Hoe gebruik je GLOBE Water in de klas?
Dit onderzoek is gericht op de fysisch-chemische kwaliteit van water. Dit is eventueel uitstekend te combineren met onderzoek naar de biologische waterkwaliteit aan de hand van de Nationale Waterdiertjes-telling.
De module is opgedeeld in vijf fases die de stappen van wetenschappelijk onderzoek voorstellen. Elke fase is onderverdeeld in één of meerdere lessen. In de docentenhandleiding staat een overzicht van de fases. Je kunt zelf bepalen welke delen van de module je wel of niet uit wilt voeren. De eerste lessen zijn een introductie en daarna volgen de onderzoekslessen waarin de leerlingen het doen van metingen oefenen in de klas. Daarna bedenken de leerlingen een eigen onderzoek.
Je kunt de GLOBE metingen ook zonder deze lessen uitvoeren, maar we raden je sterk aan om in elk geval onderzoeksles 2 te behandelen met de leerlingen. Onderzoeksles 1 is uitermate geschikt om de nieuwsgierigheid te prikkelen en zeer aan te raden voor leerlingen die niet gewend zijn onderzoeksinstructies te volgen en meetapparatuur te gebruiken.
Vaak gebeurt er op school al een waterproject. Met een kleine aanpassing kun je jouw huidige project omzetten naar GLOBE, wat betekent dat de waarnemingen van de leerlingen wereldwijd gedeeld zullen worden.
Stappenplan
Wil je meedoen met GLOBE Waterkwaliteit? Volg dan onderstaand stappenplan:
- Word lid van GLOBE.
- Kijk in de tab meetinstrumenten wat je eventueel nog nodig hebt en bestel dit.
- Download de docentenhandleiding en eventueel de Powerpoint (gebruik je GLOBE wachtwoord) en gebruik deze om een goede les op te zetten. Informatie over het gebruik van de verschillende GLOBE-accounts vind je in de handleiding.
- Print de leerlingenhandleiding of laat de leerlingen deze downloaden van de tab leerlingen.
- Laat de leerlingen de metingen doen en deze noteren op het dataformulier of doorgeven via de app (zie tab metingen). Voor meer informatie, zie de handleiding over data invoer.
Lesmaterialen tto