende plekken op de aarde? Hoe haal je de juiste waardes uit een grafiek om de luchttemperatuur te kunnen vergelijken tussen verschillende landen?

Het zijn mooie overzichtelijke lessen met een duidelijk doel die goed zijn toe te passen tijdens 1 les. Zie hieronder enkele voorbeelden uit de projectboekjes. Zodra deze projecten afgerond zijn zullen jullie hierover meer horen via de nieuwsbrief.

Samenwerking luchtkwaliteit

Verschillende landen willen graag samenwerken op het gebied van luchtkwaliteit. Dit schooljaar zal er een online mini-congres worden georganiseerd waarbij het meten van fijnstof, NO2 en aerosolen onderdelen zullen zijn van het programma. Hierover horen jullie binnenkort meer, hou hiervoor de nieuwsbrief in de gaten. 

De snuffelsensor is ook gebruikt in Praag tijdens een stadswandeling en de lucht blijkt niet zo schoon. De gele vlek links op de kaart is afkomstig van een park op een heuvel (Petrinské voor de kenners onder ons). Wil je ook graag met je leerlingen aan de slag met de snuffelsensor? Lees er hier meer over.

Fijn om elkaar op deze manier te kunnen blijven inspireren en samen te werken aan onderwijs dat er toe doet!

Gerelateerd nieuws