WEER & KLIMAAT

Doe metingen aan het weer en leer je eigen weersvoorspelling maken

Niveau: vmbo, onderbouw H/V
Vakken
: ak (na)

Wat ga je doen?

Je gaat allerlei metingen doen aan het weer. Denk aan de luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid. Je gegevens deel je via de GLOBE website met scholen over de hele wereld. Je kunt ook zelf een onderzoek opzetten en leren een weerbericht te maken!

weerhut

Wolkenradar van het KNMI

Benodigde meetinstrumenten

Om mee te doen met het GLOBE weer project heb je bij voorkeur onderstaande materialen nodig. Eventueel kun je ook maar een gedeelte uitvoeren.

 • Weerhut (zie afbeelding rechts)
 • Wolkenkaart (download), sluit aan op wolkenposter (rechts)
 • Min/max thermometer
 • Psychrometer of digitale luchtvochtigheidsmeter
 • Barometer
 • Regenmeter
 • Smartphone met GLOBE app

Davis digitaal meetstation
Het is mogelijk een Davis digitaal meetstation te koppelen aan de GLOBE database zodat de gegevens automatisch worden doorgegeven.
Bekijk video over koppelen Davis weatherstation aan GLOBE.
Download het protocol…

Specificaties
Bekijk de specificaties van alle bovengenoemde meetinstrumenten (Engels)

Bestellen
De wolkenposter kunnen GLOBE scholen gratis bestellen door een mail te sturen (max 10 per school).
GLOBE verkoopt zelf geen meetinstrumtenten.

Hieronder volgen enkele tips voor webshops:
www.veldwerkwinkel.nl: GLOBE scholen ontvangen 10% korting.
www.outdoor-education.nl: verkopen o.a. de weerhut.

Weerhut. Deze is te koop, maar kan ook zelf gemaakt worden. Engelstalige instructie weerhut bouwen…

Download de app voor het doorgeven van GLOBE metingen (data)

1. Doe de metingen en noteer ze

 • Protocollen (hierin staat beschreven hoe de metingen uitgevoerd moeten worden).

​2. Metingen doorgeven
Verzend je metingen naar de GLOBE database zodat iedereen ze kan zien en gebruiken voor onderzoek. Voor het doorgeven heb je een account nodig.
Er zijn twee manieren om de metingen door te geven (wij raden de app aan!):

 1. Data Entry App: Android | iPhone
  Alleen te gebruiken door scholen met een GLOBE account. Voor alle data. Handleiding app.
 2. Website: noteer je metingen op het dataformulier en geef ze daarna door via website
  Handleiding website.
 3. GLOBE Observer App (“wolken app”). Voor iedereen te gebruiken. Je kunt zelf een account aanmaken. Het verschil van deze Observer app met bovenstaande Data Entry App is dat hij gespecialiseerd is voor wolkenonderzoek. Je kunt foto’s maken van wolken en deze vergelijken met foto’s van dezelfde wolk gemaakt vanuit de ruimte door een NASA satelliet.
  Gebruik je de Observer app met de GLOBE student accounts? Dan wordt de data automatisch toegevoegd aan de GLOBE database.
  Gebruik je de Observer app met je eigen e-mailadres? Vraag dan een referentiecode aan je docent. Deze vinden zij op de internationale GLOBE website op de pagina van jouw school.
  Bekijk hoe je jouw wolkenfoto’s kunt vergelijken met die van de satelliet (Engelstalig)…

​3. Bekijk metingen
Alle metingen komen in de internationale database van GLOBE zodat ze voor leerlingen en wetenschappers wereldwijd beschikbaar zijn. Ga naar het visualisatiewebsite om de data te bekijken. Handleiding visualisatie.

Wat leuk dat je met deze KNMI/GLOBE module over het weer aan het werk gaat. In de komende lessen ga je je met het weer bezighouden. Je gaat zelf weermetingen doen, leert hoe het weer ontstaat en wat er komt kijken bij het maken van een weersverwachting. Je gaat een eigen weerbericht maken en tot slot zelf een onderzoek uitvoeren.

Mee doen met GLOBE betekent onderzoek doen dat je deelt met leerlingen en wetenschappers over de hele wereld. Meer info over GLOBE…

Downloads
Leerlingenhandleiding
Toelichting per meetinstrument

Leerlingen van het Comenius in Apeldoorn doen weermetingen

Praktische toelichting
De basis van GLOBE Weer is het doen van verschillende weermetingen en deze invoeren in de database zodat ze te visualiseren zijn en te vergelijken met andere scholen over de hele wereld.
Scholen gaan hier verschillend mee om. Sommige scholen doen een eenmalig project of les. Andere scholen organiseren een roulatiesysteem waarbij leerlingen in groepjes ombeurten een week verantwoordelijk zijn voor de weerhut en dagelijks metingen doen. Zo krijg je een mooie meetreeks waar je goed verwerkingsopdrachten mee kunt doen.

Stappenplan

Wilt u meedoen met GLOBE Weer & Klimaat? Volg dan onderstaand stappenplan:

 1. Word lid van GLOBE.
 2. Kijk in de tab meetinstrumenten wat u eventueel nog nodig hebt en bestel dit.
 3. Download de docentenhandleiding (gebruik je GLOBE wachtwoord)​ en gebruik deze om een goede les op te zetten.  Informatie over het gebruik van de verschillende GLOBE-accounts vind je in de handleiding.
 4. Print de leerlingenhandleiding of laat de leerlingen deze downloaden van de tab leerlingen.
 5. Laat de leerlingen de metingen doen en deze noteren op het dataformulier of doorgeven via de app (zie tab metingen). Voor meer informatie, zie de handleiding over data invoer.

GLOBE Observer app
De GLOBE Observer App (“wolken app”) is voor iedereen te gebruiken. Je kunt zelf een account aanmaken. Het verschil van deze Observer app met bovenstaande Data Entry App is dat hij gespecialiseerd is voor wolkenonderzoek. Je kunt foto’s maken van wolken en deze vergelijken met foto’s van dezelfde wolk gemaakt vanuit de ruimte door een NASA satelliet.
Gebruik je de Observer app met de GLOBE student accounts? Dan wordt de data automatisch toegevoegd aan de GLOBE database.
Gebruik je de Observer app met je eigen e-mailadres? Dan heb je een referentiecode nodig. Deze vindt je op de internationale GLOBE website op de pagina van jouw school. Om hun account te koppelen aan de app, kunnen leerlingen deze referentiecode invoeren bij het downloaden van de GLOBE Observer app of op de internationale GLOBE website.

Mystery stations
Speelse opdracht waarbij leerlingen aan de hand van de meetgegevens van 5 scholen over de hele wereld moeten achterhalen waar deze scholen zich bevinden.
Docentenhandleiding mystery stations (log in met GLOBE wachtwoord)
Hints om uit te delen in de klas

Engelstalig lesmateriaal (CLIL tip voor tto scholen!)
Engelstalige GLOBE Atmosfeer website met diverse lesmaterialen.

Ondersteunend lesmateriaal KNMI
Het KNMI heeft een pagina met ondersteunend lesmateriaal bij deze GLOBE module. Deze lessen gaan behoorlijk diep en zijn bedoeld voor evaren GLOBE leerlingen en docenten. Ze zijn lessen voor zowel aardrijkskunde als natuurkunde

Expert docenten

Jelle Kabbes
Docent aardrijkskunde Rembrandt College Veenendaal
J.Kabbes@rembrandt-college.nl

Roeland van Oss
Docent natuurkunde, Christelijk Lyceum Zeist (oud medewerker KNMI)
Contact: r.vanoss@clz.nl

Onderzoekscyclus

Om een gedegen onderzoek te doen volg je de onderzoekscyclus. Dit betekent o.a. dat je van te voren goed nadenkt over een onderzoeksvraag en vervolgens een plan opstelt.

Lees meer over de onderzoekscyclus…

Mee doen?