WEER & KLIMAAT

Doe metingen aan het weer en leer je eigen weersvoorspelling maken

Niveau: vmbo, onderbouw H/V
Vakken
: ak (na)

Help je mee het weer onderzoeken?

Wat leuk dat je deze KNMI/GLOBE module over het weer en het klimaat bekijkt. Meedoen met GLOBE betekent onderzoek doen dat je deelt met leerlingen en wetenschappers over de hele wereld. Meer info over GLOBE…

Wat ga je doen?

Je gaat allerlei metingen doen aan het weer. Denk aan de luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid. Je gegevens deel je via de GLOBE website met scholen over de hele wereld. Je kunt ook zelf een onderzoek opzetten en leren een weerbericht te maken!

Weerhut

Wolkenradar van het KNMI

Benodigde meetinstrumenten

Om mee te doen met het GLOBE Weer & Klimaat project heb je bij voorkeur onderstaande materialen nodig. Eventueel kun je ook maar een gedeelte uitvoeren.

 • Weerhut (zie afbeelding rechts)
 • Wolkenkaart (download), sluit aan op wolkenposter (rechts)
 • Min/max thermometer
 • Psychrometer of digitale luchtvochtigheidsmeter
 • Barometer
 • Regenmeter
 • Smartphone met GLOBE app

Toelichting per meetinstrument

Davis digitaal meetstation
Het is mogelijk een Davis digitaal meetstation te koppelen aan de GLOBE database zodat de gegevens automatisch worden doorgegeven.
Bekijk instructies op internationale website…
Tip voor bestellen vind je onderaan de pagina.

Specificaties
Bekijk de minimale specificaties van alle bovengenoemde meetinstrumenten die nodig zijn om betrouwbare wetenschappelijke data te kunnen verkrijgen (Engels).

Bestellen
De wolkenposter kunnen GLOBE scholen gratis bestellen door een mail te sturen (max 10 per school).

GLOBE verkoopt zelf geen meetinstrumenten. Hieronder volgen enkele tips voor webshops:
www.veldwerkwinkel.nl: GLOBE scholen ontvangen 10% korting.
www.outdoor-education.nl: verkopen o.a. de weerhut.
Tip: Davis Weatherstation met Weatherlink (dit is een complete set van www.weerstationkopen.nl om je data digitaal door te geven aan GLOBE).

Weerhut. Deze is te koop, maar kan ook zelf gemaakt worden. Engelstalige instructie weerhut bouwen…

Download de app voor het doorgeven van GLOBE metingen (data)

1. Doe de metingen en noteer ze

 • Protocollen: hierin staat beschreven hoe de metingen uitgevoerd moeten worden.

​2. Metingen doorgeven
Verzend je metingen naar de GLOBE database zodat iedereen ze kan zien en gebruiken voor onderzoek. Voor het doorgeven heb je een account nodig.
Er zijn twee manieren om de metingen door te geven (wij raden de app aan!), en een specifieke manier om wolkendata door te geven:

 1. Data Entry App: Android | iPhone
  Alleen te gebruiken door scholen met een GLOBE account. Voor het direct invoeren van alle data. Zie: handleiding app.
 2. Website: noteer je metingen op het dataformulier en geef ze daarna door via de website. Zie: handleiding website.
 3. GLOBE Observer App (“wolkenapp”). Voor iedereen te gebruiken. Je kunt zelf een account aanmaken. Het verschil tussen deze Observer app en de bovenstaande Data Entry App is dat de Observer app gespecialiseerd is voor wolkenonderzoek. Je kunt foto’s maken van wolken en deze vergelijken met foto’s van dezelfde wolk gemaakt vanuit de ruimte door een NASA-satelliet.
  Gebruik je de Observer app met de GLOBE student accounts? Dan wordt de data automatisch toegevoegd aan de GLOBE database. Gebruik je de Observer app met je eigen e-mailadres? Vraag dan een referentiecode aan je docent. Deze vinden zij op de internationale GLOBE website op de pagina van jouw school.
  Bekijk hoe je jouw wolkenfoto’s kunt vergelijken met die van de satelliet (Engelstalig)…

​3. Bekijk metingen
Alle metingen komen in de internationale database van GLOBE zodat ze voor leerlingen en wetenschappers wereldwijd beschikbaar zijn. Ga naar het visualisatiewebsite om de data te bekijken. Zie: handleiding visualisatie.

Hoe gebruik je GLOBE Weer & Klimaat in de klas?

De basis van dit GLOBE project is het doen van verschillende weermetingen en het invoeren van de verkregen data in de database, zodat ze te visualiseren zijn en te vergelijken met de meetwaardes van andere scholen over de hele wereld.
Scholen gaan hier verschillend mee om. Sommige scholen doen een eenmalig project of een eenmalige les. Andere scholen organiseren een roulatiesysteem waarbij leerlingen in groepjes ombeurten een week verantwoordelijk zijn voor de weerhut en iedere dag een meting doen. Zo krijg je een mooie meetreeks waar je gemakkelijk verwerkingsopdrachten mee kunt doen.

Stappenplan
Wil je meedoen met GLOBE Weer & Klimaat? Volg dan onderstaand stappenplan:

 1. Word lid van GLOBE.
 2. Kijk in de tab meetinstrumenten wat je eventueel nog nodig hebt en bestel dit.
 3. Download de docentenhandleiding (gebruik je GLOBE wachtwoord)​ en gebruik deze om een goede les op te zetten. Informatie over het gebruik van de verschillende GLOBE-accounts vind je in de handleiding.
 4. Print de leerlingenhandleiding
 5. Laat de leerlingen de metingen doen en deze noteren op het dataformulier of doorgeven via de app (zie tab metingen). Voor meer informatie, zie de handleiding over data invoer.

Onderzoekscyclus

Om een gedegen onderzoek te doen volg je de onderzoekscyclus. Dit betekent o.a. dat je van te voren goed nadenkt over een onderzoeksvraag en vervolgens een plan opstelt.

Lees meer over de onderzoekscyclus…

GLOBE Observer app
Met de GLOBE Observer App (“de Wolkenapp”) kun je NASA helpen door foto’s te maken van wolken. Leerlingen die foto’s insturen, krijgen de volgende dag een mailtje van NASA met een bedankje en een link naar de wolk die ze hebben gefotografeerd, maar dan gefotografeerd door NASA vanuit de ruimte!

Leerlingen helpen NASA met deze foto’s omdat NASA zo haar satelliet gegevens beter kan interpreteren.

Twee manieren om in te loggen op de Observer App:

 1. Met een GLOBE leerling account (hoe maak ik een leerling account?): de waarnemingen die je doorgeeft, worden automatisch gekoppeld aan je school.
 2. Met eigen e-mailadres van de leerling: je hebt een referentiecode nodig om te zorgen dat de waarnemingen aan de school gekoppeld worden. Deze vindt je op de internationale GLOBE website op de pagina van jouw school. Om hun account te koppelen aan de app, kunnen leerlingen deze referentiecode invoeren bij het downloaden van de GLOBE Observer app.

Meer informatie
Bekijk de internationale (Engelstalige) website over GLOBE Observer…

Download de GLOBE Observer app

 

Download on the App Store Get it on Google Play

GLOBE Observer App

Lesideeën en inspiratie

NIEUW: Maak een storymap van GLOBE weerdata in ArcGIS
Opzet: In deze opdracht gebruik je ArcGIS Online om GLOBE data in kaart te brengen en te combineren met andere data. Daardoor kun je meer inzicht krijgen in de data. De context van deze opdracht is dat je de maximale en minimale temperatuur van West-Azië kan gaan vergelijken en deze op een interactieve manier kan presenteren.
Lesduur: 120 minuten
Moment van onderzoek: het hele jaar
Vakken: Aardrijkskunde

Vergelijk de luchtdruk met neerslag
Opzet: Met een simpele meting kun je leerlingen laten zien wat de relatie is tussen luchtdruk en neerslag. Laat leerlingen de lokale luchtdruk meten bij school. Reflecteer vervolgens op het weer van die dag. Is er neerslag? Hoe komt dat?
Lesduur: 1 uur
Moment van onderzoek: het hele jaar
Vakken: Aardrijkskunde, Natuurkunde

Weer vs. Klimaat
Opzet: Bij deze lesopzet maken leerlingen kennis met de concepten weer en klimaat op basis van echte gegevens. Hierbij maak je gebruik van de visualisatiewebsite van GLOBE. Laat leerlingen voor verschillende locaties in de wereld de gemeten temperatuur en neerslagdata opzoeken. Vraag ze op basis van deze gegevens een trend in het weer van deze locatie te bepalen. Kunnen ze zo uitspraken doen over het klimaat? Zijn er interessante afwijkingen? Kunnen ze die verklaren?
Lesduur: 1 uur
Moment van onderzoek: het hele jaar
Vakken: Aardrijkskunde

Mystery stations
Opzet: Speelse opdracht waarbij leerlingen aan de hand van de meetgegevens van 5 scholen over de hele wereld moeten achterhalen waar deze scholen zich bevinden.
Docentenhandleiding mystery stations (log in met GLOBE wachtwoord)
Hints om uit te delen in de klas
Lesduur: 1 lesuur
Moment van onderzoek: hele jaar
Vakken: Aardrijkskunde

GLOBE Wolkenapp
Zie tab ‘Wolkenapp’ voor meer toelichting over GLOBE Observer en hoe je hiermee wolken bestudeert.
Lesoptie: bestudeer de relatie tussen weer en wolkenvorming.
Opzet: Leerlingen vergelijken het wolkendek met weerparameters en leren over het verband tussen het weer en de vorming van bepaalde wolkentypes. Hierbij kun je in een eenvoudige opzet leerlingen met behulp van de GLOBE Observer app wolken laten identificeren en die laten verklaren met weerdata van het KNMI. Bij een uitgebreidere opzet kun je leerlingen zelf weerdata laten verzamelen m.b.v. een weerhut en hiermee de overheersende bewolking laten verklaren.
Lesduur
: Dit werkt het beste gedurende een periode van een paar weken (bij voorkeur met variërende weersomstandigheden). De eenvoudigste opzet kost per lesuur zo’n 5 tot 10 minuten.
Moment van onderzoek: hele jaar
Vakken: Aardrijkskunde (eventueel science of nask ivm luchtdruk en fases van water.

Engelstalig lesmateriaal (CLIL tip voor tto scholen!)
Engelstalige GLOBE Atmosfeer website met diverse lesmaterialen.

Ondersteunend lesmateriaal KNMI
Het KNMI heeft een pagina met ondersteunend lesmateriaal bij deze GLOBE module. Deze lessen gaan behoorlijk diep en zijn bedoeld voor evaren GLOBE leerlingen en docenten. Er zijn lessen voor zowel aardrijkskunde als natuurkunde

GLOBE_weer-en-klimaat-klein

Meedoen?