FIJNSTOFCAMPAGNE

Onderzoek met een fijnstofsensorkit in je (school)omgeving

Lancering op 7 oktober

Op 7 oktober start de landelijke fijnstofcampagne voor middelbare scholen. Leerlingen gaan buiten de luchtkwaliteit meten met microprocessors en gekoppelde sensoren. De data wordt gebruikt door het RIVM voor het verfijnen van luchtkwaliteitsmodellen. Ondertussen doen ze hun eigen onderzoek en leren over luchtkwaliteit. Wat de leerlingen doen is daarmee nuttig en dat motiveert!

Waarom fijnstof?
Fijnstof wordt o.a. uitgestoten door industrie, landbouw en verkeer. In ons land heeft dit een grote invloed op onze gezondheid. Onze levensverwachting is naar schatting door de luchtvervuiling gemiddeld 9 maanden tot een jaar korter. Door hier onderzoek naar te doen leer je meer over fijnstof, help je de wetenschap om dit onderwerp beter te begrijpen en draag je bij aan het Schone Lucht Akkoord.

Wat kunnen scholen verwachten?

 • Voordelige sensorkits met handleiding.
 • Ondersteunend lesmateriaal, ontwikkeld en getest door GLOBE, het RIVM en meerdere docenten.
 • Ondersteuning bij de techniek. Indien nodig helpen we je om te zorgen dat de sensor werkt en zijn data gaat doorgeven naar de database zodat je die kunt gebruiken in de les.
 • Updates (van wetenschappers) over de campagne in de vorm van blogs, nieuwsbrieven en filmpjes.
 • Mogelijkheden voor leerlingen om hun resultaten te presenteren via filmpjes en (online) bijeenkomsten. Misschien zelfs aan de minister!
 • Helpdesk voor alle vragen.
 • Scholen die een GLOBE proeflidmaatschap nemen, bieden wij bovendien een kosteloze startbijeenkomst op school (of online) om jullie op weg te helpen

Sensorkits bestellen OP=OP
Lees meer over de sensorkits op de tab hiernaast of bestel ze direct…
Let op: de voorraad is beperkt, dus wees er snel bij!

Schone Lucht Akkoord
Het kabinet met provincies en gemeenten tekenden begin 2020 het Schone Lucht Akkoord (SLA). Doel van het akkoord is gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. GLOBE werkt samen met het SLA aan deze doelstelling. Deelnemende leerlingen mogen o.a. hun resultaten op landelijke bijeenkomsten van het SLA presenteren.

Mee doen? Eerst lid worden van GLOBE!
Om mee te doen moet je lid zijn van GLOBE. Nog geen lid? we hebben nu een proefabonnement met hoge korting op de fijnstofsensorkits (€50,- per stuk i.p.v. €125,- max. 5 stuks per school).
Wees er wel snel bij, want zoals gezegd de voorraad is beperkt!

Lancering met online workshop
Op 7 oktober van 15:00-16:30 wordt de campagne gelanceerd door de directeur van het RIVM en vertellen wetenschappers en docenten hoe je deze campagne in de klas kunt uitvoeren! Check het programma en meld je aan…

Woensdag 7 oktober 2020
15:00-16:30
ONLINE WORKSHOP

Hester Volten, RIVM
Kom je ook ONLINE?

Dan vertel ik je hoe je dit onderzoeksproject in de klas kunt uitvoeren en kun je me vragen stellen!
Deelname is kosteloos.

Fijnstofsensorkit

Lesmateriaal

We bieden drie soorten lesmateriaal aan om leerlingen onderzoek te laten doen naar fijnstof.

1. Algemeen lesmateriaal

Voor aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, techniek, science en scheikunde is er lesmateriaal in ontwikkeling. Dit materiaal zal bestaan uit een algemene introductie over fijnstof van één lesuur. Daarnaast zijn er diverse lessen die specifiek zijn ontwikkeld voor de individuele vakken. Tot slot zijn er enkele verdiepende lessen o.a. over data-analyse. Elke les bestaat uit een interactieve LessonUp les en waar relevant leerlingenwerkbladen. Als docent kan je met deze onderdelen een korte of juist lange lessenserie samenstellen en direct aan de slag met het materiaal.
Het lesmateriaal is beschikbaar voor scholen die lid zijn van GLOBE.

2. NLT module

Voor het vak NLT is er een module over fijnstof in ontwikkeling. Deze zal de bestaande module Aerosolen vervangen en sluit aan bij de leerlijn Duurzame Ontwikkeling en Digitale Technologieën. Naar verwachting zal deze module te gebruiken zijn in het schooljaar 2021-2022.

3. Technasium (O&O)

Het Pontes Goese heeft lesmateriaal ontwikkeld waarbij leerlingen aan de slag gaan met de fijnstofsensorkit. Zij hebben in opdracht van de Provincie Zeeland hun leerlingen onderzoek later doen naar de fijnstofuitstoot op een aantal belangrijk kruispunten in de omgeving van de school. Dit lesmateriaal is te vinden op de O&O database.

Technasium leerlingen van Pontes ‘t Goese Lyceum presenteren de resultaten van hun fijnstofonderzoek aan de provincie Zeeland. Deze Zeeuwse pilotcampagne heeft mede gediend als input voor de landelijke GLOBE fijnstofcampagne.

Vakken

Er wordt op dit moment lesmateriaal ontwikkeld voor de onderbouw h/v en het vmbo bij:

 • aardrijkskunde
 • biologie
 • natuurkunde
 • scheikunde
 • techniek
 • science
 • NLT
 • O&O

Samen Meten, het platform waar de leerlingen aan gaan bijdragen.

Sensorkit

De sensorkit wordt geleverd in een doos met handleiding en bestaat uit:

 • Microprocessor: Adafruit Feather HUZZAH met ESP8266 WiFi
 • Sensor: SPS30 Sensirion
 • Voeding
 • Behuizing
 • Diverse verbindingsonderdelen

Data doorgeven

De bijbehorende handleiding legt uit hoe de sensor op het wifinetwerk van de school kan worden aangesloten en zo wordt ingesteld dat de data naar het samenmeten dataportaal van het RIVM gaat.
Bij voorkeur geeft de sensorkit het hele jaar door data door vanaf een vaste plek. Zo is de data het meest betrouwbaar en daarmee bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Eventueel kan de sensorkit tijdelijk losgekoppeld worden om met een externe accu (micro-usb powerbank) mobiel te gebruiken om bijvoorbeeld verschillende plaatsen met elkaar te vergelijken.

Sensorkit plaatsen

De behuizing wordt buiten geplaatst en gaat met een dunne “speaker”kabel naar binnen. Via een plugje wordt deze aan een voeding bevestigd en kan hij in een gewoon stopcontact. Het is dus zaak een plek te vinden waar het hele jaar door een draadje van buiten naar binnen kan en waar een stopcontact in de buurt is.

Sensorkit bestellen

We hebben een beperkte voorraad sensorkits die we volledig compleet en met handleiding verkopen voor een tijdelijk laag tarief van €125,- per stuk. Je kunt kiezen voor een ongemonteerde kit of een door ons gemonteerde kit. Er zijn geen meerkosten aan de montage verbonden.

⇒ De levertijd kan door de Corona omstandigheden van enkele dagen tot enkele weken duren. Wacht dus niet te lang met bestellen.

Samen Meten, het platform waar de leerlingen aan gaan bijdragen.

Fijnstofsensor Sensirion SPS 30

Microprocessor Adafruit Feather Huzzah

Plaatsing van de sensorkit

Partners

De fijnstofcampagne is een initiatief van GLOBE Nederland en de volgende partners:

Onderwijsinstellingen die aan de ontwikkeling van de campagne hebben bijgedragen:

Blijf op de hoogte!