Microplastics Award Science Fair – leerlingen op bezoek bij Pieterburen

Leerlingen van het Leidsche Rijn College (Utrecht) hebben de Microplastics Award gewonnen tijdens de GLOBE Science Fair 2023. Hierdoor mochten ze met de hele klas naar Pieterburen voor een dagvullend programma. 

Al vroeg vertrokken de leerlingen met de docenten naar de haven in Lauwersoog. Daar stond de ocean cleanup als eerste op het programma, waarbij er plastic uit de zee werd opgeruimd. 

Vervolgens konden ze Pieterburen bezoeken en kregen ze een een presentatie, een rondleiding en natuurlijk een kijkje achter de schermen. Ook zijn ze in contact gekomen met dierenarts en onderzoeker Anna Salazar Casals. Zij heeft onderzoek gedaan naar de aantallen en soorten verstrikkingen van dieren in de zee als gevolg van plastics.

Terwijl het in heel Nederland regende hadden ze in het noorden heerlijk weer tijdens het bezoek. De leerlingen moesten al om 8 uur ’s ochtends vertrekken en waren pas om 22.30 weer thuis, een hele onderneming dus. Maar het was een heerlijke dag. Een hoogtepunt was het spotten van zeehonden en bruinvissen vanaf de boot.

Deze dag is mogelijk gemaakt dankzij de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika. 

 

Wil jij ook onderzoeken hoeveel microplastics het water bij jou in de buurt bevat en kans maken op een Microplastics Award? 

Tijdens de Science Fair op 7 juni 2024 wordt er voor het beste leerlingenteam weer een Microplastistics Award uitgereikt. Doe je mee? Dan maak je met je team kans op een dagvullend programma bij Pieterburen.

Klik op onderstaande knop en lees meer over het project, de wetenschappers en het lesmateriaal. 

Bij dit project is gratis lesmateriaal openbaar beschikbaar.
Scholen die lid zijn van GLOBE hebben toegang tot uitgebreider lesmateriaal en kunnen zich opgeven voor de GLOBE Science Fair.  

Gerelateerd nieuws