Spelen met GLOBE-data in ArcGIS

Scholieren in meer dan 120 landen hebben met het GLOBE programma de afgelopen 25 jaar bijna 200 miljoen individuele meetpunten verzameld! Ook Nederlandse jongeren hebben meegeholpen om de kennis van onze leefomgeving te vergroten.

Deze schat aan informatie biedt kansen voor scholen om de hogere denkvaardigheden van leerlingen verder te ontwikkelen. Daarom heeft GLOBE Nederland de handen ineengeslagen met Esri Nederland, de ontwikkelaar van het geo-informatiesysteem ArcGIS. Esri Nederland heeft speciaal voor het voortgezet onderwijs een vrijblijvend programma beschikbaar gesteld, genaamd ArcGIS voor op School. Hiermee leren ze op een speelse manier data analyseren en visualiseren.

In de eerste lesmodule van GLOBE en Esri Nederland combineren leerlingen data uit het GLOBE onderzoeksproject Weer & Klimaat met geografische kaartlagen in ArcGIS. Zo creëren ze een StoryMap, een interactieve kaart die een verhaal vertelt, over temperatuur (een voorbeeld in de afbeelding hierboven). Dit maakt geografische relaties in één oogopslag duidelijk.

De module bestaat uit een duidelijk stappenplan, voorzien van instructiefilmpjes. Daarmee kunnen leerlingen de les vrijwel zelfstandig doorlopen. Dit maakt het ook bijzonder geschikt voor digitaal onderwijs op afstand. Als leerlingen het concept onder de knie hebben, kunnen ze ook met andere data vergelijkbare StoryMaps maken en deze met elkaar delen.

De module gebruiken?

De ArcGIS-GLOBE module is kosteloos beschikbaar voor alle middelbare scholen. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van GLOBE. Wel heb je als school een (tevens kosteloze) ArcGIS voor op School-leeromgeving nodig.

  • Wil je de leerlingen niet alleen met de data laten werken, maar ook zelf laten verzamelen? Doe dan mee met één of meer onderzoeksprojecten van GLOBE. Meld je aan bij GLOBE voor toegang tot al het lesmateriaal.
  • ArcGIS voor op School is kosteloos te gebruiken voor iedere middelbare school in Nederland. Heb je deze leeromgeving nog niet op school, dan kun je ArcGIS voor op School hier aanvragen.
  • Wil je meer data in kaart brengen, data analyseren en StoryMaps maken? Gebruik dan ander Nederlandstalig lesmateriaal van ArcGIS voor op School.

Gerelateerd nieuws