Fijnstof meten met oud & nieuw

In het hele land hebben GLOBE scholen met de jaarwisseling de fijnstofconcentratie gemeten. Wij hebben enkele de resultaten alvast op een rijtje gezet. Ook jij kunt zelf erachter komen welke impact het vuurwerk op het fijnstofgehalte in jouw buurt heeft gehad. 

Hoe hoog was de vuurwerkpiek bij jouw in de buurt?

Op samenmeten.rivm.nl is alle data van de scholen en andere vrijwilligers in het hele land verzameld. Je kunt per sensor (bolletje) op de kaart kijken hoe hoog het fijnstofgehalte bij jou in de buurt is geweest. GLOBE scholen zijn op dit portaal te herkennen aan de code GLB. Je kunt het effect per meetapparaat bekijken door op het bolletje te klikken en de data rond de jaarwisseling te selecteren. Een voorbeeld van de meetgegevens van de fijnstofsensor in Almere.

In het bovenstaande plaatje zie je uurwaarden voor PM2.5 voor een sensorkit in Almere. Je ziet duidelijk dat op 1 januari rond 00:00 een enorme piek te zien is van een PM2.5 fijnstofconcentratie van zo’n 120 µg/m3. Dat is hoog! Maar niet overal in Almere was het hetzelfde. Je kunt ook bepaalde wijken met elkaar vergelijken. Kies dan op samenmeten.rivm.nl links onder voor ‘focus op gemeente’.

Hierboven zie je de fijnstofconcentratie van de gemeente Almere. De paarse lijn is de GLOBE sensore van de school Helen Parlhurst. Deze staat in Almere haven. De gele sensor staat in Alemere Parkwijk en de groene sensor staat in Almere Noorderplassen. Door deze drie wijken met elkaar te vergelijken kan je zien dat in Almere Parkwijk de fijnstofconcentratie vele malen hoger lag namelijk wel PM2.5 van 174 µg/m3

Metingen van GLOBE scholen en vrijwilligers

Hierboven zie je alle metende fijnstofsensoren van Nederland in een tijdreeks. Op 31 december 23:00 – 24:00 is in het grootste gedeelte van Nederland nog een lage fijnstofconcentratie (linker afbeelding). Maar tussen 00:00 – 01:00 (middelste afbeelding) kleurt heel Nederland bijna rood op het zuiden van Brabant en Limburg na. De hoge concentratie fijnstof blijft ook nog na 01:00 hangen (rechter afbeelding). Doordat de wind vanuit het zuiden kwam, kan je zien dat de fijnstofconcentratie het snelste in het zuiden van Nederland daalt. 

Mooie animatie van de fijnstofwolk die over Nederland trekt gemaakt door citizen scientist Bertrik kun je zien op stofradar.nl.

Gerelateerd nieuws