Op weg naar de GLOBE Science Fair

Twaalf leerlingen uit 4 havo van het Ichthus College in Veenendaal zullen op 7 juni hun school gaan vertegenwoordigen op de GLOBE Science Fair. Voor Govertjan de With, docent in natuurkunde, NLT en havo-P, biedt dit een leerzame kans voor zijn leerlingen. Hij is ervan overtuigd dat ervaringen op de middelbare school van onschatbare waarde zijn: “Als ik mensen spreek op een reünie, zijn het vaak juist dit soort ervaringen die oud-leerlingen zijn bijgebleven”.

Onderzoek naar luchtkwaliteit

De leerlingen doen tijdens het vak NLT en havo-P onderzoek naar fijnstof en NO2 in groepjes van vier, waarbij ze allemaal een andere insteek hanteren. Ze krijgen hierbij veel vrijheid van de docent. Zo is een groep aan het kijken naar hoeveel NO2 er op verschillende uren van de dag in de lucht zit. Hiervoor gebruiken ze de data van https://samenmeten.rivm.nl/ en gaan vervolgens via Google Maps op onderzoek uit om deze plekken te inspecteren. Op dit moment staan de leerlingen voor een raadsel, om 20.00 ‘s avonds is de NO2 ineens een stuk hoger. Ze hopen hierop antwoord te krijgen zodat ze dit kunnen presenteren op de Science Fair.

Een andere groep is bezig met het kijken naar hoe de fijnstof concentratie verandert per seizoen. Hierbij zullen ze terug in de tijd gaan om te kijken of ze bepaalde trends kunnen vinden in de grafieken die ze gaan maken. Het laatste groepje kijkt naar het verschil in NO2 tussen steden en dorpen. Een leerling vertelt de reden voor dit onderzoek: “Ik dacht dat er een groot verschil zou zijn tussen de dorpen en steden, maar als ik kijk naar de metingen valt dit eigenlijk wel mee. Soms is de stikstof concentratie zelfs hoger in de dorpen.” Ze zijn nu aan het achterhalen waarom deze verschillen kleiner zijn dan verwacht door naar de verschillende oorzaken van NO2 te kijken.

Een nieuwe ervaring

De leerlingen zullen de resultaten van hun onderzoeken presenteren tijdens de Science Fair, maar ze vinden het moeilijk voor te stellen hoe die dag eruit zal zien. Wel zijn ze nieuwsgierig naar wat hen te wachten staat: “Ik ben wel benieuwd hoe het daar is, om al de verschillende mensen daar te zien”. 

Door mee te doen aan de Science Fair worden de leerlingen uitgedaagd om de ervaring aan te gaan en ervan te leren. De vaardigheden die ze hierbij ontwikkelen, zoals netwerken, presenteren en het maken van wetenschappelijke posters, zullen niet alleen van pas komen tijdens dit evenement, maar ook in hun verdere persoonlijke en professionele groei. Hoewel dit misschien niet hun eerste motivatie is om mee te doen, zal deze ervaring hen in de toekomst zeker helpen uitdagingen met meer vertrouwen tegemoet te gaan.

Met dank aan de leerlingen Noortje, Jesse, Nathan, Micha, Thimo, Michiel, Rory, Abel, Friso, Eleanora en Job en docent Govertjan de With

Wil je jouw leerlingen ook de kans geven hun onderzoek te presenteren aan wetenschappers en medeleerlingen en een leerzame en leuke ervaring laten opdoen? Doe dan mee aan de Science Fair!

Gerelateerd nieuws