Science fair – Microplastics award

Globe Nederland is dit jaar gestart met een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Deakin University (Australië) en Plastic Soup Foundation aan het project: Microplastics in het water. 
Tijdens de Science Fair hebben de eerste leerlingen hun resultaten gepresenteerd.

Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika

 

Dankzij de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika is een Microplastics award ter beschikking gesteld tijdens de Science Fair.

Trip naar Zeehondencentrum Pieterburen
Het winnende team van het Leidsche Rijn College mag met de hele klas een dag naar zeehondencentrum Pieterburen. Deze dag zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden waaronder een boottocht, een beach cleanup en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij het zeehondencentrum. Ook zullen ze in gesprek gaan met een wetenschapper die onderzoek doet naar de gevolgen van plastic in de oceaan op het zeeleven. 

De winnaars van de Microplastics award

De jury van de Science Fair was erg onder de indruk van dit team die als pioniers aan de slag zijn gegaan met het onderzoek naar microplastics in het water rondom Utrecht. Jurylid Bernou Boven (Uva) was vooral verrast door het probleem oplossend vermogen van de leerlingen. Zo hebben ze een koffiefilter gebruikt om het probleem op de lossen dat de membranen te snel verstopt raakten door het vele zand in het water. Goed dat ze als discussiepunt hebben ingebracht dat dit ook effect zal hebben op de hoeveelheid microplastics die ze hebben gevonden. Het team is erg ambitieus. De leerlingen willen de methode verder optimaliseren en willen graag in kaart brengen hoeveel microplastics er te vinden zijn in de Rijn op diverse plekken.
We hopen dat ze volgend jaar meer van dit onderzoek zullen presenteren op de Science Fair

Help je onze onderzoeker mee met dit onderzoek?

Onderzoeker Bernou Boven (UvA) heeft hulp nodig van nog veel meer leerlingen om in kaart te brengen hoeveel microplastics er in de wateren van Nederland is te vinden. Doe je mee? 
Via onderstaande knop vind je meer informatie over dit project.
In een later stadium zullen we nog 2 microplastics awards uitreiken. Ook deze teams zullen een bezoek brengen aan zeehondencentrum Pieterburen. Daarover lees je later meer op onze website en hou de nieuwsbrief in de gaten. Dus geef je snel op!

Gerelateerd nieuws