Nieuwste resultaten van Waterdiertjes.nl: Minder waterkevers en verminderde waterkwaliteit in 2019.

Ook in 2019 is weer volop meegedaan met de Waterdiertjestelling: in totaal hebben burgerwetenschappers en leerlingen in Nederland zo’n 400 waarnemingen gedaan. Er zijn op veel minder plekken waterkevers gevonden dan het jaar daarvoor. Ook blijkt de kwaliteit matig in meer dan de helft van de wateren, terwijl in 2018 bijna de helft juist goed scoorde. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.

Ook in 2020 gaan we weer aan de slag met de Waterdiertjestelling. Het voorjaar komt eraan en daarmee ook allerlei themaweken om een veldwerkles aan te koppelen. Zo organiseert Ons Water 1 t/m 17 mei weer de Week van Ons Water en staan de Slootjesdagen van het IVN gepland van 12 t/m 14 juni 2020. Er zijn dus volop mogelijkheden om met klassen naar buiten te gaan. Doe je mee? Lees hier meer over de Waterdiertjestelling en het bijbehorende lesmateriaal.

In 2018 lanceerde GLOBE in samenwerking met diverse partners de website www.waterdiertjes.nl. Via deze website kunnen leerlingen en burgerwetenschappers de waterkwaliteit beoordelen aan de hand van de ongewervelde kleine dieren die in het water leven. De bijbehorende app geeft als één van de eerste in de wereld, direct een oordeel over de kwaliteit van het water gebaseerd op de ingevoerde soorten met hun aantallen.

Gerelateerd nieuws