19 GLOBE scholen meten fijnstof met snuffelfiets

Negentien scholen in de provincie Utrecht, provincie Noord-Holland en de gemeente Rijswijk zijn dit schooljaar aan de slag gegaan met hypermoderne snuffelfietssensoren. Door deze op hun fiets vast te maken, kunnen leerlingen van hun volledige fietsroute de luchtkwaliteit in kaart brengen. De scholen ontvangen daarnaast begeleiding van o.a. GLOBE Nederland en het RIVM.

De scholen zijn begin schooljaar 2022/2023 geselecteerd op basis van de motivatie die ze hadden ingediend om te kunnen participeren in het project. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor updates en/of meld je vast aan

Hypermoderne sensor

In de provincie Utrecht hebben vier scholen de afgelopen 2 jaar proefgedraaid met een bètamodel van de snuffelfiets. In het nieuwe schooljaar gaan de scholen werken met het nieuwe model, de Sodaq AIR. Dit nieuwe model kan niet alleen “mobiel” (aan de fiets) ook “stationair” gebruikt worden door het op een vaste plaats aan de school te bevestigen, wordt het hele jaar door de luchtkwaliteit gemonitord.

In onderstaande video laten leerlingen zien hoe ze werken met het oude model van de Snuffelfiets.

Visualisatie van de snuffelfietsroutes op de kaart

In 2020/2021 heeft GLOBE samen met de provincie Utrecht een succesvolle pilot gedaan met 4 scholen met een prototype van de Snuffelfiets.

In schooljaar 2022/2023 zijn daar al 8 scholen bij gekomen.

Vanaf februari 2023 is er de mogelijkheid voor i.i.g. 9 nieuwe scholen om zich aan te melden.

Pilot scholen

 1. Anna van Rijn College-locatie Albatros, Nieuwegein
 2. College de Heemlanden, Houten
 3. Globe College, Utrecht
 4. Leidsche Rijn College, Utrecht

Nieuwe scholen

 1. Cals College Nieuwegein
 2. Christelijk Lyceum Veenendaal
 3. Het Baarnsch Lyceum
 4. Ichthus College Veenendaal
 5. Minkema College, Woerden
 6. Niftarlake College, Maarssen
 7. Veenlanden College Mijdrecht
 8. X11 media en vormgeving, Utrecht

Gesponsord door provincie Noord-Holland gaan 6 scholen aan de slag met de Snuffelfiets. Hier valt het project onder het project Hollandse Luchten waarbij vrijwilligers zelf sensoren bouwen en metingen doen omdat ze zich zorgen maken over de luchtkwaliteit. Naast scholen en vrijwilligers zijn ook diverse gemeenten, GGD, WAAG en andere partijen aangesloten. De volgende scholen doen mee:

 1. A. Roland Holst College, Hilversum
 2. Blaise Pascal College, Zaandam
 3. Castor College, Beverwijk
 4. Hyperion Lyceum, Amsterdam
 5. St. Michaël College, Zaandam
 6. Vellesan College, IJmuiden

Dankzij sponsoring van de Gemeente Rijswijk wordt door leerlingen van het Stanislas Beweeg-mavo/havo de luchtkwaliteit in kaart gebracht. Al fietsend data verzamelen past perfect bij deze Beweeg-vmbo/mavo. Ook op het Rijkswijks Lyceum zullen leerlingen binnenkort met de snuffelfiets de omgeving verkennen. 

En ook scholen in de gemeente Rotterdam gaan van start! 5 Scholen kunnen in september starten met de snuffelfiets om hun omgeving in kaart te brengen. 

Ook meedoen met je school? 

Je kunt via onderstaande button al je interesse laten blijken voor de snuffelfiets. 

Is de locatie van je school in de provincie Utrecht of Noord-Holland? Of in de gemeente Rotterdam? Dan maak je kans om kostenloos 10 sensoren te ontvangen!

Lancering op GLOBE ledendag

Op 10 maart lanceren we de landelijke campagne voor de snuffelfiets op de GLOBE ledendag op het KNMI. Vanaf dat moment zullen sensoren te huur zijn voor scholen in het hele land.

Gerelateerd nieuws