Nieuwe ronde fietsend fijnstof meten van start in provincie Utrecht

Afgelopen woensdag 17 januari zijn docenten van tien middelbare scholen bij elkaar gekomen op het Openbaar Lyceum Zeist om het snuffelfiets project letterlijk en figuurlijk af te trappen!

Vanuit de provincie Utrecht zijn 100 snuffelfiets-sensoren van Sodaq Air beschikbaar gesteld voor middelbare scholieren om de fijnstof in de provincie in kaart te brengen. Stephen van Aken, innovatiemanager bij de provincie, was ook aanwezig en lichtte toe dat deze gegevens inzicht zullen bieden in de variatie van fijnstof in de lucht.

Op nationaal niveau wordt de data ook geanalyseerd. Elke school plaatst namelijk één sensor stationair in de omgeving van hun school. Het RIVM, zoals Amber Woutersen uitlegde, maakt gebruik van deze gegevens voor hun dataportaal (https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/), waar de fijnstofconcentratie in heel Nederland wordt gepresenteerd.

Door de sensoren mee te nemen op de fiets dragen leerlingen dus bij aan echt wetenschappelijk onderzoek, maar ze zullen deze data ook gebruiken voor hun eigen onderzoeksprojecten. Sterre Schols, een leerling van het Leidsche Rijn College, deelde enthousiast tijdens de kick-off hoe zij de Snuffelfiets heeft ingezet in maar liefst drie onderzoeksprojecten. Zo ontdekte ze tijdens haar profielwerkstuk dat houtverbranding een aanzienlijke invloed heeft op de fijnstofconcentratie in de lucht. Tot slot had ze ook nog een kleine tip voor docenten: geef leerlingen een beetje sturing.

Het was een geslaagde middag en we kijken ernaar uit om het fijnstof langs de fietsroutes van de leerlingen te gaan zien op www.knowyourair.net.

Ook meehelpen fijnstof in kaart te brengen?

Kijk voor meer informatie op de onderzoekspagina van het project ‘Fijnstof‘.

Gerelateerd nieuws